Mleko matki to unikatowy rodzaj pokarmu – w jego składzie znajdują się wszystkie składniki odżywcze, których maleństwo potrzebuje do prawidłowego rozwoju w danej chwili. Ponadto nie ma metody, która umożliwiałaby jego odtworzenie. I choć nie zawsze mamy możliwość karmienia dziecka metodą naturalną, to odpowiednie przechowywanie mleka pomaga zachować jego wyjątkowe właściwości. Jak robić to prawidłowo? Tego dowiecie się z poniższego artykułu.

Odciągnięty pokarm – najlepsza alternatywa

Naturalny pokarm to najbardziej wartościowy posiłek, jaki możemy zaoferować niemowlęciu. Oczywiście istnieją inne metody karmienia, jednak zaleca się, by to właśnie mleko matki było głównym elementem jadłospisu każdego malucha do 6. miesiąca życia. Niestety do sytuacji, w której nie ma szans na naturalne karmienie, może dojść z różnych powodów. Przyczyną może być np. powrót mamy do pracy i nieobecność w domu, problemy zdrowotne niemowlaka, problemy ze ssaniem i wiele innych. W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem będzie odciąganie i przechowywanie mleka matki. 

Chicco laktator elektryczny NaturallyMe

Jak odciągać mleko?

Odciągania mleka warto spróbować w wielu sytuacjach, np.:

  • gdy chcemy pobudzić laktację,
  • przy dużej ilości pokarmu – unikniemy dzięki temu niedrożności kanalików mlekowych,
  • gdy dziecko nie opróżnia piersi w całości,
  • przy okazji nieobecności przy dziecku.

Naturalny pokarm – jak go przechowywać?

Przechowywanie mleka matki – co warto wiedzieć?
Obraz PublicDomainPictures z Pixabay

Jak prawidłowo przechowywać odciągnięte mleko? Służą do tego specjalne pojemniki z plastikową pokrywką – dostępne zazwyczaj w zestawie z laktatorem. Przed napełnieniem należy umyć je ciepłą wodą z użyciem detergentu, wypłukać i zdezynfekować np. wrzątkiem. Mleko mamy można też przechowywać w specjalnych woreczkach strunowych. Opakowanie należy opisać – umieszczamy na nim datę, godzinę odciągnięcia pokarmu oraz jego objętość. Sięgajmy zawsze po mleko z najwcześniejszą datą. A jeśli planujemy je zamrozić, zostawmy trochę wolnego miejsca w pojemniku.

jak eybrać idealny laktator do szpitala

Przechowując mleko matki, musimy pamiętać także o odpowiedniej temperaturze. W przeciwnym wypadku przestanie nadawać się do spożycia. Jakie są wskazania temperaturowe dla świeżego mleka?

  • 19-15 °C – 4 h
  • 25-37 °C – do 4 h
  • 4 °C – do 96 h
  • 4-15 °C – do 24 h

Pokarm można także zamrozić – przy temperaturze -20 °C może być przechowywany nawet do 3-6 miesięcy (źródło).

Czy przechowywane mleko należy przegotować przed podaniem? Świeży pokarm nie wymaga obróbki termicznej. W przypadku rozwarstwienia wystarczy go jedynie zamieszać. Jeśli mleko jest zimne, najlepiej podgrzać je w kąpieli wodnej lub w podgrzewaczu – zalecana temperatura to między 30–36°C. Podobnie możemy postąpić z zamrożonym pokarmem – mleko można rozmrozić pod bieżącą ciepłą wodą lub wystawiając je z lodówki na maksymalnie 24 h.

 

Zdarzyło się Wam zamrażać mleko dla maluszka?

8 thoughts on “Przechowywanie mleka matki – co warto wiedzieć?”

  1. Karmiłam piersią moich chlopakow (i to długo-starszy 2 lata, młodszy 2.5) i sporadycznie zdarzało mi się ściągać mleko, które przechowywałam w lodówce. Nigdy nie mroziłam, bo nie było takiej potrzeby. A i co ciekawe, nigdy nie używałam laktatora, pokarm ściągałam ręcznie:D

  2. Na początku zamroziłam kilka woreczków, które później mogłam wykorzystać przy okazji jakiegoś dłuższego wyjścia. Potem już dałam sobie z tym spokój:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *