Uwielbiam smak pieczonych jabłek, a najbardziej uwielbiam smak świeżo upieczonej jeszcze gorącej szarlotki. Może być podana z lodami, bita śmietana, posypana cynamonem, a do tego pyszna kawa. Pamiętam, że w ciąży zanim wykryto u mnie cukrzycę ciążową zajadałam się nią bez umiaru.

IMG_1834

Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką

Zapraszam na super prosty i szybki przepis.

Składniki na kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 250 g miękkiego masła może być margaryna
  • 2-3 żółtka ja nie daje białek, bo ciasto jest wtedy za twarde
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 laski wanilii lub cukier wanilinowy

Składniki na mus jabłkowy:

  • Jabłka,
  • rodzynki,
  • cynamon.

Przygotowanie musu do ciasta:

Ok. 2 kg jabłek (lub 1 słoik jabłek prażonych, choć ja nie za bardzo lubię gotowizny) można dodać rodzynki, i oczywiście cynamon. Jeżeli mamy dosyć słodkie jabłka warto skropić je cytryna dla dodania kwaskowego smaku i po to by jabłka nam nie ściemniały za bardzo. Jabłka obieram i wydrążam, kroje w kostkę i przesmażam na wolnym ogniu ok. 20 minut. Odstawiam do ostudzenia.IMG_1899

Przygotowanie kruchego ciasta

Wszystkie składniki na ciasto zagniatam. Można użyć na samym początku miksera, a potem resztę ugniatać ręką. Ciasto dzielę na 2 części: większą część około 2/3 ciasta rozwałkowuję i układam na dnie blachy, a pozostałą wkładam do woreczka foliowego i wkładam do zamrażalnika.

Rozwałkowane ciasto wstawiam do piekarnika i podpiekam ok.10minut, czekam aż się lekko zarumieni. Potem wykładam na ciasto przestudzone jabłka a na jabłka ścieram na tarce pozostała cześć ciasta. Wkładam do piekarnika i piekę ok. 45 minut w temp 180 stopni bez termo obiegu. Jeżeli chcemy piec z termioobiegiem to temperatura powinna być ustawiona na ok.160 stopni.

Smacznego:)

IMG_1900

IMG_1902

IMG_1903

Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką

IMG_1833

IMG_1832

46 thoughts on “Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką”

  1. Kolejny szarlotkowy przepis, który sobie pozwole „ukraść” i w przyszłości wykorzystać 🙂 mam juz ich tyle, że za chwile mi czasu zabraknie na wypróbowanie ich wszystkich, choć córka ma swój ukochany 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *