Małgośka oddaj fatrucha. Choć tyle i aż tyle chciałam usłyszeć od Michela Moran, gdy kilka lat temu zgłosiłam się w eliminacjach do Master Cheffa. Niestety odpadłam na tak wczesnym etapie, że ani pani Gessler i pana Moran nie było mi dane poznać. Pomyślałam, wtedy „co się odwlecze to nie uciecze”. Minęło parę lat i nie tylko poznałam Michela, ale razem przygotowywaliśmy desery, ba nawet dostałam od niego książkę z dedykacją. Nie było to, co prawda w TVN, ale na warsztatach organizowanych przez markę Kenwood, ale i tak jestem niezwykle szczęśliwa. To było jak spełnienie jednego z moich marzeń.

Warsztaty kulinarne z Michel Moron

Więc kiedy dowiedziałam się o możliwości pojechania na warsztaty nie zastanawiałam się ani chwili! Ba, mój mąż, kiedy mu powiedziałam, że będę stała przy kuchennym blacie z Michelem chyba ciutkę była zadrosny. Kiedyś to on częściej gotował, od jakiegoś czasu to mnie bardziej kręci kuchnia. W sumie całkiem nieźle się uzupełniamy, jeżeli chodzi o kuchenne eksperymenty i tak chyba powinno być.

Uwielbiam gotować i eksperymentować w kuchni. Jeżeli uczyć się to od najlepszych. Tu bez dwóch zdań, Michel jest dla mnie chyba największym autorytetem. Fantastycznie było się zgłębiać kuchenne receptury od kogoś, kto jest Mistrzem w swojej dziedzinie! Michel Moran to francuski restaurator i jest prawdziwym mistrzem kuchni hiszpańskiej. Mam nadzieję kiedyś spróbować jego hiszpańskich dań. To człowiek, który zaraża uśmiechem. Jasiek uwielbia oglądać i nie odpuści żadnego odcinka MasterChef i MasterChef Junior, w których jest jurorem.

 14 października w warszawskim studio Little Chef odbyły się wyjątkowe warsztaty kulinarne Kenwood. Poprowadził je dla nas niesamowity, znany chyba każdemu  szef kuchni Michel Moran. Zdradził nam kilka sprawdzonych trików, które sam stosuje w kuchni!

Gotowanie z nim to była czysta przyjemność i rozkosz dla podniebienia! Z rzeczy praktycznych, od warsztatów, w których brałam udział, wiem teraz, jak należy siekać bazylię do pesto, by nie ściemniało lub jak zrobić idealny deser „owoce pod zabajone” w dosłownie kilka minut.

 „Zdrowe desery”  pod    okiem Michel Moran

W czasie gotowania mogliśmy przetestować najnowszy sprzęt. Marka Kenwood chcąc zaprezentować wielofunkcyjność robota planetarnego Kenwood Prospero + KHC29.W0SI zorganizowała warsztaty kulinarne. Spotkanie było bardzo kameralne i bardzo mi się to spodobało. Swoich cennych rad udzielał nam Michel, mieliśmy też wsparcie z jego strony podczas naszych zmagań kulinarnych. Zostałyśmy połączone w pary blogerka-dziennikarka, Magda (mamineskarby.pl) + Jola (Dziecko Extra),  Ola (dociekliwa.pl)+ Asia (party.pl),  Agnieszka (lifemanagerka.pl) + Julia (zwierciadlo.pl) plus nasza para ja (jaskoweklimaty.pl) + Magda (Moje Gotowanie). To było dla mnie nowe i bardzo ciekawe doświadczenie. Z Magdą partnerką  uzupełniałyśmy się idealnie.

robot planetarny Kenwood Prospero + KHC29.W0SI.
robot planetarny Kenwood Prospero + KHC29.W0SI.

Z pomocą robota planetarnego w parach przygotowywaliśmy smaczne i zdrowe desery. Lubię proste i szybkie przepisy, stąd też moja propozycja na kruche ciasto ze śliwkami – najlepszy, zdrowy przepis. Pozwólcie, że podzielę się z Wami tym przepisem, oraz przepisami dziewczyn, z którymi miałam okazję przygotowywać zdrowe desery według naszych przepisów i oczywiście przepis na „Zabajone pod owocami” – Michela!

Co przygotowywaliśmy podczas warsztatów kulinarnych z marką Knwood?

Robot planetarny Kenwood Prospero + to sprzęt bogato wyposażony, a to wszystko za naprawdę rozsądną cenę! To małe niepozorne urządzenie kuchenne z silnikiem o mocy 1000W posiada wiele funkcji: 6 prędkości pracy, pracę pulsacyjną oraz 3 gniazda obrotów. W zestawie: 3 wytrzymałe mieszadła (mieszadło K, trzepaczka, hak do ciasta), szklany blender (1,2 l), który nadaje się także do kruszenia lodu, malakser z 3 tarczami (1,4 l), maszynka do mielenia, wyciskarka do cytrusów, sokowirówka i uniwersalny młynek do (kawy, orzechów, i innych bakalii). Pojemność misy to (4,3 l). Jaka dla nas jest w zupełności wystarczająca, mam taką samą pojemność misy w robocie planetarnym, którego używam, na co dzień i bardzo go sobie chwalę, do mojego robota  tu-klik>>? Pora poznać przepisy na te pyszności.

Kruche ciasto ze śliwkami – najlepszy, zdrowy przepis  (JASKOWEKLIMATY.PL)

Kruche ciasto ze śliwkami - najlepszy, zdrowy przepis

Składniki na kruche ciasto ze śliwkami:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej, daje delikatnie orzechowy posmak, ew. może być też mąka pszenna lub krupczatka
  • 4 jajka (żółtka) do ciasta
  • 200 g zimnego masła
  • 1/4 szklanki cukru brązowego, bardzo drobnego
  • 1 łyżka zimnej wody
  • Śliwki (około 1,2 kg)
  • Cukier z prawdziwą wanilią: 1 opakowanie
  • Cynamon: 1-2 łyżeczki lub przyprawa do szarlotki Kamis 1 opakowanie
  • 2 łyżki miodu i kilka gałązek tymianku, całość należy rozetrzeć.

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Potrzebne akcesoria kuchenne:

  • robot planetarny Kenwood Prospero
  • ceramiczne naczynie do zapiekania, np. okrągłe do tarty lub tortownicę o średnicy około 25 cm
  • Narzędzia (tarka, nóż, miskę i durszlak, wałek)
    Sposób przygotowania:
    Śliwki umyj, następnie wyjmij z nich pestkę, przedziel na pół, jeśli są duże – pokrój na ćwiartki. Całość zasyp 2 łyżkami brązowego cukru, odstaw na durszlaku, optymalnie na około 2 godziny. Śliwki powinny w tym czasie puścić sok.
    Kruche ciasto:
    Masło pokrój nożem, by łatwiej je było wymieszać z cukrem, mąką i jajkami. Wszystkie wyżej wymienione składniki na ciasto włóż do misy robota planetarnego i dość krótko wyrabiaj. Na koniec wyrób ciasto ręką. Następnie podziel ciasto na 2 części: większą część (około 2/3) rozwałkuj i ułóż na dnie blachy, a pozostałą część włóż do woreczka foliowego, a następnie do zamrażalnika. Rozwałkowane ciasto wstaw do piekarnika i podpiecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni, do czasu aż się lekko zarumieni. Potem wyłóż na ciasto odsączone śliwki, całość posyp cynamonem lub przyprawą korzenną do szarlotki i cukrem z wanilią. Wierzch śliwek polej miodem z roztartym tymiankiem. Na tak przygotowane śliwki zetrzyj pozostałą część ciasta. Całość piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Kruche ciasto ze śliwkami - najlepszy, zdrowy przepis

Moja niezastąpiona pomoc na warsztatach <3
Kiedy ja robiłam jegno z moich ulubionych i szybkich ciast, pozostałe dziewczyny  przygotowywały  swoje przepisy, były to:

CIASTKA BANANOWE (MAMINESKARBY.PL)

Magda ciastkami babanowymi skradła serce mojego Jasia.   Podczas warsztatów   upiekła dla nas pyszne ciasteczka bananowe.  Polecam przepis do wypróbowania. Piekliśmy je z Jasiem już  kilka razy.  Ze spotkania zabrałam dla Jasia dwa ciasteczka i uwaga  udało mi się je dowieźć w całości. Choć pokusa ich zjedzenia po drodze, byla ogromna.

CIASTKA BANANOWE (MAMINESKARBY.PL)

Po przepis na te pyszne, aromatyczne i miękkie ciastka odsyłam Cię na bloga Magdy tu-klik>>.

BUDYŃ JAGLANY KOKOSOWY Z MUSEM Z MANGO (DOCIEKLIWA.PL)

Zdrowa wersja domowego budyniu jaglano-kokosowego w wykonaniu  Oli po przepis – klik>>. Ola  zrobiła kokosowy budyń jaglany z musem z mango, jak dla mnie było to rewelacyjne połączenie. Delikatnie podkręcenie smaku imbirem było super pomysłem. Robiłam kiedyś coś podobnego ale  z gruszkami.   Jeżeli masz ochotę go spróbować zapraszam tu, klik>>.

BUDYŃ JAGLANY KOKOSOWY Z MUSEM Z MANGO (DOCIEKLIWA.PL)
BUDYŃ JAGLANY KOKOSOWY Z MUSEM Z MANGO Z IMBIREM

KORZENNO-ORZECHOWY CHLEBEK BANANOWY (LIFEMANAGERKA.PL)

Agnieszka – upiekała dla nas wegańską wersję korzennego chlebka bananowego. Uwielbiam i wiem, że często będzie gościł w moim domu.  Ten chlebek jest obłedny a co ważniejsze zdrowy. Zapraszam do Agi po ten  i inne przepsy, które zamieszcza na swoim blogu klik>>.

KORZENNO-ORZECHOWY CHLEBEK BANANOWY

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich lub zwykłych
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej i kardamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 bardzo dojrzałe banany
  • 1/4 szklanka oleju, np. rzepakowego nierafinowanego (lub innego o neutralnym smaku), może być też kokosowy, sok z połowy pomarańczy, orzechy i bakalie, np. suszona żurawina, migdały, orzechy włoskie.Potrzebne akcesoria kuchenne: robot planetarny Kenwood Prospero, blender- do zblendowania bananów z olejem na gładką masę + coś do zmielenia płatków owsianych na mąkę keksówka ok. 24 cm.

Sposób przygotowania:
Wyciśnij sok z pomarańczy. Banany zblenduj na gładką masę z olejem i sokiem z pomarańczy. Płatki owsiane zmiel na mąkę. Wszystkie składniki suche wymieszaj w osobnym naczyniu. Połącz mokrą masę z suchymi składnikami (do tego też można ewentualnie użyć jakiegoś delikatnego mieszadła, to nie powinno być bardzo dokładnie zmiksowane). Pokrój bakalie i posiekaj orzechy (to też pewnie może zrobić jakaś dostawka). Dodaj do masy pokrojone bakalie i wymieszaj. Chlebek przelej do foremki, posyp na wierzchu posiekanymi orzechami. Piecz ok. 20 minut w temp. 200 stopni.

OWOCE POD ZABAJONE – MICHEL MORAN

OWOCE POD ZABAJONE (MICHEL MORAN)
OWOCE POD ZABAJONE (MICHEL MORAN)

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 125g malin
  • 3 jajka
  • 50g cukru pudru
  • 50g masła
  • sól
  • 100g brązowego cukru
  • świeża mięta.Potrzebne akcesoria kuchenne: (robot planetarny Kenwood Prospero, obieraczka, nóż, foremka do zapiekania).

Sposób przygotowania:
Obierz jabłko i gruszkę, pokrój je w ćwiartki. Na patelni rozpuść masło, dodaj jabłko i gruszkę. Gdy owoce zaczną się lekko podpiekać, dodaj do nich brązowy cukier. Do misy robota włóż 1 całe jajko i 2 żółtka. Utrzyj je z cukrem pudrem na delikatną puszystą masę- ma być prawie biała. W międzyczasie dodaj szczyptę soli. Do rondelka wrzuć maliny, zalej odrobiną wody, dodaj kilka listów mięty i łyżeczkę cukru pudru, (jeśli wolisz bardziej słodkie- dodaj ciut więcej cukru). Po przestudzeniu malin zblenduj je w kielichu robota (kilka malin zostaw do dekoracji). Włóż karmelizowane owoce do foremki do zapiekania, polej sosem malinowym i zalej masą jajeczną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do maksimum (funkcja grilla) na 2 minuty — pilnuj, aby się nie przypaliło, czasem trzeba skrócić czas pieczenia! Podawaj udekorowane malinami i świeżą miętą.

Po warsztatach mieliśmy okazję spróbować naszych wypieków i przygotowanych deserów. Cóż mogę powiedzieć, kolacji tego dnia nie zjadłam. Wszystko byo naprawdę smaczne i zdrowe.  Przepis na chlebek bananowy i ciastka bananowe przetestowałam już we własnej kuchni.

Wpis powstał pod patronatem marki Kenwood, której z całego serca pragnę podziękować za możliwość wzięcia udziału w warsztatach. Dla zainteresowanych zakupem takiego sprzętu do domu polecam  oficjalną stronę marki Kenwood, gdzie możecie sprawdzić więcej informacji o robocie, dzięki któremu przyrządziliśmy te wszystkie wspaniałe potrawy. Zapraszam Was również nastronę YouKENCook,   gdzie znajdziecie wiele innych, smacznych przepisów! Rejestrując robot planetarny Prospero+ na platformie uzyskasz dostęp do ekskluzywnych wideo-przepisów prowadzonych przez Michela Moran.

Kruche ciasto ze śliwkami - najlepszy, zdrowy przepis

To była dla mnie niesamowita przygoda i spełnienie jednego z moich marzeń:) Do Master Cheffa się nie nadaję, ale udało mi się spełnić, jedno z moich marzeń. Tym marzeniem było wspólne gotowanie z jednym z jurorów programu kulinarnego. Jeżeli, skusisz się na wypróbowanie któryś z poniższych przepisów, to koniecznie daj znać, jak smakowało!

Czy miałabyś/miałbyś ochotę wybrać się na takie warsztaty gdyby pojawiła się taka okazja?

12 thoughts on “Kruche ciasto ze śliwkami – najlepszy, zdrowy przepis i inne desery pod okiem Michel Moran”

    1. Warsztaty to było wspaniałe doświadczeie i spełnienie mojego marzenia, zawsze chciałam pogotować z Michemlem. Robota mam tej marki, ale inny model bardzo podobny i jest super.

    1. Masz rację w kuchni Little Chefa pachniało obłędnie. Dziewczyny zaproponowały wspoaniałe pomysły na zdrowe desery. Chlebek bananowy obłędny to samo ciastka i budyń. A deser Michela robi się dosłownie w kilka minut.

  1. WOoow 😉 zazdroszczę a zarazem cieszę się, że spełniłaś swoje małe marzenie :* 🙂 Może i kiedyś mi będzie dane uczestniczyć w takich warsztatach 😀 MEga

  2. Ciasto ze śliwami to totalny odjazd. Mam takiego smakosza, który je uwielbia. Szukałam nieraz ciekawych przepisów, bo jak dotąd przygotowywałam tylko pod najprostszy, doskonale mi znany. Zaskoczeniem dla mnie jest wykorzystanie tymianku. Muszę wypróbować… 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *