Ostatnimi laty wiele się u mnie zmieniło, jak kiedyś ten kawowy napój mógł dla nie nie istnieć, to ostatnio nie umiem bez niej żyć. To od kawy zaczynam każdy dzień, choć często zdarz mi się ja wypijać zimną. Mocha, cappuccino, dyniowe latte, latte smakowe, czyli idealne pomysły na pyszną kawę na rozgrzanie bez ekspresu. Jedno jest pewne, taka kawa budzi i rozgrzewa. Kawiarka, mini ekspres, z którego wyczarujesz wyjątkowe kawy to    moje odkrycie ostatniego roku.

Jakie urządzenie do parzenia kawy wybrałam ja?

Postawiłam na kawiarkę (kafeterkę). To składające się z 3 części (czajniczek 2 elementy i sitko) urządzenie, które stawiamy na płomieniu (lub płycie indukcyjnej), aby zagotować wodę znajdującą się w dolnym zbiorniku. Dzięki czemu ciśnienie, które wytwarza się przez parę wodną, powoduje przetłoczenie wody do góry przez kawę. Tworzący się napar zbierany jest w górnym zbiorniku i kawa gotowa.

To małe urządzenie ma również inne nazwy jak, kawiarka, mokka, moka, kafeteria, ale zawsze chodzi o to samo. O niepozorny, czajniczek, stawiany na kuchence, dzięki któremu możemy przygotować pyszną, esencjonalną i pachnącą kawę zaledwie w kilka minut. Tak taka, kawa budzi mnie. Jeśli wybierzecie odpowiedni model i dobrą kawę uda się Wam zaparzyć napar, który zachwyci każdego gościa. Dziś proponuję przepisy na trzy pyszne kawy, dzięki którym rozgrzejecie się w te jesienne popołudnia.

Pokaże Wam też mój nowy zakup, dzięki którym kawa jest o wiele bardziej aromatyczna i ma boski smak. Niestety co do ekspresu nadal nie wiem, na co się zdecydować, więc mam jego małego zastępcę. Natomiast wszyscy, którzy chcieliby przygotować nieco ciekawszą kawę niż zazwyczaj albo szukają inspiracji, mogą się wesprzeć poniższymi przepisami. Kawiarka to urządzenie, które może kosztować od 30 do nawet 200 zł, a może i więcej. Do zakupu podejść racjonalnie, wybrać przede wszystkim wielkość urządzenia odpowiedni dla nas samych. Ja w domu mam 2 kawiarki, jedną taką na 2 osoby. Mój ostatni zakup to kawiarka z firmy Tescoma  na 6 osób. Zazwyczaj dla siebie samej zaparzam w małej jednak gdy spodziewam się gości, sięgam po większy kaliber.

Przed zakupem warto zwrócić uwagę na materiał, z którego jest ona wykonana. Zazwyczaj jest to aluminium, stal z elementami plastiku, zazwyczaj rączka jest z niego zrobiona. Te elementy zazwyczaj poddawane są zmianom temperatury, mają kontakt z bardzo wysokimi temperaturami. Warto też pamiętać o tym, że już można kupić kawiarki na indukcję, ta moja taka właśnie jest. W zwykłej kawiarce na płycie indukcyjnej nie przyrządzisz kawy.

Kilka informacji o kawie

Źródło: pixabay.com

Kawa – to napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco. Pochodzi z Etiopii, w Europie pojawiła się około XVI wieku. Jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny. Działa pobudzająco i orzeźwiająco oraz przyspiesza przemianę materii. Zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. Więcej na temat kawy, jej podchodzenia, właściwości oraz Działanie i wpływ na zdrowie przeczytacie na   wikipedi. (Źródło)

A teraz zapraszam, poniżej znajdziecie kilka przepisów na smaczne i aromatyczne kawy, które tak naprawdę mając w domu kawiarkę i spieniacz mleka możecie zrobić samodzielnie. Nie musicie mieć ekspresu do kawy, by delektować się naprawdę smaczną kawą. Ja uwielbiam eksperymentować z kawą i sprawia mi to frajdę.

Parząc kawę w kawiarce, bardzo ważne jest to by kawa nie była zbyt drobno zmielona, ponieważ będzie zatykała sitko. Mielić można zarówno w młynku ręcznym, jak i elektrycznym. Dobrze zmieniona kawa powinna między palcami, powinna przypominać drobną sól kuchenną. Nie może być zbyt drobno, by sitko nie zatkało się i nie zablokowało ekstrakcji. Metodą prób i błędów można dojść do perfekcji.

Do kawiarki warto wlać już gorącą wodę, ale nie wrzątek, skraca to czas parzenia na kuchence, dzięki czemu kawa będzie miała krótszy kontakt z wysoką temperaturą, co ma duży wpływ na jej smak i aromat i zmniejsza goryczkę kawy, tym samym zapewnia jej lepszy smak! Jeśli lubicie białą kawę, to można zakupić spieniacz do mleka, wybór tego typu urządzeń na rynku jest coraz większy. Ja używam zwykłego ręcznego spieniacza za 10 zł

Mała czarna-czyli jak zaparzyć kawę w kawiarce?

Przygotowanie kawy w kawiarce stanowi bazę do każdej innej smakowej kawy. Jak zaparzyć mokkę w kawiarce? To banalnie proste!

Co potrzebujemy?

  • Kawa ziarnista, oczywiście wcześniej zmielona naturalna, czarna Arabica,  Robusta.  Mój syn uwielbia mielić kawę w takim młynku od babci, ja często używam elektrycznego,
  •  woda,
  •  kawiarka.

Czas przygotowania: od 5 do 10 minut (w zależności od ilości przygotowanego naparu).

Jak zaparzać kawę w kafeterce?

Do zbiorniczka wlewamy gorącą wodę, tak aby sięgała poziomu zaworu bezpieczeństwa. Sitko napełniamy kawą i należy pamiętać o tym, by ją ubić. Dzbankiem z lejkiem zakrywamy dolny zbiornik i dokręcamy. Stawiamy na kuchence na najmniejszym palniku i na małym ogniu. Parzenie powinno trwać ok. 10-15 min (w zależności od wielkości kawiarki i ilości nalanej do niej wody). Gdy z dzióbka   zaparzacza    wydobywa się para, oznacza, że kawa jest już gotowa.

Jaką kawę pijamy najczęściej?  

Jeśli jesteśmy smakoszami espresso lub też do kawy najchętniej dolewacie zimne mleko, wystarczająca będzie zarówno kafeterka, jak i ekspres przelewowy. Choć mi osobiście kawa z ekspresu przelewowego nie smakuje, dlatego swój ekspres odstąpiłam siostrze. Ja najchętniej piję cappuccino, cafe latte, i inne wariactwa smakowe i jak na razie kafeterie mogę się bawić kawą.

Dla mnie kawa ma pachnieć, w całym domu powinien unosić się jej aromat, a ekspres przelewowy tego nie oddaje. Dzięki Ani z bloga  OkiemMamy , odkryłam interesującą książkę o kawie i już ją zamówiłam dla siebie. Teraz dopiero mam zamiar poszaleć z kawą. Aniu, dziękuję za zdjęcie książki, ja na swoją jeszcze czekam, ale Ania użyczyła mi swojego zdjęcia. Zachęcam Was do odwiedzenia jej bloga, znajdziecie tam masę cudownych zdjęć, treści i miejsc przyjaznych dzieciom.

Rodzaje kaw 

  • Espresso-bardzo mocna kawa, parzona ze świeżo zmielonych ziaren, podawana w małych filiżankach.
  • Iris   Coffe-kawa po Irlandzku-kawa podawana z whisky i bitą śmietaną, kawa dla dorosłych.
  • Espresso   macchiato-kawa espresso podawana z kroplą spienionego mleka.
  • Espresso   Americano-kawa przygotowana poprzez wlanie do filiżanki gorącej wody, a następnie mocną kawę.
  • Latte-kawa    lżejsza w smaku od klasycznego cappuccino, podawana w wysokich szklankach, zazwyczaj pół na pół ze spienionym mlekiem.
  • Cappucino -kawa espresso podawana ze spienionym mlekiem. Przygotowując ją w domu, warto pamiętać, że najpierw wlewamy mleko, a następnie kawę.
  • Mocha-kawa espresso z mlekiem o smaku czekoladowym
  • Kawa Frappe – kawa mrożona z kruszonym lodem i mlekiem, podawana z bita śmietaną.

MOCHA – IDEALNY SPOSÓB NA OSŁODĘ JESIENNYCH WIECZORÓW

Składniki:

  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki zmielonej kawy
  • Wanilia, pół laski
  • Bitą śmietanę, ewentualnie spienione mleko dla osób dbających o linię
  • 100 ml mleka
  • Woda do zaparzenia kawy
    Przygotowanie:
    1.  Na początek trzeba zagotować mleko z wanilią, dodać do niego cukier i kakao.
    2. Gotuję całość, dokładnie mieszając.
    3. W kafeterie zaparzam kawę, po 2 minutach łączę ją z mlekiem.
    4. Rozlewam do szklanek i dekoruję bitą śmietaną, na koniec posypuję kakao.

DYNIOWE LATTE NA ROZGRZANIE

Składniki:

  • Świeżo parzone espresso. Przygotowanie: Kawę, najlepiej średnio zmieloną zaparzyć w kawiarce. Do zmielonych ziaren czasem dodaję odrobinę wanilii, kardamonu i goździków.
  • Szklanka spienionego mleka
  • 4 łyżki syropu dyniowego (przepis poniżej)
  • Bita śmietana do dekoracji, ja czasem używam spienionego mleka/.

Syrop dyniowy, jak zrobić:

  • 250 ml wody
  •  120 gr brązowego cukru
  • 200   gram, purée z dyni
  •  Łyżeczka cynamonu
  • Pół łyżeczki startego imbiru, to on rozgrzewa
  • 2 goździki
  • Laska wanilii
  1. Pokrojoną w kostkę dynię, wstawiam do nagrzanego piekarnika, tak na ok.15 minut.
  2. W rondelku podgrzewam wodę, dodaję cukier, wanilię, imbir i goździki. Gotuje przez ok. 5 minut, a następnie dodaję dynię wyjętą z piekarnika.
  3. Całość gotuje przez chwilę, a następnie przecedzam przez sitko do osobnego naczynia i tak powstaje dyniowy sos.
  4. Zaparzone wcześniej espresso, mieszam ze spienionym mlekiem i sosem dyniowym, wlewam do filiżanki i dekoruje bitą śmietaną.

KAWA LATTE Z CYNAMONEM I WANILIĄ

Składniki na 2 kawy:

  •  4 łyżeczki kawy Robusta
  •  cukier trzcinowy
  • laska cynamonu
  • laska wanilii
  •  mleko ok. 300 ml
  • woda na 2 porcje kawy.

Przygotowanie:
1. Świeżo zmieloną kawę wsypuję do kawiarki, a następnie dodajemy startą wanilię oraz cynamon dodajemy do kawy i delikatnie mieszam, aby składniki w sitku się wymieszały. Następnie wszystko dokładnie ubijam i zaparzamy standardowo w kawiarce.
2. Lekko podgrzane mleko spieniamy oraz dosładzam, cukrem trzcinowym. Zaparzoną kawę najpierw przelewam do filiżanek, następnie dodaję spienione mleko z pianką. Całość posypuję szczyptą cukru i cynamonu.

Jaką kawę lubisz najbardziej- małą czarną, latte, frape  czy cappuccino? Ja zdecydowanie latte i ostatnio uwielbiam dyniową. Po tym, jak mój ekspres, co prawda staruszek już odmówił posłuszeństwa, znalazłam jego tańszy zamiennik i jestem z niego zadowolona. Co nie oznacza, że nie skusze się jeszcze kiedyś na ekspres, ale na razie, na razie nie wiem który model i marka mi się podoba, więc posiłkuję się kawiarką. Warto pamiętać, że kafeteria, nie spełni swojej funkcji na płycie indukcyjnej, bo na rynku są dostępne zazwyczaj, kawiarki, które mogą być stawiane na gazie. Mając w kuchni indukcję, warto poszukać takiej, którą można używać na kuchence indukcyjnej.

Jak sami widzicie, kawiarka to urządzenie, dzięki któremu za niewielką kwotę możecie delektować się pysznym espresso, latte lub cappucino. Wystarczy kilka prostych kroków! Zapraszam również do wspólnego wypiekania i wspólnego przygotowania przepysznych muffinek kawowych ( przepis-klik).

Smacznego!

Którą kawę spróbowałbyś najchętniej, który z pomysłów na kawę najbardziej wpasował się w Twój gust?

Jako że kocham kawę i bawię się nią, ostatnio miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu w Warszawie na specjalne zaproszenie Kawa Inka w warsztatach malowania na kawie, które prowadziła mistrzyni Polski Latte Art, mistrzyni Polski Barista, zwyciężczyni    Milano Latte Art Challenge Agnieszka Rojewska.

Takie cudne obrazki i nie tylko Aga malowała na kawie, i muszę się przyznać, że ja zrobiłam rewelacyjne klasyczne  cappuccino  i serce.    A to miś Agnieszki, aż żal było go psuć.

Niebawem być może na blogu zobaczycie więcej, co się działo w Cook Story by Samsung-warsztaty kulinarne, porady i triki kulinarne. Było inspirująco i bardzo smacznie. Pierwsze malowanie na kawie już za mną, rozwijam się w domu, a mąż się wciąż pyta gdzie ginie mleko z lodówki.

Dla osób, które jednak nie pija normalnej kawy, zdecydowanie alternatywą może być kawa Inka. Pamiętam, że w ciąży się nią zapijałam. A teraz odkryłam jej nowe oblicze, czyli   Inkę z Figami, jest rewelacyjna. Po prostu ostatnio ją uwielbiam!

*   Autorem zdjęć z warsztatów  jest INKA 

28 thoughts on “Kawiarka, mini ekspres, z którego wyczarujesz wyjątkowe kawy”

  1. Moj dzien musi zaczac sie od kawy inaczej sobir tego nie wyobrazam. Uwielbiam kawy smakowe ☕. Latem jest to zimna kawa frappe a teraz zeby sie ogrzac to mala czarna.
    Nie eksperymentuje z kawami w domu ale teraz dzieki przepisom chetnie sprobuje 😊

  2. Lubimy oboje z mężem wypić kawę po drugim śniadaniu 😀 Podsunęłaś mi świetny pomysł na prezent świąteczny dla nas obojga 😀

  3. Kocham Cię za ten wpis i szczególnie za przepisy. Jestem wielbicielką kawy, zaczynam z nią dzień i umilam ją sobie chwile około 3 razy na dzień. Kawa to dla mnie synonim relaksy i swoistego luksusu. Uwielbiam świeżo mieloną kawę z kawiarki <3

  4. Kocham kawę, często robię w kawiarce, ale jeszcze częściej mam ochotę, by ktoś mi podał taką wypasioną, mega smakową kawę z pianką. Sama nie mam cierpliwości, żeby bawić się w smaki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *