Dziś prosty przepis na pyszne i zdrowe babeczki marchewkowe. To kolejny zdrowy przepis  na zdrową przekąskę w ciągu dnia z wykorzystaniem warzyw lub owoców. Promujemy i zachęcamy do spożywania  5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Takie babaeczki mogą być   jedną z  nich.   Delikatne i aromatyczne babeczki marchewkowe u nas to ostatnio hit. Są wręcz idealne na podwieczorek lub drugie śniadanie. To zdrowa przekąska w ciągu dnia dla każdego.  U nas w domu babeczki to jeden z najczęsciej wypiekanych przysmaków.  Zazwyczaj przuygotowuję je wspólnie z synkiem.

Babeczki marchewkowe, przepis na zdrową przekąskę

Babeczki marchewkowe, przepis na zdrową przekąskę

Ciasto marchewkowe (babeczki lub inaczej muffinki )  to słodki wypiek z tartą marchewką, który jest bardzo popularny w krajach anglosaskich. Dzięki temu, że marchewka mięknie podczas pieczenia, nadaje ciastu miękką i wilgotną konsystencję.  Sama w sobie jest słodka i bardzo smaczna.

Marchew  – wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wzroku, stabilizuje poziom cukru we krwi, wzmacnia działanie układu odpornościowego i zwalcza stany zapalne.

przepis na ciasto marchewkowe

Składniki na 12 sztuk babeczek marchewkowych:

  • (2 szklanki drobno startej marchwi) 4 średnie marchewki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, może być inna
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki brązowego cukru lub zamiennika cukru np. krylistolu (zaleca się więcej, ja jednak  zmniejszyłam  ilość   cukru)
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  •  1/2 łyżeczki startego imbiru,
  • 3 ziarenka kardamonu,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • pół laski wanilii
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 4 jaja

jak upiec babeczki marchewkowe

Przygotowanie ciasta na babeczki marchwiowe:

  1. Marchew należy umyć i zetrzeć na tarce. Najlepiej zrobić to na najdrobniejszych oczkach.
  2. Następnie na puszystą masą należy utrzeć jaja z cukrem, cały czas miksując dodać olej i powoli dodawać startą marchewkę.
  3. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami i całość mieszać aż do momentu połączenia się wszystkich składników.
  4. Przygotowane ciasto wykładamy do papierowych lub silikonowych papilotek.
  5. Babeczki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
  6. Po upieczeniu babeczki marchewkowe można posypać cukrem pudrem lub polać przygotowanym wcześniej lukrem. Do babeczek marchewkowych polecam lukier cytrynowy lub pomarańczowy.

Babeczki marchewkowe, przepis

Babeczki te jest bardzo łatwo przygotować, na spokojnie i dzieci sobie z nimi pradzą.  Czas spędzony w  kuchni  z moim przedszkolakiem to dla nas  kulinarną przygoda i masa kreatywnej zabawy i wspólnego przełamuwania smaków.   Jeżeli poszukujecie inspiracji na zdrowe i pyszne śniadania lub przekąski zapraszam do tego wpisu-klik.  Na blogu znajdziecie też przepis na pyszne muffinki z borówkami lub mocnoczekoladowe muffinki  kawowe.

15 thoughts on “Babeczki marchewkowe, przepis na pyszną przekąskę”

  1. Miałam kiedyś ochotę zrobić babeczki marchewkowe, ale mąż mnie nastraszył,że ciasto z marchewki rzadko wychodzi…a ja nienawidzę jak mi się coś nie udaje w kuchni:D
    Ten przepis brzmi tak fajnie,że może jednak się zdecyduję…

  2. Szczerze mówiąc nigdy nie przepadałam za marchewką i uważałam, że jedzenie jej to nie jest dobry pomysł, szczególnie w cieście czy ciastkach. W zeszłym roku jednak się przekonałam. Twoje ciasteczka wyglądają bardzo pysznie. Najgorsze tylko to tarcie.

  3. Zamiast cukru brązowego (to jest to samo co biały..niestety) dałabym ksylitol, erytrytol lub stewię. Natomiast mąkę jeśli ma być pszenna to typ 1850 i wyżej, mąka orkiszowa, jaglana…Wtedy wartość odżywcza babeczek jeszcze wzrośnie 🙂 A poza tym fajny pomysł na przemycenie marchewki i wzbogacenie jadłospisu w beta-karoten, błonnik oraz związki przeciwzapalne występujące w cynamonie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *