Dziś będzie pysznie, inspirująco i troszkę egzotycznie. A zapach, którym wypełni się Wasza kuchnia, na długo pozostanie w Waszej pamięci. Zapraszam po przepis na pyszną i aromatyczną konfiturę pomarańczową. Warto pomyśleć o ich zrobieniu właśnie w zimę, gdy pomarańcze są dość tanie, soczyste i pachnące. Konfitura pomarańczowa doskonale smakuje w naleśnikach lub racuszkach, idealna będzie do gorącej herbaty lub grzańca. Jako nadzienie do tortów lub ciast biszkoptowych. U nas dzieciaki uwielbiają ją z goframi. Na blogu znajdziecie przepis na pyszne i chrupiące gofry. Będąc ostatnio na Paddingtonie, zapragnęłam  zrobić taką samą konfiturę jak uroczy miś zrobił w filmie.

Mogę Was zapewnić, że przepis na konfiturę pomarańczową jest niezwykle prosty i dość szybki. Wystarczy mieć dobre soczyste pomarańcze, limonkę lub cytrynę i cukier. Z podanych przeze mnie proporcji wyszło mi sześć słoiczków. To może być doskonały pomysł na prezent od serca dla mamy lub babci. Wystarczy pięknie zapakować i prezent gotowy. U nas w ten sposób bardzo szybko rozszedł się domowy sok malinowy. Wszyscy byli pod wrażeniem pięknie zapakowanych prezentów, które ciociom wręczył Jaś.

Konfitura z pomarańczy-prosty i szybki przepis

Składniki na ok. (6 słoiczków 250 ml)

  •  2 kg pomarańczy
  • 0,5 kg brązowego cukru
  •  400 ml wody
  • Kilka goździków
  •  Laska cynamonu
  •  Sok wyciśnięty z 1 cytryny lub limonki.

Przygotowanie konfitury pomarańczowej

Przygotowanie konfitury pomarańczowej krok po kroku:

  1. Pomarańcze przed przygotowaniem konfitur należy sparzyć wrzątkiem i bardzo dokładnie wyszorować.     W ten  sposób pozbędziemy się toksyn i chemii która znajduje się na  ich skórce.                                                                            
  2. Następnie obieramy owoce ze skórki i wrzucamy do blendera. Przygotowane wcześniej pomarańcze  blendujemy, ja użyłam do tego szklanego blendera kielichowego Amica IN, który posiada nóż ze stali nierdzewnej, czyli specjalne ostrza, dzięki, którym urządzenie poradzi sobie nawet z najtwardszymi składnikami. Uwielbiam w nim robić koktajle z mrożonych owoców. Nie bez znaczenia jest również to, że urządzenie ma szklany dzban, który gwarantuje najwyższa trwałość przy rozdrabnianiu twardych lub ciepłych produktów. Do szybkiego zblendowania pomarańczy, użyłam funkcji  pulse, dzięki czemu szybko i bezproblemowo zmiksowałam pomarańcze na konfiturę.   
  3. Z jednej pomarańczy, zostawiamy cieniutko obraną skórkę bez białego nalotu. Warto zostawić tak ok. 3 łyżki skórek bardzo cienko pociętych w paseczki. Po pokrojeniu zalać wrzątkiem i odstawić.                                                                                                   
  4.  W garnku rozgrzewamy wodę, dodajemy do niego cukier i zagotowujemy. Kiedy mamy już przygotowany syrop z cukru i wody dodajemy zblendowane pomarańcze i zagotowujemy.
  5. Po zagotowaniu do zblendowanych pomarańczy dodajemy sok z cytryny lub limonki.   Całość dalej gotujemy przez ok. 2 godzinki.
  6. Po tym czasie dodajemy ok. 5 goździków i laskę cynamonu (można zrobić bez tych przypraw). Dodajemy pokrojoną w paseczki lub kostkę skórkę z pomarańczy.   
  7. Konfiturę pomarańczową trzymamy na ogniu, najlepiej bez przykrywki, mieszając do czasu, aż zgęstnieje. Gotujemy całość jeszcze przez ok. 1 godzinę.
  8.  Przygotowujemy słoiki.
  9. Następnie konfiturę pomarańczową przekładamy do przygotowanych wcześniej słoików.                                                                                                 
  10. Można je dodatkowo za pasteryzować w (nagrzanym piekarniku do 110 stopni).
  11. Ewentualnie pogotować przez  około 15 minut w garnku z wodą.

Od teraz zima może kojarzyć Ci się z pysznymi i pachnącymi słoikami wypełnionymi konfiturą z pomarańczy, która wyśmienicie smakuje ze świeżym pieczywem. Osobiście konfitury, czy to malinowe, czy pomarańczowe uwielbiam z gorącą herbatą z dodatkiem cynamonu, imbiru i goździków. Choć w zimowe wieczory bardzo chętnie sięgam po domowy  sok malinowy.

Smacznego!

25 thoughts on “Konfitura z pomarańczy-prosty i szybki przepis”

  1. Świetny przepis😀 lubię naleśniki z konfiturą, a moja.malinowa już się rozeszła. Pora na pomarańczową😀

  2. O losie! Uwielbiam tego typu konfiturki, smarowidła! Pomarańcza? Ależ to musi być zapach! A jaki smak! Skubnę od Ciebie przepis i udostępnię u siebie. Tak, żeby mieć pod ręką. Ja z tego typu konfiturami lubię zajadać biszkopty, herbatniki lub przekładać nimi wafle andruty 🙂

  3. Lubię dżem pomarańczowy ale nigdy sama nie robiłam… ach… zjadłabym taką konfiturkę. 🙂
    PS. Bardzo klimatyczne zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *