Puszyste ciasto cytrusowe

Słodkie lukrowane baby, ucierane ciasta, mazurki, to zdecydowanie są słodkości które będą królowały na stołach podczas zbliżających się świąt. Uwielbiam ciasta które się robi szybko i nie są one kłopotliwe. Jest ono lekko wilgotne w środku, może nawet wydawać się ż ejest lekko z zakalcem, ale to tylko złudzenie. Ciasto jest bardzo aromatyczne, najbardziej lubie dzień jego wuypiekania bo w całym domu pachnie cytrusami.

Puszyste ciasto cytrusowe

Puszyste ciasto maślano-cytrusowe

Składniki:
Proporcje na średnią tortownicę

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 cytryny
  • limonka
  • 1 duża pomarańcza
  • 200 ml śmietany 18%
  • 4 jajka
  • 200 gr masła
  • szczypta  soli
  • ½ łyżeczki proszeku do pieczenia
  • ½ łyżeczka sody
  • cytrusy do dekoracji
  • 250 gr cukru, ja zawsze dodaję cukier trzcinowy.

Puszyste ciasto maślano-cytrusowe

przygotowanie

Masło należy zmiksować z cukrem na puszysta masę. Następnie ciągle miksując dodać jajka , śmietanę, otartą skórkę z cytryn, pomarańczy i limonki ( wcześniej sparzonych wrzątkiem),i wycisnąć do miski sok z całej cytryny, ja dodałam jeszcze sok z połówki pomarańczy. I dalej wszystkie składniki miksować. Potem dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wsypać szczyptę soli i miksować na jednolitą masę. Mąkę warto wcześniej przesiać dodając jej tym objętości i puszystości.

Puszyste ciasto cytrusowe

Na koniec ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy oprószonej mąką lub bułką tartą i wstawiamy do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 40 minut.

Puszyste ciasto cytrusowe

 Syrop z cytrusów

Na koniec robimy sos z cytrusów, do którego potrzebujemy sok z jednej limonki, pomarańczy i cytryny, dodajemy do niego ok. 100 gr. cukru i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut aż zrobi się z tego dosyć gęsty syrop. Tak przygotowanym syropem smarujemy gorące jeszcze ciasto, nakłute w kilkunastu miejscach wierzch ciasta, potem dekorujemy cytrusami pokrojonymi w cieniutkie plasterki i wierzch ich w delikatny sposób smarujemy syropem.

Puszyste ciasto cytrusowe

Puszyste ciasto cytrusowe

*Przepis pochodzi z książki Zosi Różyckiej „Alfabet ciast” jest on ciutkę zmodyfikowany przeze mnie. Mniej w nim cukru.

Zapraszam również  do przeczytania innych wpisów z zakładki  Home-przepisy.

 

21 thoughts on “Puszyste ciasto maślano-cytrusowe”

  1. U mnie zawsze króluje pomarańczowy mazurek z przepisu mojej babci. Uwielbiam ten smak, tylko zawsze jest problem z dżemem, który ma za dużo skórki pomarańczowej. Wtedy ratuję się cukrem wanilinowym.

  2. Moja babcia kiedyś robiłą placek cytrynowy i bardzo go lubiłam! Ty mnie cały weekend zdjęciami kusiłaś i może na święta dla odmiany zamiast babki zrobię właśnie to 🙂

  3. Ciasta cytrynowe kojarzą mi się z domem, ale takiego, jakie znalazłam u Ciebie jeszcze nie jadłam. Wygląda pysznie, na pewno przygotuję dla siebie i moich bliskich 🙂

  4. Robiłam ostatnio roladę cytrynową i bardzo mi przypadła do smaku, masa jest trochę kaloryczna więc serio zastanawiam sie nad lżejszą formą cytrynowego wypieku. Twoje ciasto wygląda smakowicie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *