W naszym domu chyba nie ma osoby, która by nie lubiła pizzy. Dlatego co jakis czas wypiekamy domową pizzę na cienkim cieście. Ten przepis na pizzę otrzymałam w pizzerii w Krakowie na warsztatach wypiekanie pizzy z dzieciakami. Uwielbiam ciasto na pizzę z tego przepisu. 

Domowa pizza na cieńkim cieście i suchych drożdżach

Domowa pizza na cienkim cieście - przepis

 Składniki  na pizzę na cienkim cieście

Domowa  pyszna pizza spokojnie może raz na jakiś czas zastąpić obiad.  Ciasto na pizzę wychodzi cienkie i chrupiące.   Wychodzą ok. 3 okrągłe średnie   pizze.

przepis na domową pizzę

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • jedno opakowanie suchych drożdży,
  • dwie łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego,
  • 1 szklankę letniej wody,
  • szczypta soli,
  • jedna płaska łyżka cukru.

Składniki na sos do pizzy:

  • Puszka pomidorów w kawałkach, lub w całości, mogą być np. mrożone lub jak mamy świeże to jeszcze lepiej,
  • szczypta soli,
  • ząbek czosnku,
  • świeża lub suszona bazylia i oregano,
  • 1 łyżka oliwki z oliwek do przesmażenia czosnku i pomidorów.

Domowa pizza na cienkim cieście – przepis

jak zrobić domową pizzę

Dodatki do pizzy:

U nas najczęściej są to:

  • Ananasy
  • Szynka
  • Ser najlepiej mozarella
  • Oliwki
  • Pieczarki
  • Cebula
  • Brokuły
  • Zioła
  • Pomidory i inne dowolne dodatki.

Przepis na pizzę na cienkim cieście

przpis na domowę pizzę

Przygotowanie ciasta na pizzę:

Domowa pizza to nic trudnego, przepis na ciasto na pizzę jest bardzo prosty. Do szklanki z ciepłą  wodą, dolewam 2 łyżki oleju, następie wsypuję drożdże, sól, i cukier. Całość bardzo starannie mieszam. Zawartość wlewam do miseczki z mąką pszenną( dobrze ją wcześniej przesiać przez sitko) i następnie wyrabiam ciasto. Gdy ciasto na pizze jest już odpowiedniej konsystencji odstawiam do wyrośnięcia na ok pół godziny. Wyrośnięte na pizzę  ciasto dzielę na 3 części formując z nich kulki. Delikatnie je rozgniatam na placek, rozwałkowuję wałkiem a następne rozciągam ciasto bardzo cienko formując brzegi. U nas brzegi dzieciakom bardzo smakują wieś staram się zawsze zostawić ciut więcej ciasta na brzegach. Układam na delikatnie posmarowane olejem blaszce lub na papier do pieczenia. Nie zapomnijcie o tym by uformować grubsze brzegi ciasta są pyszne.

Sos do pizzy, jak zrobić:

Sos, puszka lub kartonik pomidorów, jeżeli są w kawałkach blenduję je, ostatnio robiłam z bazylią, rozgniatam czosnek, łyżkę oliwy z oliwek rozgrzewam na patelni, wrzucam czosnek i chwile czekam aż się zarumieni, następnie wlewam pomidory i odparowuje je żeby sie zredukowały.

Domowa pizza na ciankim cieście

Przygotowanie pizzy na cienkim cieście:

Gotowym sosem smaruję   ciasto na pizzę, następnie posypuje serem żółtym, najlepsza jest mozarella, a potem to już hulaj dusza. Dodatki według uznania, smaku i ochoty. Na zdjęciach pizza hawajska z szynka i ananasem, pyszna pizza z szynka, ananasem i oliwkami, i moja ulubiona pizza z brokułami i oliwkami oraz klasyczna pizza z szynką, serem i pieczarkami.

domowa pizza na cienkim cieście

Ile czasu piec domową  pizzę?

Pizzę piec w temperaturze 200 stopni, około 8-10 minut do zarumienienia się.  

domowa pizza przepis

Domowa pizza dodatki do pizzy

Pizzę moge jeść na kolację, obiad lub śniadanie 🙂 A jak jest u Was ?  Jakie dodatki u Was królują?  Po inne sprawdzone przeze mnie przepisy kulinarne zapraszam tu-klik.

Smacznego!

53 thoughts on “Domowa pizza na cienkim cieście – przepis”

    1. Ja robie na suchych, a mężus robił na świeżych. Moja jest trochę ciensza, bo na suchych ciasto aż tak strasznie nie wyrasta. Ae pizzę uwielbiaja u nas wszysscy. Ostatnio raz w tygodniu robimy.

  1. Przepysznie wygląda, nie robiłam nigdy pizzy z suchymi drożdżami.
    Jak znajdę chwilkę, na pewno wypróbuję przepis 🙂

  2. o musze spróbowac ja mam inny przepis tez nawet dobry ale nowości mile widziane;0 ile dodatków super u nas ananas odpada nikt nie lubi pozdrawiam

  3. Domowa pizza jest pyszna (lepsze od niej są chyba tylko włoskie pizze konsumowane we Włoszech :P). Suchych drożdży do pizzy używam wtedy, gdy wyrabiam ciasto w maszynie, do ręcznego wyrabiania jakoś zawsze wybieram świeże z przyzwyczajenia 🙂

  4. Pizze uwielbiamy i też od czasu do czasu taką robię 🙂 u mnie pizza bardzo się sprawdza tym bardziej, ze mój starszy synek jest niejadkiem, nie lubi warzyw (na kanapce nie zje żadnego warzywa), jedyne co zje to marchewka z zupy i pietruszka pod warunkiem, ze jest starta na tarce i jest za bardzo nie wyczuwalna
    A do takiej pizzy mogę wrzucić wszystko co chce 😀 i synek zje, czasami się krzywi bo coś tam wyczuje,ale go zagadam i zjada 🙂 więc pizza jest rewelacyjny rozwiązaniem dla niejadków (przynajmniej u nas 🙂
    A chyba nawet dzisiaj zrobię, bo też mnie smak nadszedł 🙂

  5. Chyba czytamy sobie w myślach 🙂 Ja na jutro zaplanowałam wpisz pizzą, ale na zwykłych drożdżach i na mleku sojowym, ze względu na alergię dzieciaków. A propos pizzy na suchych drożdżach, to jakoś nie mogę się do nich przekonać. Zrobię jednak z ciekawości jeszcze raz wg Twojego przepisu, bo jestem wielką fanką pizzy. Cała moja rodzinka jest 🙂

  6. Rewelacyjny przepis! Mam dwie lewe ręce do gotowania, a pizza z tego przepisu wyszła mi świetna! Do tego prosta w przygotowaniu! Jestem zachwycona!

  7. Zdjęcia są tak rewelacyjne, że człowiek nie jest w stanie oderwać od nich wzroku. Jedynie podejmując decyzję o zrobieniu tej pizzy. Mega przepis!

  8. Pizza wyszła rewelacyjna. Dziś zrobiłam ją moim dzieciom. One zachwycone, mąż najedzony, a i teściowa nie mogła się oprzeć. Pochwałom nie było końca.

    Nareszcie przepis taki, jaki powinien być.
    Gratuluję bloga i pozdrawiam ciepło!

  9. A czy resztę kawałków można wsadzić do lodówki na następny dzień? Jeśli tak to czy zrobić to przed wyrastaniem czy po wyrastaniu ciasta…?

  10. A czy resztę kawałków można wsadzić do lodówki na następny dzień? Jeśli tak to czy zrobić to przed wyrastaniem czy po wyrastaniu ciasta?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *