Niskokaloryczny ogórek nadaje się nie tylko na kanapkę, czy na mizerię. Ukiszony jest świetnym źródłem witaminy C w zimie, a przy tym podstawą do stworzenia pysznej i aromatycznej zupy ogórkowej. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak możesz wykorzystać ogórka w swojej kuchni, zapoznaj się z tymi przepisami.

Przepis na zupę ogórkową z kurczakiem i ryżem

Choć zupę ogórkową zazwyczaj podaje się z ziemniakami, czasem możemy wykonać lżejszą jej wersję – z ryżem. Będzie ona idealna dla osoby, która ma przejściowe problemy z żołądkiem i potrzebuje wyciszenia układu pokarmowego lub dla miłośnika ryżu, który smak tego ziarna lubi czuć w każdej potrawie.

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka
  • 50 g ryżu
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • por
  • 1 cebula
  • 40 g kiszonych ogórków
  • 300 ml wody z kiszonych ogórków
  • 2-3 łyżki śmietany 12 %
  • Około 2-2,5 litra wody
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • pęczek koperku

Wykonanie:

Wodę w garnku doprowadzamy do wrzenia, solimy, pieprzymy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, umyte udko z kurczaka, cebulę i obraną włoszczyznę. Gotujemy do miękkości około 40 minut. Następnie wyławiamy warzywa, liść laurowy, ziele angielskie oraz udko. Marchew kroimy na plasterki i wrzucamy z powrotem do zupy, dosypujemy ryż i gotujemy około 10 minut. Następnie trzemy ogórki na tarce, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze przez  10 minut. Zdejmujemy wywar z ognia i zabielamy śmietaną. Na desce kroimy mięso z udka na drobne kawałki, kładziemy trochę na talerzu, zalewamy zupą. Posypujemy zupę natką lub pokrojonym szczypiorkiem.

Chłodnik z ogórka i rzodkiewki

Lato, zgodnie z zasadami medycyny chińskiej, to czas, kiedy musimy pozbyć się nadmiaru gorąca z organizmu. Dlatego powinniśmy sięgać wtedy po produkty wychładzające, takie jak np. ogórek, kefir czy jogurt. Chłodnik, który łączy w sobie te produkty, to zawsze najlepsze rozwiązanie na upalne dni.

Składniki na chłodnik:

  • 250 ml naturalnego jogurtu
  • 500 ml kefiru
  • 125 ml śmietany 12 %
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 300 g ogórków
  • 1 młoda cebulka łącznie ze szczypiorkiem
  • 4 łyżki posiekanej mięty
  • 4 łyżki posiekanego estragonu
  • prażone orzeszki pinii lub orzechy włoskie (30 g)
  • 1/3 szklanki posiekanych rodzynek
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Aby chłodnik przyniósł nam pożądane pozbycie się z organizmu gorąca, przed jego przygotowaniem mocno chłodzimy w lodówce jogurt, kefir i śmietanę. To ważne, bo przyniesione prosto z marketu produkty nie zawsze są na tyle chłodne, by od razu przygotować z nich zupę. Kiedy nabiał się chłodzi, kroimy na kosteczkę ogórka, a rzodkiewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach na plasterki. Na plasterki kroimy też cebulkę, natomiast szczypiorek, estragon oraz miętę siekamy na drobno. Następnie prażymy na patelni orzechy (pinii lub włoskie), a następnie wysypujemy na talerzyk do ostygnięcia. Siekamy też rodzynki. Kiedy wszystkie produkty mamy już odpowiednio chłodne, mieszamy ze sobą w dużej misce kefir, jogurt, śmietanę i rodzynki. Solimy i pieprzymy do smaku, a potem dosypujemy posiekaną zieleninę oraz rzodkiewki, ogórki i orzechy. Mieszamy i podajemy w niewielkich miseczkach.

Mizeria

Jeśli ktoś zastanawia się, jak zrobić mizerię, to jeśli wykona wyżej opisany chłodnik, nie powinien mieć z tym najmniejszego problemu. Jeśli jednak zrobienie chłodnika jest jeszcze przed nami, wówczas skorzystajmy z przepisu na miezerię. Znajdziemy tam szybki i prosty sposób na przyrządzenie tego pysznego dodatku do obiadu.

Lody ogórkowe

Gdy w lecie marzy nam się sorbet o orzeźwiającym smaku, a nie chcemy dostarczać sobie zbędnych kilokalorii, sięgnijmy po przepis na miętowe lody wykonane na bazie ogórka. Nie dość, że przyniosą pożądane ochłodzenie, to w dodatku można je wcinać bez wyrzutów sumienia – są tak niskokaloryczne, że 1 porcja licząca około 180 g to zaledwie 38 kalorii.

Składniki:

  • duża garść listków świeżej mięty
  • 500 g ogórków gruntowych
  • sok z 1 małej cytryny
  • 2 łyżki syropu ryżowego (niekoniecznie)

Wykonanie:

Ogórki obieramy ze skórki, następnie usuwamy z nich wszystkie pestki, kroimy na kosteczkę, wkładamy do torebki na mrożonki, a następnie do zamrażalnika. Zostawiamy je na całą noc, aby porządnie się przemroziły. Następnego dnia wyjmujemy zamrożonego ogórka, wrzucamy do blendera, dodajemy do tego sok z cytryny, syrop ryżowy oraz pokrojone listki mięty i mieszamy wszystko razem. Jeśli ogórki są mocno zamrożone, czekamy przed zmiksowaniem kilka minut, aby lekko się rozpuściły. Po zblendowaniu wszystkiego na maksymalnych obrotach, uzyskujemy przyjemnie zmrożoną masę, którą możemy nakładać łyżeczką na talerzyk i podawać w towarzystwie owoców lub ciasta.

Kiszone ogórki

Smaku lata nie da się zatrzymać na zawsze. Chyba, że owoce i warzywa uda nam się zamknąć w słojach i słoiczkach, aby cieszyły oko i podniebienie nawet w ponure, listopadowe dni. Najlepszym przykładem na zachowanie smaku letnich plonów są ogórki kiszone. Nie dość, że są tak samo chrupkie, jak w lecie, to jeszcze przy kiszeniu zyskują większą ilość witaminy C, która chroni nasz organizm przed przeziębieniem oraz probiotyków, które powstają w procesie fermentacji. Nie każdy lubi bawić się w kiszenie ogórków, bo oprócz całego przygotowania, trzeba jeszcze odczekać kilka dni, aż proces fermentacji zacznie przebiegać prawidłowo.

Jak kisić ogórki?

Do przygotowania ogórków niezbędne są czyste, duże słoiki, w których układamy dokładnie opłukane w wodzie ogórki. Ustawiamy je w słoiku pionowo, ciasno obok siebie (wciskamy je nawet na siłę). Do każdego słoika wkładamy po 2-3 ząbki czosnku. Możemy go pokroić na desce na mniejsze kawałki, aby potem wcisnąć je w różne miejsca między ogórkami. Potem upychamy po kilka wąskich kawałeczków chrzanu, nakładamy na wierzch dużą ilość kopru, najlepiej z łodygą (nie mylić z koperkiem). Przygotowujemy potem w garnku zalewę. Zasada jest taka, że na litr wody potrzebujemy 1 łyżkę soli kamiennej do przetworów. Kiedy woda się zagotuje, a sól w niej rozpuści, zalewamy nią ogórki. Woda powinna sięgać prawie rantu słoika i przykrywać umieszczony na wierzchu koper. Po zalaniu ogórków, przykrywamy rant gumką, zakrywamy zakrętką i jeśli trzeba dociskamy sprężynką. Odstawiamy na 12-48 godzin w ciepłe miejsce, a potem przenosimy do ciemnego, chłodnego pomieszczenia (najlepiej piwnicy).

Co najczęściej robicie z ogórków?

2 thoughts on “Sprawdzone pomysły na potrawy z ogórka – chłodnik, mizeria i inne”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *