Jeżeli lubisz połączenie bananów i czekolady jednak tu zamiast czekolady mamy kakao to jest coś dla Ciebie. Murzynek wychodzi miękki, wilgotny i doskonały w smaku. A co najważniejsze jest niezwykle prosty do zrobienia. I zachowuje swoją świeżość nawet przez kilka dni. Wcześniej robiłam muffinki czekoladowe z bakaliami, ale to ciasto jest mniej czasochołnne a smakuje wybornie.
Murzynek bananowy z bakaliami jak zrobić?
Składniki na murzynek bananowy:
- 4 dojrzałe banany
- 1,5 szklanki mąki pszennej, np. tortowej lub orkiszowej
- 100 gram roztopionego schłodzonego masła
- 2 jaja
- 1 łyżeczka wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki kakao naturalnego
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- Zamiast wiśni lub żurawiny można też dodać suszone śliwki drobno posiekane, orzechy lub inne bakalie w zależności od upodobań.
Przygotowanie murzynka bananowego z bakaliami:
Do miski wkładam dojrzałe banany i rozgniatam je widelcem, lub przy pomocy końcówki od blendera na papkę. Potem dodaję mąkę i inne suche składniki, jajka i masło i mieszam wszystko dokładnie. Na koniec dodaję bakalie. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję lejącą. Ja użyłam blendera, żeby było szybciej. Na koniec należy wysmarować blaszkę o wymiarach ok.23 x 13 cm i posypać mąką. Wlewam do blachy i wkładam do nagrzanego do 160C piekarnika. Piekę około pół 45-55 minut, kiedy patyczek wbity w ciasto będzie już suchy. Do tego dobra kawa z ekspresu i tak można zaczynać każdy pranek.
Przepis na murzynek bananowy, w którym moje dzieciaki się rozsmakowały, pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej „Moje wypieki”, gdzie znajdziecie ponad 100 nowych przepisów na słodkości. Uwielbiam tę książkę. Możecie ja zamawiać na stronie Wydawnictwa Egmont.
Moje ostatnie odkrycie wśród książek kucharskich to „ABC GOTOWANIA 2” Marietty Mareckiej i „Moje wypieki” Doroty Świątkowskiej, z wydawnictwa Egmont. Obie będą dla nie inspiracją do zrobienia świątecznych smakołyków. Polecam znajdziesz tam bardzo ciekawe inspiracje na świąteczne smakołyki.
Uwielbia czekoladę i wszystkie jej pochodne 😀 Taki prosty przepis to coś dla mnie. Ja na pewno wypróbuje.
Cudownie intensywny kolor i świetny przepis 🙂
Uwielbiam książki Doroty, a ta najnowsza to już w ogóle mistrzostwo świata <3 Całkiem niedawno piekłam właśnie tego murzynka z dodatkiem żurawiny i wyszedł obłędnie – na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu, bo jest prosty, a ciasto jest przepyszne 🙂
O matko, takie czekoladowości to ja uwielbiam! <3
Jest szybki i przepyszny 🙂
To zdecydowanie przepis dla mojego męża 😀
I bardzo prosty do zrobienia
Podrzucę mężowi – cukiernikowi. może go Twój smaczny wpis zainspiruje i zrobi nam pycha deser 😀 😀
No i super kolejne ciacho na święta będzie ☺
Co najważniejsze mega szybkie 🙂
Wyszedł Ci piękny! A książkę pani Doroty mam, ale przyznam, że przepisy w niej (przeważnie) dla mnie są nieco za słodkie. Za to po zmniejszeniu ilości cukru wychodzą naprawdę dobre. Myślę jednak, że kwestia samej „słodkości” to już sprawa indywidualnego gustu.
Tak zawsze można użyć mniej cukru by dopasować się do siebie i swojego smaku. Mi bardzo się spodobał bo mało pracy a wychodzi pyszny.
Wygląda cudownie a takie ciasto chodzi za mną już od dawna! Mniam! 🙂
Kusisz jak nic. Uwielbiam kawusię, a ten murzynek wygląda cudownie. I jak tu zgrabnie wyglądać 🙂 Pozdrawiam ciepło 🙂
Będę robić, uwielbiam murzynka! Ja robię z przepisu mojej teściowej murzynka z wiśniami 🙂
właśnie takie przepisu szukałam 😀 dzięki !:)
Ale mi teraz apetytu narobiłaś!
Murzynka nie jadłam wieki, choć bardzo lubię. Brak mi ciągle czasu na pieczenie… ale chyba jednak się skuszę 😉
Pięknie wygląda!
Jeju jak on pysznie wygląda
Oooo i książka Deco Morreno się znalazła ;P Uwielbiam murzynka, to ciasto mojego dzieciństwa, sama też go czasami robię.
Mniam! Jaka szkoda, że jestem na diecie 🙂
Uwielbiam murzynka <3
Wygląda cudownie 🙂
Uwielbiam takie przepisy! Palce lizać *-*
Biorę przepis,niebawem upiekę murzynka 🙂
Polecam jest genialny.
Prosty a smakuje obłędnie.
Wygląda pysznie! Muszę wypróbować przepis na święta. Dzięki! 🙂
Wygląda obłędnie!!!
Boszzzz jak to pięknie wyglada 🙂
Cukier to lyzki czy szklanka?
Oj
Jako pierwsza zwróciłaś na to uwagę. Oczywiście 2/3 szklanki brązowego cukru. Dzięki piękne
Mojemu mężowi mógłby posmakować. 🙂 Ja za to babanów wręcz nie cierpię. :/
Cudowny i przepyszny przepis! Coś czuję, że troszkę zmienię i wypróbuję 🙂
Od rana takie kuszenie…..
Twoje ciasto pomarańczowe już dwa razy robiłam 🙂
I co smakuje Ci, u nas za szybko znika, więc chyba też.
Pomocy! Ile tego kakao?! Jestem w trakcie robienia ciasta i czytam 1,3 szkło kakao… Nie chodziło o 1/3 szkl?