Jeżeli lubisz połączenie bananów i czekolady jednak tu zamiast czekolady mamy kakao to jest coś dla Ciebie. Murzynek wychodzi miękki, wilgotny i doskonały w smaku. A co najważniejsze jest niezwykle prosty do zrobienia. I zachowuje swoją świeżość nawet przez kilka dni. Wcześniej robiłam muffinki czekoladowe z bakaliami, ale to ciasto jest mniej czasochołnne a smakuje wybornie.

Murzynek bananowy z bakaliami jak zrobić?

IMG_6382

IMG_6383

Składniki na murzynek bananowy:

  • 4 dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki mąki pszennej, np. tortowej lub orkiszowej
  •  100 gram roztopionego schłodzonego masła
  •  2 jaja
  •  1 łyżeczka wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •  1 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  1,3 szklanki kakao naturalnego
  • 2/3  szklanki brązowego cukru
  • Zamiast wiśni lub żurawiny można też dodać suszone śliwki drobno posiekane, orzechy lub inne bakalie w zależności od upodobań.

Przygotowanie murzynka bananowego z bakaliami:

Do miski wkładam dojrzałe banany i rozgniatam je widelcem, lub przy pomocy końcówki od blendera na papkę. Potem dodaję mąkę i inne suche składniki, jajka i masło i mieszam wszystko dokładnie. Na koniec dodaję bakalie. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję lejącą. Ja użyłam blendera, żeby było szybciej. Na koniec należy wysmarować blaszkę o wymiarach ok.23 x 13 cm i posypać mąką. Wlewam do blachy i wkładam do nagrzanego do 160C piekarnika. Piekę około pół 45-55 minut, kiedy patyczek wbity w ciasto będzie już suchy. Do tego dobra kawa z ekspresu i tak można zaczynać każdy pranek.

Murzynek bananowy z bakaliami

IMG_6383

IMG_6390

Murzynek bananowy z bakaliami

Przepis na murzynek bananowy, w którym moje dzieciaki się rozsmakowały, pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej „Moje wypieki”, gdzie znajdziecie ponad 100 nowych przepisów na słodkości. Uwielbiam tę książkę. Możecie ja zamawiać na stronie Wydawnictwa Egmont.

IMG_6394-crop

Moje ostatnie odkrycie wśród książek kucharskich to „ABC GOTOWANIA 2” Marietty Mareckiej i „Moje wypieki” Doroty Świątkowskiej,  z wydawnictwa Egmont. Obie będą dla nie inspiracją do zrobienia świątecznych smakołyków. Polecam znajdziesz tam bardzo ciekawe inspiracje na świąteczne smakołyki.

IMG_6397

36 thoughts on “Murzynek bananowy z bakaliami+ książka „Moje wypieki” Doroty Świątkowskiej”

  1. Uwielbiam książki Doroty, a ta najnowsza to już w ogóle mistrzostwo świata <3 Całkiem niedawno piekłam właśnie tego murzynka z dodatkiem żurawiny i wyszedł obłędnie – na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu, bo jest prosty, a ciasto jest przepyszne 🙂

  2. Wyszedł Ci piękny! A książkę pani Doroty mam, ale przyznam, że przepisy w niej (przeważnie) dla mnie są nieco za słodkie. Za to po zmniejszeniu ilości cukru wychodzą naprawdę dobre. Myślę jednak, że kwestia samej „słodkości” to już sprawa indywidualnego gustu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *