Sok z malin to super naturalny sposób na wzmocnienie i wspomaganie organizmu w czasie przeziębienia. W soku z malin znajduje się kwas salicylowy obecny w aspirynie, która jak sami wiemy działa napotnie i przeciwzapalnie. Picie soku malinowego wzmacnia organizm i pomaga łagodniej przejść przez infekcje wirusowe, bardzo wskazane w gorączce dziecka i przy anginach.

Sok z malin-przepis na domowy sok (13)

W soku malinowym znajdziemy witaminy, które wzmacniają układ odpornościowy. Są to takie witaminy jak (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz (potas, żelazo, magnez, wapń). W zimę pijemy herbatkę z sokiem malinowym, prosto z naszej spiżarni. W tym roku również zrobimy duży zapas soku na zimę. Zdecydowanie wszystkie ala soki sprzedawane w sklepach z zawartością soku z malin ok. 1-3 % nie mogą mu się równać. Więcej o naturalnych produktach których używam w naszej kuchni na odporność znajdziecie tu (klik).

Sok z malin-przepis

Jakie właściwości mają maliny?

Maliny zawierają dużo cennych substancji, niezbędnych dla zdrowia. Syrop z malin stosuje się jako lek wzmacniający organizm, a napar z  liści używano kiedyś do kompresów i okładów przy schorzeniach skóry oraz do przyśpieszenia akcji porodowej. Maliny, są wykorzystywane w lecznictwie. Owoce malin zawierają pektyny, lotne związki zapachowe i kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy) oraz cukry. Natomiast liść maliny zawiera flawonoidy, garbniki i kwasy organiczne. Herbata z liści malin jest zalecana profilaktycznie dla każdego w okresie jesienno-zimowym.

Sok z malin-przepis na domowy sok (12)

Działanie prozdrowotne malin, liści malin i soku z malin

  • Jako środek przeciwgorączkowy i napotny,
  • działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie,
  • potas reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, idealne dla osób z chorobami nerek,
  • wspomagają układ odpornościowy,
  • zawarte w nich polifenole, silne antyoksydanty opóźniają starzenie się organizmu,
  • zawarty w nich kwas elagowy jest silnym antyoksydantem oraz wzmacnia odporność organizmu.

Przetwory z malin-co znajdziecie w naszej spiżarni?

U nas przeważa zdecydowanie sok malinowy, dżemy i konfitury oraz domowej roboty wino malinowe. Warto pokusić się o suszenie liści malin i potem pić je przez całą zimę w celu nabrania większej odporności. Polecam też  miód ManukaO jego bardzo cennym składniku przeczytacie w tym wpisie.  

Pomysły na maliny zimą

Warto zamrozić  maliny,   ja często robię to  w formie musów lub mrożę w całości. W   okresie jesienno-zimowym sprawdzą się jako dodatek do koktajli, ciastek, budyniu lub ciast  i deserów. Ja zazwyczaj wybieram przygotowanie z malin soków na zimę, doskonale sprawdza się w okresie przeziębień. Polecam zatem, sprawdzony przepis na sok malinowy.  A potem mój mąż z tego co pozostanie robi domowe winko.

przepis na domowy sok z malin

Sok z malin-przepis na domowy sok (11)

Sok z malin-przepis na domowy sok

Składniki:

  • 12 kg malin
  • 4 kg cukru
  • Słoiki ewentualnie butelki
  • Dekoracyjne etykiety  papierowe na słoiki i butelki
Sok z malin-przepis na domowy sok (1)
Sok z malin-przepis na domowy sok

Dekoracyjne etykiety do przetworów.  Do kupienia tutaj.

Sok z malin-przepis na domowy sok (4)

przepis na sok z malin

Sok z malin-przepis na domowy sok (3)

Sok z malin-przepis na domowy sok (5)

Sposób przygotowania:

Maliny myję i odstawiam je na sitku by oddały wodę. Na dno wielkiego słoja wsypuję maliny i przysypuję je cukrem. Na 1 kg owoców malin dodaję ok. 350 gram cukru. Robię tak warstwami do czasu wyczerpania się malin. Potem przykrywam je gazą i zawiązuję je gumką. Odstawiam na 2 do 3 dni w ciepłe miejsce do czasu, aż maliny zaczną puszczać sok. Należy je co dzień sprawdzać, by nie były winne. Im cieplej tym szybciej puszcza sok. Czasem wystarczy 1-2 dni. Potem przecedzam je przez sitko i podgrzewam na ogniu do czasu zawrzenia. Słoiczki na przetwory  wcześniej wyparzam i wycieram do sucha. Po kolei wlewam gotowy sok i zakręcam. Odstawiam do góry dnem, przykrywam ściereczką i czekam, aż ostygną.

Sok z malin-przepis na domowy sok

Sok z malin-przepis na domowy sok (9)

Sok z malin-przepis na domowy sok (10)

Sok z malin-przepis na domowy sok (6)

A potem już tylko do koszyka , potem do spiżarki, i gotowe. Zapasy na zimę dla nas i na podarunki dla bliskich jak znalazł.  Słoiki na przetwory, piękne etykiety i inne gadżety niezbędne do przygotowania przetworów dostępne w sklepie Garneczki – tutaj. Ja  uzupełniłam zapasy, ponieważ co roku  w ramach prezentów dla najbliższych w słoiki. Przetwory zazwyczaj  nam wychodzą a  sok malin i inne przetwory robimy wspólnie z mężusiem od lat.

Sok z malin-przepis na domowy sok

Co robisz w słoiczkach na zimę, moze masz jakiś sprawdzony przepis na czosnek marynowany lub inne smakowitości.  Robisz weki czy raczej nie? My jeszcze wkładamy ogórki, paprykę, może dynię w tym roku zrobię. Dżemy truskawkowe już były, może pokuszę się o zrobienie konfitur malinowych w zależnośći, w jakiej cenie będą na rynku. Te na sok udało się nam kupić po 7 złotych za kg.   Jak Ci sie podoba wręcznie takich upominków bliskim?  Zapraszam róznież po przepis na „Ogórki kiszone-sprawdzony przepis na zimę”  wychodzą przepyszne.

62 thoughts on “Sok z malin-przepis na domowy sok”

  1. Również robię soki co roku w sokowniku no i nie tylko soki zasypuje je cukrem i zsgotowuje w słoikach na zimę jak znalazł do herbaty,wtedy smakują wybornie.

  2. Uwielbiam robię co roku 🙂 Tylko ze ja robie w sokowniku, wychodzi wiecej soku 🙂 Cukru dodaje na oko, gotuje juz wycisniety sok i wtedy dodaje cukier do smaku 🙂 I zlewam do butelek po skokach, 300 ml i 500 ml 🙂

  3. Małgosiu Ty to zawsze tak pięknie zdobisz te przetwory aż miło popatrzec?malinki to u nas nr 1?na. Wiosne posadzilam u rodzicow100sztuk małych takze za rok bedziemy szalec mam nadzieję z malinkami.Soki robie ale i dzemy i zamrazam do placka lub tak do zjedzenia

  4. Na tę chwilę to wsuwamy maliny prosto z krzaka lub w deserach ale wkrótce bedzie trzeba zrobić z nich jakieś przetwory ?

  5. Stoi sobie taki słoik z prawdziwym sokiem z malin i kompletnie nie miałam na niego ani ochoty ani pomysłu 🙂 trochę mnie przeraziło info o przyśpieszeniu akcji porodowej (jestem w 7 miesiącu :D) ale chyba sobie dziś z owego soku skorzystam, choćby dla osłody zwykłej wody 🙂

  6. Muszę pomyśleć o przetworach z malin- teraz wcinamy prosto z krzaka 🙂 Piekne słoiczki, śliczne zdjęcia

  7. Co roku przygotowujemy sok malinowy, jest nie tylko zdrowy, smaczny, ale w tylu smakowitych deserach można go wykorzystać. 🙂

  8. Ja robię dżemy truskawki przegapiłam są czereśnie i czarna porzeczka. A powiedz mi gdzie udało Ci się kupić maliny 7 zł za kg WOW. Czy z owoców, które po soku zostaną nie da się zrobić dżemu lub konfitury ?

  9. Za malinami nie przepadam – drażnią mnie te małe „ziarenka” jednak soki lubię, szczególnie jako dodatek do herbaty 🙂

  10. Nawet sobie nie wyobrażasz, jak bardzo mnie Twój wpis ucieszył.. Teraz tylko zielone koktaile, jarmuż i inne „wyśmienite” smaki, których nawet kotom do powąchania bym nie dał. A tu raptem maliny! soki, które robiła moja mama, moja babcia, prababcia i prababcia mojej prababci i tak już do tych co pierwsi z drzewa zeszli.:) To są smaki! To jest dobre! to jest właśnie to, co zawsze piję na przeziębienie, a nie jakieś kolorowe syfy! Brawo!

  11. Sama bym chciała dostać kilka takich słoiczków. Jak zawsze pomysłowo i kreatywnie. Lubię do Was zaglądać po inspirację. Piękne zdjęcie Jasia w połączeniu z książką i sokiem. Cudny prezent.

  12. U nas zamiast soku – którego osobiście od dzieciństwa nie znoszę – robi sie pyszny dżem malinowy. Można jeść słoikami 🙂 Dzieciaki uwielbiają – ja również 🙂 i te pestki strzelające w zębach 🙂 miodzio

  13. W zeszłym roku zrobiłem ten sok z przepisu. Wczoraj był pierwszy raz, kiedy go użyłem. Dopadło mnie przeziębienie, a sok pomógł mi ogromnie! Wypocony przez noc a dziś znaczne lepsze samopoczucie. Polecam! Ten sok ma same plusy.

  14. Ja delikatnie płukam w zimnej wodzie,gniotę tłuczkiem w głębokim garnku tak by puściły sok,dodaję umytą skórkę z cytryny,przesypuję wierzch na górze cukrem by nie pleśniało.Posostawiam na noc.Rano zagotuję,wlewam na sitko wyłożone pieluchą tetrową,dodaję sok z 1 cytrynyi na koniec w gorącym soku rozpuszczam cukier,mieszami wlewam do wyparzonych w piekarniku butelek.Zakręcam,sprawdzam czy szczelność i na cały dzien pod kołdrę.
    Na 1 kg malin 0,5 kg cukru i 0,5 cytryny. Gotowe i smacznego !

  15. Ja delikatnie płukam w zimnej wodzie,gniotę tłuczkiem w głębokim garnku tak by puściły sok,dodaję umytą skórkę z cytryny,przesypuję wierzch na górze cukrem by nie pleśniało.Posostawiam na noc.Rano zagotuję,wlewam na sitko wyłożone pieluchą tetrową,dodaję sok z 1 cytrynyi na koniec w gorącym soku rozpuszczam cukier,mieszam,ciut podgrzewam i wlewam do wyparzonych w piekarniku butelek 10 min 120st.Zakręcam,sprawdzam szczelność i na cały dzien pod kołdrę.
    Na 1 kg malin 0,5 kg cukru i 0,5 cytryny. Gotowe i smacznego !

  16. Czy przegotowanie malin nie zabije witamin? Nie powinno się zagotować już w słoikach ?doradzcie , robię pierwszy raz. ?

    Pisałaś o resztkach malin które wykorzystuje mąż – mam rozumieć na to wino właśnie. Jest jakiś przepis może ?

    Basia.

  17. Ja również robię przetwory wszelkiej maści, również obdarowuje innych ?. W tym roku po raz pierwszy zrobiłam sałatkę do słoików z kapusty, cukinii, papryki w zalewie lekko octowej. Jest pyszna! A tak to co roku-buraczki z papryką, konfitury z czego popadnie- najczęściej z jagód, śliwek, borówki amerykańskiej , z jabłek, również grzybki w occie i bez. Uwielbiam patrzeć jak powiększają się zapasy w mojej piwnicy, choć przyznam że często jestem tak urobiona, że padam z nóg i zadaje sobie pytanie ” po co mi to?”?. Ale i tak co roku to samo ????. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *