Na rynku bogata jest oferta soków w kartonach, soków w butelkach i soków jednodniowych w szkle. I bardzo dobrze bo zaleca się spożywanie 5 porcji warzyw i owoców dziennie.  Soki są doskonałym sposobem na zastąpienie jednej lub dwóch z nich.  A szklaneczka zdrowego soku na śniadanie i kolację może dodatkowo wspomagać odporność naszego organizmu. Soki owocowe, warzywne, nektary i napoje w sklepech półki uginaja się pod ich ciężarem. Tylko czy aby wszystkie sa tak zdrowe na jakie wyglądają? Świeże soki owocowe i warzywne są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe pod warunkiem, że nie sa konserwowane chemią. Dostarczają mnóstwa witamin mikro i makro elementów. Sok z buraka to sprawdzony sposób na odporność jesienią. Sok domowy czy sklepowy, jaki wybrać?

Od dwóch tygodni prawie codziennie pijemy pyszne świeże soki domowe, a nie te ze sklepu. Jasiek uwielbia sok z jabłek lub marchwiowo-jabłkowy, ja uwielbiam jabłko z melisą lub miętą i cytrynką, staram się też Jasia przekonać do picia soku z buraka, który rewelacyjnie wpływa na odporność u dzieci.  Przyrządzone w domowej kuchni z dowolnie wybranych składników z małą pomocą dziecka mogą być wspaniałym zajęciem w kuchni. Nic tylko robić i pić świeże soki każdego dnia. Tylko kto to potem posprząta? Pijemy soki na zdrowie ale woda niegazowana jest i tak u nas nr 1 w domu.

IMG_3840

Sok z buraka-sprawdzony sposób na odporność jesienią

Czemu warto jeść buraki i pić z nich sok?

  • Warto pić soki z buraka dlatego, że buraki zawierają potas, żelazo, wapń, sód, sporo kwasu foliowego i witamin A i C   i oraz witaminy z grupy B,
  •  buraki są smaczne i zdrowe,
  • sok z buraka jest niskokaloryczny polecany dla osób stosujących dietę,
  •  burak odkwasza organizm,
  •  reguluje pracę wątroby,
  • sok z buraka obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi,
  • poprawia odporność szczególnie polecany dla dzieci i dorosłych z obniżoną odpornością w okresie jesiennych        infekcji,
  • pozytywnie wpływa na koncentrację i pamięć,
  • polecany kobietom w ciąży na poprawę czerwonych krwinek i wzmocnienia organizmu,
  • buraki są dosyć tanie, za kg na ryneczku zapłacimy od 50 gr do 1 zł za kilogram.

Dlaczego sok z buraka polecany jest na odporność?

Dlatego, że jest on warzywem bardzo niedocenianym przez Polaków. Sok z buraków jest nie tylko zdrowy, ale też przepyszny! Ma liczne właściwości lecznicze. Sok z buraka bardzo dobrze smakuje z jabłkiem, cytryną lub moje ostatnie odkrycie z pomarańczą. Polecam przynajmniej co drugi dzień wypijać sok z buraków, który jak dla mnie smakuje obłędnie! O innych domowych sposobach  wspomagania odporności  przeczytacie  we wpisie   naturalne sposoby na odporność-klik.

Przygotowany sok z buraków można rozcieńczyć z wodą, będzie wtedy nieco łagodniejszy. Do zrobienia soku proponuje też wybierać mniejsze i soczyste jędrne buraczki, mają więcej soku i są bardziej delikatne niż te większe i wyrośnięte więc warto częściej po nie sięgać. Sok z buraków to pyszny i zdrowy sok! Więc dlaczego go nie wykorzystywać z naszej kuchni. Buraki to prawdziwa skarbnica zdrowia więc warto je włączyć do naszej codziennej diety. Zyskamy witalność, zdrowie i poprawę odporności.

Sok z buraków – przepis

Składniki:

• 1 kg buraków
• W zależności od upodobań do buraka można dodać marchew, jabłka, pomarańcze lub cytryny.

Przygotowanie soku z buraka:

Buraka i pozostałe warzywa lub owoce nalęży dokładnie umyć, buraki obrać i pokroić na kawałki. Choć do mojej sokowirówki wchodzą dosyć spore warzywa. Potem pokrojone buraki wrzucić do sokowirówki. Wedle uznania można dodać do sokowirówki obrane jabłka lub sok z pomarańczy, lub cytryny. Łączenie z innymi warzywami i owocami pozwala uzyskać ciekawy smak. Z jabłek usunąć gniazda nasienne. Przepuścić przez sokowirówkę. Do otrzymanego soku z buraka warto dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Wymieszaj wyciśnięty sok i odstaw na przynajmniej pół godziny. Soku z buraków nie można pić bezpośrednio po wyciśnięciu, należy odczekać by się wygazował. Musi odstać przynajmniej pół godziny. W przeciwnym razie będzie on zbyt obciążający dla żołądka. Po odstaniu sok z buraków robi się łagodny i gotowy do picia.

IMG_3844

IMG_3854

Sok z buraka-sprawdzony sposób na odporność jesienią

Osobom, które jednak nie przepadają za burakami, polecam prosty i chyba lubiany przez każdego sok z marchwi i jabłek lub sam sok z jabłek.

Sok z marchwi i jabłek przepis

Składniki na ok. 1,5 l soku:

• 2 kg marchwi
• 5 jabłek
• 1 łyżka miodu
• 1/2 cytryny

Przugotowanie domowego soku z marchwi:

Marchew i jabłka tylko myję, nie obieram, przepuszczam przez sokowirówkę, pod koniec wyciskam sok z połówki cytryny, przelewam wszystko przez sitko do dzbanka, czasem dokładam łyżkę miodu i gotowe. Rozlewam do butelek i sok znika.

IMG_3552

IMG_3553

IMG_3554

IMG_3559

Pijąc w domu sok zrobiony  przez siebie, masz pewność, co pijesz. Wiesz, że pijesz czysty sok z owoców, bez chemii i konserwantów. Więc może warto się pokusić o szaleństwa w kuchni i wypijać szklankę świeżo wyciśniętego soku dziennie. Pijecie soki, jeżeli tak to jakie wybieracie najczęściej?

37 thoughts on “Sok z buraka-sprawdzony sposób na odporność jesienią i zimą”

  1. ŚWietne te słoiczki macie;), u nas robie swoja srednowieczna :)sokowirówką soki czesto a najczesciej z jabłka marchewka ,i czasem daje wlasnie buraka ,po Twoim wpisie bede dawac go znacznie wiecej ;)ostatnio widzialam ze warzywa juz pomału bede umierac wiec zrobilam miks ;0 wszystko co było i powiem Ci super wyszły;0 dziewczynki piły jak szalone a potem Paula miala oczyszczanie organizmu-troche przesadzilam moze za duzo wypila.Polecam ostatnio z imbirem ale daj troszke bo nie wypijesz;) pozdrawiam

  2. to prawda, kto to tym wszystkim posprzata? pewnie mama 🙂
    bardzo sie ciesze, ze znalazlam ten wpis, bo jestem ogromna fanka burakow, ale nigdy nie wpadlam na to, zeby zrobic sok! dodaje czasem ugotowanego buraka do smoothies, ale sok musi byc jeszcze pyszniejszy. dziekuje i pozdrawiam 🙂

  3. Barszczyk z botwina i surowe buraki znikają w oka mgnieniu u Nas. Niestety soków warzywnych dziecko mi nie chce pić. Robię soki wyciskane tylko w domu z owoców, gdyż nie przepadam za sokami z kartonów z dodatkami cukru czy innymi slodzikami. Lubię wiedzieć co pije moje dziecko 🙂 . A ile przy tym frajdy gdy próbuje małą rączką wyciskać sok w wyciskarce 😉
    Muszę powiedzieć że biorę przepis na sok z marchewki i jabłka, a moze na taki synek sie skusi 🙂

  4. Przyznaję, nigdy soku z buraka nie piłam, a czytając o jego właściwościach, wychodzi na to, że powinnam! Niestety, nie mam w domu ani sokowirówki, ani wyciskarki 🙁
    Ale przepis zapisuje i spróbuję zrobić pyszny sok jak pojadę do rodziców, którzy dysponują odpowiednim sprzętem 🙂
    Ps. moim ulubionym połączeniem sokowym jest jabłko z natką pietruszki 😀

  5. ja mam problem z sokiem z buraków, dla mnie jest po prostu za słodki. Najczęściej łączę go a marchwią i jabłkami, ale nie próbowałam jeszcze z pomarańczą. Soki też piję prawie codziennie ale z wyciskarki, zamieniłam sokowirówkę na wyciskarkę i był to bardzo dobry wybór, pozdrawiam

  6. Hi fantastic blog! Does running a blog such as this require a large amount of work?
    I’ve no understanding of programming but I had been hoping
    to start my own blog soon. Anyway, if you have any suggestions or techniques for new blog
    owners please share. I know this is off subject but I just had to ask.
    Kudos!
    inter maglia 2017

  7. Potwierdzam wspaniałe właściwości i działanie soku z buraka. Osobiście piję sok uzdrawiajacy-sok-z-buraka wraz z innymi warzywami(seler, marchew, jabłko, imbir) aby był smaczny w smaku. Dzięki sokom wyleczyłam się z nadciśnienia i anemii. Sok najlepiej wyciskać w wyciskarce wolnoobrotowej aby zachować cenne witaminy i enzymy.

  8. Żeby sok z buraka był dobry w smaku, to można wyciskać go z innymi warzywami i owocami wg. porad terapiasokami.pl/dlaczego-warto-pic-soki. Można też dodać imbir lub czosnek, wtedy to jest prawdziwa bomba witaminowa i energetyczna która szybko usunie zmęczenie i postawi na nogi. Sokiem z buraka leczył ludzi z raka prof Gerson i to z dużą skutecznością.

  9. Sok tak tylko zrobiony wyciskarką Philipiaka a nie sokowirówką , sokowirówka zabija większość witamin, piszę bo mam od roku to jest wspaniała sprawa

  10. Powiem szczerze, że przerabiałam juz sokowirówkę, wyciskarkę wolnoobrotową i dopiero jak kupilam porządny blender kielichowy, który ma 27 000 obr./min. jestem w pełni zadowolona. Po pierwsze wreszcie wykorzystuję całe warzywo/owoc a wcześniej to co najlepsze czyli błonnik stanowiło odpad, po drugie mycie blendera trwa 10 sekund a z sokowirówką czy wyciskarką juz tak nie jest. Po trzecie koktajle blendera sa bardziej sycące i ja zabieram je na deugie sniadanie do pracy. Robię koktajle z surowego buraka z gruszką, z surowej marchwii z bananem, z pietruszki naciowej- długo by wymieniac. Wazne by blender mial dużo obrotów, wtedy koktajle są konsystencji smoothie i nie rozwarstwiają się. Polecam

  11. Potwierdzam świetne działanie soku z buraka. Od lat piję soki które sama robię w wyciskarce wg. przepisu terapiasokami.pl/uzdrawiajacy-sok-z-buraka i zarówno mam super zdrowie jak i energię. Moja teściowa to wyleczyła się z anemii. Soki robię w wyciskarce która robi bardzo dobre soki. Warto wdrożyć do swojej diety soki, bo to witaminy ważne dla naszego zdrowia.

  12. Soki z wyciskarki poezja. Zupełnie inny smak niz te ze sklep. Zero cykru a u tak nwga słodkie. U nas rządzi jabłko burak marchew jarmuż i pomarańcza plus cytrynka. Zależy co mam akurat. Maja 19 mc pije i nie narzeka ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *