Połączenie mascarpone, bitej śmietany i lekko kwaskowych malin dla mnie to rozkosz dla podniebienia. Dziś zapraszam na przepis na tiramisu w nowym wydaniu. Lekkie, bez jajek wersja da dzieci bez alkoholu. Delikatna kwasowość malin, ja tu niestety użyłam mrożonych, bo cudem było kupienie świeżych powoduje, że to ciasto nabiera smaku. Połączenie słodkich malin, gorzkiej czekolady, mocnej kawy, ciemnego kakao, i delikatnego kremu z mascarpone i śmietanki, podane na kawowych biszkoptach, to rozkosz dla podniebienia. To ciacho niezwykle proste do zrobienia a jakie pyszne.

Tiramisu z malinami i bitą śmietaną-przepis

Tiramisu z malinami i bitą śmietaną-przepis

Składniki na tiramisu : ok 10 porcji

• 500 g serka mascarpone
• 250-330 ml śmietanki 30% do ubijania
• 3 łyżki cukru pudru
• 3 łyżki amaretto, jeżeli ciacho mają jeść dzieci może być bez likieru
• 1 pakowanie 140 gram. biszkoptów podłużnych jak ktoś woli mogą być okrągłe
• 250 ml mocnej kawy najlepiej z ekspresu (ja zazwyczaj w moim Russelu czyli ekspresie do kawy z wbudowanym młynkiem, ustawiam najmocniejszą wersję kawy) więcej o ekspresie przeczytasz tu-klik.
• naturalne kakao
• gorzka czekolada
• 500 gram. świeżych malin, mogą być mrożone, choć z tych owoce oddają dużo wody
• średnia tortownica.

IMG_6734

Sposób przygotowania:

Śmietanę należy ubić na sztywno, z jedną łyżką cukru pudru, ale nie za długo, bo się zbryli na twarożek. Do serka mascarpone w osobnej misce dodaję 2 łyżki cukru pudru i miksuję na delikatnych obrotach przez ok. 2-3 minuty aż zrobi się taki kremowy. Po ubiciu serka łączę go z ubitą śmietaną i delikatnie mieszam. Na dno tortownicy układam namoczone w kawie zmieszanej z amaretto lub wersja dla dzieci bez alkoholu biszkopty. Biszkopty moczę naprawdę chwilkę, bo spód ciasta będzie za mokry. Ja chyba ciut przesadziłam. Na biszkopty nakładam połowę kremu, posypuje lekko kakao i posypuję malinami, które mi zostały z malin odłożonych na wierzch tiramisu. Potem układam drugą warstwę namoczonych biszkoptów. Następnie nałóż resztę kremu. Na całość delikatnie przyprószoną kakao, układam maliny i mamy już prawie wszystko.

Tiramisu z malinami i bitą śmietaną-przepis

IMG_6773

Tiramisu z malinami i bitą śmietaną-przepis

Deser można przygotować również w pucharkach lub  kieliszkach, wtedy na dnie pucharków układam namoczone w kawie biszkopty, potem nakładam krem, posypuję delikatnie kakao i nakładam kolejną warstwę kremu. I znowu posypuję kakao. Na wierzchu układam maliny, posypuję startą gorzką czekoladą. Świetnie jest udekorować deser miętą lub melisą. Gotowe tiramisu posypuję startą gorzką czekoladą, (czekoladę ścieram na tarce do krojenia w plastry, lub nożem). Całość wkładam do lodówki na minimum godzinę przed podaniem.

45 thoughts on “Tiramisu z malinami i bitą śmietaną-przepis”

  1. Tiramisu w takim wydaniu nie widziałam i powiem szczerze, że zachwyciło mnie- szczególnie te zdjęcia 😛 na pewno wypróbuje przepis i może podzielę się zdjęciami 🙂

  2. Uwielbiam wszelkie słodkości z kremem!! Twoja propozycja niezwykle przypadła mi do gustu, ponieważ tiramisu to jeden z moich ulubionych deserów 😉 muszę spróbować takiego nowego połączenia 🙂

  3. Mascarpone, amaretto, tiramisu – już same te nazwy nadają potrawie niezwykłej lekkości.

    Zresztą, wystarcz porównać: burak, ziemniak, cebula. Niby zdrowe warzywa, ale brzmią jakoś mało błyskotliwe 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *