Często zadajecie mi pytanie o przepisy na kawę, od kilku z Was dostałam kilka podziękowań za przepis na babeczki czekoladowo-kawowe, i tiramisu z malinami /, które u mnie w rodzinie znikają w okamgnieniu. Po prostu wiecie, chyba że lubię kawę i często wykorzystuje ja zarówno w kuchni ja, jak i w pielęgnacji. Nie jest tajemnicą, że moją ulubioną kawą jest coffe latte lub delikatne cappuccino? Choć czasem zdarza mi się wypić małe espresso. A teraz mam dla Was koleją niespodziankę. Kilka słów o kawie, przepis na peeling kawowy i ogólnie zapowiada się kawowe szaleństwo.

Kilka słów wstępu o kawie

Kawa jest źródłem cennych antyoksydantów – inaczej zwanymi kwasami chlorogenowym i kawowym. Kwasu te, które neutralizują wolne rodniki tlenowe w organizmie i usprawniają oczyszczanie organizmu z toksyn. Kawa ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i ma właściwości lecznicze. Ziarna kawy są surowcem wysoko cenionym przez przemysł spożywczy, farmaceutyczny i coraz częściej kosmetyczny. Kawa zawiera substancje opóźniające procesy starzenia organizmu, co jest coraz częściej wykorzystywane w produkcji kosmetyków. Sama uwielbiam kosmatyki, które pachną kawą oraz kosmetyk, który od jakiegoś czasu robię w domu, czyli peeling kawowy. Jego przygotowanie zajmuje mi dosłownie chwilę i jest w 100 zrobiony z naturalnych składników. Przepis na peeling znajdziecie na końcu wpisu.

Kawa na różne sposoby- jaki wybieracie?

Kawa poprawia koncentrację i pomaga przywrócić normalne funkcjonowanie mózgu, gdy jesteśmy bardzo zmęczeni i to jest prawda. Często po zarwanej nocy, długiej pracy i małej ilości snu to właśnie filiżanka kawy stawia mnie na nogi. Uwaga! Ożywcze działanie kawy na każdy organizm może działać zupełnie inaczej. Na mnie działa, od kilkunastu do kilkudziesięciu minut. . Zazwyczaj zwiększa się poziom mojej koncentracji i ustępuje zmęczenie. Nie trwa to długo, ale zdecydowanie czuję się wtedy bardziej aktywna.

Smak kawy różni się w zależności od tego jej rodzaju i tego, w jaki sposób się ją przyrządza.

  1. Kawa pod ciśnieniem, czyli  kawa zaparzana pod ciśnieniem we włoskiej  kafeterce  lub aromatyczna kawa z ekspresu ciśnieniowego. Taka kawa jest zdecydowanie najzdrowsza i najbardziej aromatyczna. Podobno im krócej zmielone ziarno kawy ma kontakt z wrzątkiem, tym mniej substancji szkodliwych wydostaje się na zewnątrz. Kawa z ekspresu to kawa, którą ja zapijam się od lat. Uwielbiam kawę i często ciężko mi sobie odmówić dodatkowej filiżanki w ciągu dnia. A tak naprawdę, gdy mam dużo pracy, jest ona fantastycznym napojem energetycznym.
  2. Po turecku, czyli kawa zaparzana w tygielku, choć często spotyka się osoby, które  mieloną kawę zalewają wrzątkiem. Dla mnie taka kawa jest po pierwsze za ostra, za kwaśna i zwyczajnie mi nie smakuje. Jednak zawiera najwięcej kofeiny i   polifenoli.
  3. Kawa instant tzw. kawa rozpuszczalna. Kawa, której osobiście nie lubię i raczej nie piję. Ma ona jednak jedną zaletę, jest najwygodniejsza i najszybsza w użyciu. Wystarczy tak naprawdę zalać ją wrzątkiem i gotowe. Jeżeli lubicie tego typu kawy, warto wybierać kawy liofilizowane, które zdecydowanie mają najwyższą jakość. Choć uważam, że kawa rozpuszczalna nigdy nie zastąpi mi smaku prawdziwej przygotowanej w ekspresie ciśnieniowym kawy.Wypróbujcie sami, koniecznie z którymś z moich przepisów na pyszne ciacha i wybierzcie swój ulubiony napój kawowy.
  4. Kawa z ekspresu przelewowego to kawa parzona papierowy filtr. Kawa z takiego ekspresu zawiera mniej kofeiny niż kawa z ekspresu ciśnieniowego, ale dzięki filtrowi do naparu przechodzi mniej szkodliwych związków tłuszczu.
  5. Kawa mrożona frappe zazwyczaj  podawana z kostkami lodu i bita śmietaną.

Czy picie kawy szkodzi?

Utarło się, że kawa powoduje odwodnienie, wrzody żołądka, choroby serca, arytmię, a nawet uzależnia i wypłukuje magnez. Choć i to tak do końca nie jest prawdą, ponieważ kawa również zawiera magnez. Jak się jednak okazuje, picie jej jest znacznie bezpieczniejsze, niż kiedyś sądzono. Zobacz, jakie właściwości ma kawa i jakie znalazła zastosowanie.

Źródło zdjęcia: http://www.poradnikzdrowie.pl

Jak wybrać włoski ekspres do kawy, który sprosta znanym i lubianym  kawom z mlekiem?

 

Źródło zdjęcia: http://www.delonghi.com/pl-pl

Jeżeli tak jak ja jesteś smakoszem kawy z mlekiem, często pijesz kawę z ekspresu w kawiarniach, a może szukasz do kawy i zupełnie nie wiesz, na co zwrócić uwagę, polecam Ci świetny poradnik ekspres do kawy latte – poradnik na co zwrócić uwagę. Wybór ekspresów na rynku jest naprawdę ogromny. Przewagą ekspresów serwujących kawę latte lub cappuccino jest to, że za dotknięciem jednego palca możemy cieszyć się pyszną mleczną pianką aromatyczną kawą. Do wyboru mamy takie ekspresy jak: ekspres ze spieniaczem mleka lub dyszą parową, ekspres z automatycznym spienianiem mleka lub ekspres z pojemnikiem na mleko. Ostatni model ekspresu pozwala Ci przyrządzić kawę w prosty i mało kłopotliwy sposób. Ty tylko wypierasz rodzaj kawy, a ekspres wszystkie czynności robi sam. Co Ważne niezużyte do końca mleko wstawiasz po prostu do lodówki.

Wybierając ekspres do domu warto rozeznać się w tym temacie, nie  opłaca się kupować tanich ekspresów z dyskontów.  Lepiej jest postawić na sprawdzone rozwiązania wiodących producentów.   Lubiąc mleczną kawę warto zwrócić uwagę na pojemnik na mleko i  ciśnienie.   Ekspresy dobrej klasy mają 15 bar i więcej.  Nie tajemnica jest, że kluczem do zaparzenia idealnej kawy jest odpowiednio wysokie ciśnienie w ekspresie. To ono wydobywa kawowego ziarna  ich moc i aromat.  A przecież espresso jest bazą do wszystkich kaw mlecznych.

Domowy peeling z kawy — kosmetyki naturalne

Kawa pobudza do działania, pozytywnie nastraja, odchudza. A teraz jeszcze możecie zadbać o gładką i zdrową skórę pozbawioną cellulitu. Kawa redukuje cellulit, a zawarta w niej kofeina ma zbawienny wpływ na skórę i redukuje pomarańczową skórkę. Dziś podzielę się z Wami moim nowym odkryciem związanym z kawą. Uwielbiam ten kosmetyk, bo tak go można nazwać od chwili kiedy zrobiłam go po raz pierwszy. Choć pierwszy raz do czynienia z peelingiem kawowym miałam u kosmetyczki. Zakochałam się w nim, po tym, jak dotknęłam swojej jedwabiście gładkiej skóry. Pora zabierać się za nasz peeling. To takie 2w1, najpierw wypijecie pyszną aromatyczną kawę, a potem zadbacie o swoje ciało.

Przepis na peeling z kawy do ciała

Składniki na peeling z kawy:

  • Kawa, najlepiej po zaparzaniu kawy w ekspresie ciśnieniowym, wystarczy 1,2 szklanki lub słoika.
  • Oliwa z oliwek-3 łyżki, może być ulubiony olejek do ciała

Przygotowane fusy z parzonej wcześniej kawy należy przełożyć do miseczki ceramicznej, następnie dodać ok. 3 łyżki oliwy z oliwek lub ulubionego olejku, lub oliwki do ciała. Następnie wymieszać ze sobą składniki do uzyskania gładkiej papki i gotowe. Teraz już tylko nakładacie gotowy peeling na miejsca dotknięte cellulitem lub miejsca, które wymagają ujędrnienia. Peeling kawowy wmasowujemy w skórę około 5-10 a na sam koniec zmywamy z siebie pozostałości peelingu.

A teraz wracając do tematu kawy, tak jak napisałam w tytule.  Kawa, kawie nie równa, i to prawda. Każdy z nas ma swoje upodobania, wyrobiony smak.   Każdy z nas ma swoją ulubioną  kawę,   jedni piją ją tylko z mlekiem, inni tylko  czarne mocne  espresso i to jeszcze bez cukru.  Są też tacy co kawy nie piją wcale.   Każdy z nas decyduje o tym na co ma ochotę. Dla mnie  picie tego aromatycznego naparu to  celebracja!  Uwielbiam te chwile z filiżanką lub kubkiem w ręku,  do tego chwila z dobrą książką i   aż chce się żyć. Oby te chwile zdarzały się częściej, bo ostatnio czas goni mnie.   Ale tak jak już napisałam wcześniej dla mnie idealna kawa to kawa z mlekiem.W zależności od pory dnia i nastroju. Zawsze chętnie wymijam cappuccino lub warstwową  caffe latte .

A  Wy jaką kawę najchętniej wypijacie?  Pijecie ja w domu, u znajomych czy raczej tylko w kawiarni?

 

 

 

25 thoughts on “Peeling oraz kawowe szaleństwo z włoskiego ekspresu do kawy”

  1. Uwielbiam kawę i to od niej zaczynam każdy dzień 😀 niestety ekspresu jeszcze nie posiadam, dlatego piję parzoną z ociupinką mleka… jednak kawę z ekspresu uwielbiam i to jest mój cel na bieżący rok 😛

    1. Te ekspresy szczegolnie aluminiowe nie sa wcale drogie przynajmniej u nas. Najlepsze jednak sa stalowe tak przynajmniej wygladaja ale nie wiem dokladnie z jakiego materialu lub laczone z porcelana. Maja tez ostatnio ladne ksztalty z sercem na gorze czy pilka. Ja fusòw po zaparzeniu nie wyrzucam a wkladam pod rosliny doniczkowe sa one bowiem zròdlem potasu.

  2. Uwielbiam kawę. W przyszłości mam nadzieję, że doczekam się ekspresu ciśnieniowego, a póki co korzystam z zaparzacza z tłokiem. To chyba najlepszy sposób, żeby pozbyć się fusów. Lubię też kawę z kawiarek, ale te w kawiarniach faktycznie są najlepsze 🙂

  3. Matko, kocham kawę w każdej postaci – latte to życie 🙂
    A do tego uwielbiam płukankę kawową na włosy (i skórę głowy)
    peeling
    wszelkiego typu aromaty kawowe 🙂

  4. Naturalne kosmetyki są wspaniałe 🙂 super sprawa z takim peelingiem, bardzo chętnie go wypróbuje. Kocham kawę dobrze,że ma tyle zastosowań 😉

  5. Pingback: Najlepsze ekspresy ciśnieniowe: Jak wybrać ten jedyny? (poradnik 2018) - Lifestyle, technologie, ciekawostki blog kulinarny
  6. Kawa pod ciśnieniem zdecydowanie 🙂 Wprawdzie kawy nie pijam regularnie, dlatego na razie nie inwestowałam w ekspres, ale raz na kilka dni uwielbiam !:) Pozdrawiam 🙂

  7. Kawa to moja miłość 🙂 ja piję rozpuszczalną ale jak zrobię inne rzeczy w domu to rozważę zakup ekspresu albo kawiarenki. Kocham tiramisu a do przepisu babeczek zajrzę na pewno 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *