Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez esencjonalnej, aromatycznej małej czarnej. Kawa towarzyszy nam także w innych porach dnia: jako dodatek do słodkiego deseru czy zastrzyk energii, kiedy padamy z nóg. Jak, a przede wszystkim w czym najlepiej parzyć kawę? Poznaj różne rodzaje ekspresów do kawy i znajdź swoje wymarzone urządzenie!

Rodzaje ekspresów do kawy

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jaki ekspres do kawy jest absolutnie najlepszy? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wybór urządzenia będzie ściśle zależał od naszych nawyków: ilości wypijanej kawy i czasu, który poświęcamy na jej parzenie, a także preferencji smakowych. Kawa z mlekiem czy bez? Zawsze o takiej samej mocy czy o różnej, zależnie od potrzeb i pory dnia? Sprawdź, jakie zalety mają kawiarki, ekspresy przelewowe, kolbowe oraz w pełni automatyczne i oceń, który z nich najlepiej spełni Twoje oczekiwania.

Kawiarki

Kawiarka jest małym, tanim i dość prostym sprzętem, pozwalającym na zaparzenie aromatycznej kawy w domowym zaciszu. Składa się ze zbiornika na wodę, znajdującego się w dolnej części, specjalnego sitka na zmieloną kawę oraz górnego zbiornika, do którego przedostaje się gotowy napar.

Aby zaparzyć kawę w kawiarce, należy napełnić zbiornik na wodę wrzątkiem oraz wsypać kawę do sitka, a następnie ustawić kawiarkę na pycie grzewczej. Wzrost temperatury powoduje zwiększenie ciśnienia w dolnym zbiorniku, co umożliwia przeciśnięcie wody przez zmieloną kawę i wytworzenie naparu w górnym zbiorniku. Tak zaparzoną kawę wystarczy przelać do filiżanki i uzupełnić ciepłą wodą, mlekiem lub wypić bez dodatków. Niewątpliwą zaletą kawiarki jest niska cena jej zakupu – podstawowy model możemy mieć już za kilkadziesiąt złotych, a także jej niewielkie rozmiary. Minusem jest natomiast pracochłonny, wymagający zaangażowania użytkownika proces parzenia kawy.

Ekspres przelewowy

Klasyczne ekspresy przelewowe są wygodniejszym i prostszym, niż kawiarki sposobem przygotowania kawy. Wystarczy umieścić w specjalnym pojemniku filtr, wsypać do niego kawę oraz dodać wodę do zbiornika. Dalsza część parzenia, czyli podgrzewanie wody, jej transport do filtra z kawą, przelewanie przez zmielone ziarna oraz tworzenie naparu, odbywa się automatycznie. Dodatkową zaletą jest możliwość zaparzenia kilku, a w modelach o większej pojemności – nawet kilkunastu filiżanek kawy za jednym razem. Bardziej zaawansowane ekspresy przelewowe posiadają możliwość podgrzewania dzbanka z przygotowaną kawą, utrzymując optymalną temperaturę naparu przez długi czas. Niektóre modele, zamiast podgrzewacza, zostały wyposażone w dzbanek termiczny o podwójnych ściankach, które zapobiegają ostygnięciu kawy.

Świetnym wyborem dla koneserów będzie przelewowy ekspres do kawy z młynkiem. Gwarantuje on, że kawa zawsze będzie przygotowana ze świeżo mielonych, a więc najbardziej aromatycznych ziaren. Mimo wielu zalet, ekspres przelewowy posiada też dość istotne wady. Najbardziej uciążliwą z nich jest dugi czas parzenia – nawet do kilkunastu minut, co sprawia, że będziemy musieli poczekać nieco dłużej na swoją ulubioną mała czarną. Nie ma też możliwości przygotowania popularnych napojów kawowych z dodatkiem mleka, np. cappuccino czy latte macchiato, a każdorazowe parzenie kawy wymaga wymiany bądź przepłukania filtra.

Ekspres kolbowy

Ekspres kolbowy jest urządzeniem, które doskonale znamy z najlepszych kawiarni. Parzenie w nim kawy rozpoczyna się od zmielenia ziaren. Mieloną kawę umieszcza się w kolbie, czyli podajniku z sitkiem, znajdującym się na środku urządzenia, wyrównuje jej powierzchnię i mocuje kolbę w urządzeniu. Następnie wystarczy nacisnąć przycisk i zaczekać kilka chwil, by aromatyczny napar spłynął do filiżanki.

Niewątpliwą zaletą ekspresów kolbowych jest możliwość idealnego dostosowania parametrów parzenia kawy, w tym grubości mielenia, do swoich preferencji. Pozwala to wydobyć z ziaren ich wyjątkowy smak i aromat. Ten rodzaj ekspresu ma też charakterystyczny, oryginalny wygląd, który nada charakteru każdej kuchni. Cały czasochłonny rytuał parzenia kawy będzie z pewnością zaletą dla wielu kawoszy, lecz zupełnie nie przekona osób ceniących sobie szybkość i prostotę przygotowywania napojów. Minusem będzie także konieczność posiadania specjalistycznej wiedzy, dotyczącej odpowiedniego ustawienia parametrów ekspresu i dozowania kawy – jeśli zrobi się to niepoprawnie, kawa będzie niesmaczna.

Ekspresy półautomatyczne nie posiadają zazwyczaj wbudowanego spieniacza mleka, a także młynka do kawy, dlatego będziesz musiał zaopatrzyć się w dodatkowe urządzenia.

Ciśnieniowy ekspres automatyczny

Zdecydowanie najwygodniejszym i najbardziej wszechstronnym urządzeniem jest automatyczny ekspres ciśnieniowy. Pozwala on przygotować różne rodzaje kaw, nawet te z dodatkiem mleka, zaledwie za naciśnięciem jednego przycisku. Cały proces parzenia jest w pełni zautomatyzowany i zajmuje tylko moment. Obsługa takiego urządzenia ogranicza się w zasadzie do wsypania ziaren kawy do specjalnego, szczelnego pojemnika, uzupełnienia wody oraz, jeśli jesteśmy fanami cappuccino czy latte macchiato, dolania mleka do przeznaczonego na nie pojemnika.

Bardzo użyteczną cechą, którą znajdziemy tylko w ekspresach automatycznych, jest możliwość wkomponowania ich w ciągu mebli kuchennych, np. w słupku. Najlepsze ekspresy ciśnieniowe do zabudowy o innowacyjnym designie nadają pomieszczeniu eleganckiego charakteru i rzucają się w oczy znacznie mniej, niż modele wolnostojące. Jeśli jednak chcesz eksponować swoje urządzenie, np. w kuchni w stylu industrialnym, bądź cenisz sobie nieco łatwiejszy dostęp do pojemników na ziarna czy wodę, postaw na ekspres wolnostojący. Możesz wówczas wybierać spośród funkcjonalnych i efektownych ekspresów automatycznych.

Ekspresy automatyczne są wyposażone w młynek z regulacją grubości mielenia, który samodzielnie zmieli Twoje ulubione ziarna. Nowoczesne ekspresy ciśnieniowe mają także możliwość ustawienia własnych parametrów parzenia ulubionego napoju kawowego, jak np. jego moc, intensywność aromatu, ilość używanego mleka czy temperatura kawy. Poza ogromnymi zaletami, ekspres automatyczny posiada również wady. Największą z nich jest wysoka, sięgająca kilku tysięcy złotych cena. Jest ona podyktowana złożoną budową urządzenia i zastosowaniem w nim innowacyjnych technologii. Sprzęt z niższej półki może także nie mieć zbyt szerokich możliwości personalizacji napojów kawowych, znanych z bardziej zaawansowanych, a więc i droższych modeli.

Jaki ekspres do kawy wybrać?

Zdecydowanie najlepszym wyborem do użytku domowego będzie automatyczny, ciśnieniowy ekspres do zabudowy bądź wolnostojący. To wielofunkcyjne i intuicyjne w obsłudze urządzenie, które w kilka chwil pozwoli przygotować napój kawowy idealnie dostosowany do gustu użytkownika. A kiedy odwiedzą Cię goście, będziesz mógł szybko podać im ulubione rodzaje kaw, bez spędzania kilkudziesięciu minut na ich przygotowaniu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *