Maj to idealny miesiąc na to by zrobić zapasy na zimę. To właśnie teraz w szczycie sezonu, warto więć żółte kwiaty mniszka inaczej zwanym mleczem zbierać i zrobić z nich użytek i zpasy na zimę. Nektar z mniszka przez wielu nazywanych miodem z mniszka ma bardzo wiele niedocenianych przez społeczeństwo właściwości. Korzystając z tego, że częściej jesteśmy na wsi, ja też postanowiłam go zrobić na zimę.   Dlaczego często nazywany jest miodem? Być może, że swoją konsystencją i nieco smakiem przypomnia ten słodki przysmak.

Właściwości lecznicze mniszka lekarskiego  i jak można go wykorzystać w domu?

To idealny środek, który poleca się w czasie leczenia przeziębień. To specyfik, który poprawia odporność, pobudza apetyt a jednocześnie obniża cholesterol i ma bardzo dobry wpływ na trawienie. Mniszek lekarski – potocznie zwany mleczem jest jeszcze nieodkrytym przez nas super specyfikiem na poprawę naszego zdrowia i odporności.  Jako syrop wspomagający odporność, wystarczy, co dziennie 1 mała łyżeczka dla dzieci dla osób dorosłych 1 łyżka wypijana na czczo? Polecany jest również do herbaty i koktajli.

Właściwości lecznicze syropu z mniszka lekarskiego!

Mniszek lekarski (łac. Taraxacum officinale), czyli mniszek pospolity, ma wiele właściwości leczniczych (źródło). Syrop z mniszka lekarskiego, jak sama nazwa wskazuje lekarskiego to – bogactwo witamin z grupy A, C i D, dzięki nim świetnie wzmacnia odporność, łagodzi kaszel, polecany jest w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych oraz wspomaga funkcjonowanie układu kostnego. Poprzez zawartość – inuliny, jest to błonnik nietrawiony przez nasze enzymy – chroni nasze jelita przed infekcjami, oraz obniża poziom cukru we krwi.

  • Zawiera również witaminy z grupy B, – które bardzo korzystnie wpływają układ nerwowy. C istotne, oczyszczają organizm z toksyn.
  • Zawiera makro i mikro elementy takie jak– potas, magnez, żelazo i krzem, – które zdecydowanie wspomagają pracę układu odpornościowego i pokarmowego.
  • Bardzo liczne garbniki- działają przeciwzapalnie, przeciwświądowo oraz posiadają właściwości bakteriobójcze, polecany jest podczas infekcji gardła czy nosa.
  • Flawonoidy – opóźniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych oraz układu krążenia
  • Posiada właściwości przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne oraz detoksykacyjne.
  • Zawiera kwas krzemowy, który przyspiesza gojenie ran.

Przygotowanie stropu z mniszka lekarskiego

Składniki na ok 5 słoików 200 ml:

  • 500 główek kwiatu mniszka lekarskiego (łebki z zieloną koroną, ale bez łodyżki), jeżeli chcemy otrzymać więcej porcji ilości można zwiększyć proporcje.
  • 1 kg cukru
  • 2-3 cytryny(sok) plus starta skorka z połówki cytryny, wcześniej sparzona
  • 1 litr wody

Jak zrobić miód z mniszka lekarskiego?

1 dzień

To bardzo proste zadanie.  Podczas zbierania kwiatków, ważne by od razu zbierać żółte czubki bez łodyżek.  Same łebki kwiatów mlecza wcześniej należy ułożyć na dużych białych kartkach lub ręczniku papierowym. Myślę, że około 3-4 godziny wystarczą by z kwiatków wyszły maleńkie czarne robaczki, które lubią się tam chować. Przygotowane w ten sposób kwiaty przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Następnie zagotowujemy i gotujemy około 15-20 minut. Następnie zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy całość na około na 24 godziny. Najlepiej w chłodne miejsce, nie koniecznie do lodówki.

2 dzień

Kolejnego dnia odcedzamy całość przez gazę do drugiego garnka, gazę powinniśmy bardzo dokładnie wycisnąć.  Płyn, czyli wyciąg z mlecza powinien być klarowny i czysty. Do otrzymanego w ten sposób wywaru, dodajemy sok z cytryny i cukier. Mieszając, co jakiś czas gotujemy całość na najmniejszym palniku przez ok. 2,5 godziny. Syrop powinien zgęstnieć i nabrać ciemniejszego koloru, przypominającegi miód wielokwiatowy.

W tym czasie przygotowujemy słoiki a następnie bardzo gorący syrop (nektar) z mniszka lekarskiego przelewamy do słoiczków i dokładnie zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem na suchej szmatce, przykrywamy drugą i zostawiamy dopóki nie ostygną. Z podanych przeze mnie ilości wychodzi około 5 słoiczków 200 ml.  Zdecydowanie polecam, w ubiegłym roku delektowałam się miodem od mojej mamy, w tym roku robię go sama. Jest przepyszny, pachnący i bardzo zdrowy.

W okresie zimy, dodawałam go do herbaty a w okresie przeziębień podawałam dzieciom 1 łyżkę dziennie, aby łagodzić przebieg infekcji. Z domowych specyfików wzmacnaiających odporność polecam syrop z pędów sosny, a jak zacznie się sezon na maliny, domowy sok z malin. Przepisy na obydwa specyfiki znajdziecie na blogu.   Mam przygotowanych juz 5 słoików, następne kawiaty mniszka lekarskiego właśnie dziś trafiły do garnka.

Smacznego!

Znaczie ten przepis, co jeszcze możecie mi polecić na odporność?

*Warto pamiętać by kwiatki zbierać z dala od cywilizacji. Syrop nie będzie zanieczyszczony spalinami, a to jest bardzo istotne.