Czas świąt, rodzinnych spotkań i witania Nowego Roku to zawsze doskonała okazja, by spotkać się z bliskimi i znajomymi. To czas, kiedy wymyślamy kolejne dania, by zaskoczyć czymś naszych gość. Dziś u nas znajdziecie przepis na przepyszny pasztet z kaczki z grzybami i śliwkami. Idealny do czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina. Zazwyczaj pasztety pieczemy w domu sami i nie kupujemy gotowych ze sklepu.

Pasztet z kaczki z grzybami i śliwkami

15741165_658926324286772_5086322942817619159_n (1)

Składniki:

• ok. 1 kg ugotowanego mięsa z kaczki (różne elementy piersi, nóżki, skrzydełka)
• po ok. 15 dag wątróbki drobiowej, serc i żołądków ugotowanych oddzielnie z grzybami
• 1-2 średnie cebule
• 2 ząbki czosnku
• 2 marchewki
• Włoszczyzna na rosół (por, pietruszka, seler, marchew, lubczyk)
• 3 liście laurowe
• Ziele angielskie
• Suszone grzyby
• Suszone śliwki
• Pieprz ziarnisty i mielony
• 2 jajka
• 50 ml czerwonego wytrawnego wina
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej dla związania pasztetu
• pół łyżeczki gałki muszkatołowej
• 1 łyżeczka majeranku
• 2 blaszki do pieczenia 15 cm x 20 cm.
Pasztet z kaczki z grzybami i śliwkami

Pasztet z kaczki z grzybami i śliwkami (sposób przygotowania)

Z kaczki przypraw i włoszczyzny i na wolnym ogniu gotujemy rosół. Gotujemy go ok. 2 godzin. Po wyjęciu kaczki z rosołu oddzielamy mięso od kości. Na pasztet potrzebujemy ok. 1 kg ugotowanego mięsa. Mięso z ugotowaną marchewką z rosołu i cebulą lekko zeszkloną na patelni mielimy. Dokładamy ugotowane oddzielnie wątróbki i inne podroby z grzybami i dodajemy suszone śliwki i przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Proponuje wszystko zmielić 2 razy. Do zmielonego mięsa, wątróbki i wybijamy 2 jajka, dodajemy sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową i bardzo dokładnie wyrabiamy farsz, dolewając do niego czerwone wino. Gotowy masę na pasztet przekładamy do blaszki wyłożonej na spodzie suszonymi namoczonymi wcześniej śliwkami. Pasztet pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze ok. 180 stopni.

robot kuchenny Performance Pro Russell Hobbs

Od niedawna cieszę się moim nowym pomocnikiem kuchennym, którym jest robot kuchenny Performance Pro Russell Hobbs. Jest to  urządzenie, ktore może siekać, kroić, ścierać i ubijać. Pierwszy raz w tym robocie zmieliłam mięso na pasztet i sprawdził się genialnie. W robocie można przygotować zarówno ciasto jak i zmielić mięso lub poszadkowac warzywa. A dzieki specjalnej końcówce, pokroisz w kostkę marchew lub inne jarzyny.

Urządzenia posiada trzy ustawienia prędkości, czyli  funkcję pulsacyjną, dzięki ostrzom ze stali nierdzewnej i różne końcówkach które zapewniają nam wszystko, co niezbędne do szybkiego i bezproblemowego przygotowywania smacznych dań. Dla mnie to solidny produkt i fantastyczny pomocnik w kuchni z którym już się zaprzyjaźniłam.

Pasztet z kaczki z grzybami i śliwkami

10 thoughts on “Pasztet z kaczki z grzybami i śliwkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *