Ryba po grecku czy śledzie? Grzybowa czy barszcz czerwony? Ryba smażona czy na parze? Krokiety z kapustą i grzybami, uszka czy pierogi? Zbliża się piękny czas, Świąt Bożego Narodzenia. W większości domów jest obyczaj podawania 12 tradycyjnych potraw wigilijnych, składania życzeń i łamania się opłatkiem. Choć te święta będa dla wielu z nas inne, przeżyjmy je pięknie. O symbolice potraw wigilijnych pisałam kiedyś w tym wpisie. Dziś przychodzę z przepisem na delikatna rybę po grecku.Nie tak dawno za nią nie przepadałam, teraz przygotowuję ją sama.

RYBA PO GRECKU (PRZEPIS)

SKŁADNIKI NA 4 OSOBY:

  • 600 g filetów białej grubej ryby (np. dorsza, morszczuka)
  • 500 kg marchewki
  • 100 g pietruszki
  • 100 g selera
  • 1 duża cebula
  • 1 mały por (biała część) i gałązka lubczyku jak macie,
  • jeżeli nie masz świeżych jarzyn (może być włoszczyzna krojona w paski Hortex)
  • 2,5 szklaki wody
  • Przyprawy do smaku: około 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 4 ziela angielskie, 2 listki laurowe, po 1/2 łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki, można dodać odrobinę świeżego tymianku. Przyprawy dajemy tak naprawdę według własnego uznania. Ja lubię łagodną wersję ryby po grecku.
  • 1 mały słoiczek lub puszka (100 g) koncentratu pomidorowego
  • olej roślinny do smażenia
  • cytryna do skropienia ryby
  • natka pietruszki lub coś zielonego do dekoracji.

RYBA PO GRECKU PRZEPIS

RYBA PO GRECKU PRZYGOTOWANIE:

  • Filety ryb pokroić na kawałki, skropić cytryną, posypać solą, pieprzem i odłożyć. Można ja przygotować dzień wcześniej.
  • Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce o grubych oczkach lub użyć włoszczyzny krojonej w paseczki.
  • Całość przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą dodać liście laurowe i ziele angielskie.
  • Gotować przez około 15 – 20 minut pod uchyloną pokrywą. Pod koniec dodać ziele angielskie, listek laurowy lubczyk i sól.
  • W międzyczasie czasie można usmażyć rybę. Każdy kawałek obtoczyć w mące i usmażyć.
  • Odlać pół szklanki wywaru z warzyw i wymieszać z koncentratem pomidorowym.
  • Pora i cebulkę pokroić w plasterki i zeszklić na patelni. Do pora dodać pozostałe wcześniej ugotowane warzywa wraz z wywarem, dodać wymieszany koncentrat i zagotować.
  • Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką. Można użyć ziół do ryby.
  • W naczyniu ułożyć usmażoną rybę, a na niej położyć gorące warzywa. Całość przykryć i schłodzić w lodówce.
  • Potrawę najlepiej przygotować dzień wcześniej, tak by ryba przeszła sosem pomidorowym i warzywami. Przed podaniem można udekorować natką pietruszki.

składki na rybe po grecku

jaka ryba na rybę po grecku

Przepis na rybę po grecku zaczerpnęłam tu – lekko go zmodyfikowałam pod swoje kubki smakowe.

LISTA POTRAW WIGILIJNYCH 

12 potraw wigilijnych powinno pojawić się na stole 24 grudnia. Jakie to dania? Zobacz listę potraw wigilijnych jakie zazwyczaj znajdują się na naszym stole.
  • Barszcz czerwony z uszkami (tu znajdziecie genialny przepis na czerwony barszcz wigilijny), zakwas z tego przepisu jest genialny
  • Karp smażony i inne ryby w różnych postaciach
  • Pulpeciki rybne (zobaczcie przepis)
  • Kapusta z grzybami
  • Biała fasolka na maśle
  • Pierogi lub uszka z kapustą i grzybami
  • Kluski z makiem lub kutia
  • Kompot z suszonych owoców – (zobaczcie przepis)jak ugotować kompot z suszu
  • Makowiec, pierniczki i inne słodkości – koniecznie na stole musi się znaleźć coś z makiem
  • Chleb lub inne pieczywo
  • Zupa grzybowa wigilijna, u nas w tym roku będzie nowość zupa krem z grzybów.

kompot z suszu

Co dom – to inne preferencje kulinarne. Na naszym stole pojawi się rozgrzewająca zupa grzybowa. W tym roku mam zamiar zrobić zupę krem z grzybami (szybki przepis na zupę znajdziecie tu). Nie zabraknie pieczonego karpia i łososia oraz pulpecików rybnych. Będa też pierniczki, pierogi z grzybami i kapustą, kutia oraz makowiec na drożdżowym cieście. Z pewnością ugotuję kompot z suszu, którym właśnie się delektuję. Poza tradycyjnymi potrawami kojarzącymi się tylko z wigilią u nas dodatkowo przygotowywane są pierogi z serem dla dzieciaków i co roku jakiś nowy przepis kulinarny. W tym roku w planie „FLACZKI” z boczniaków.

Niektóre z potraw wigilijnych mają to do siebie, żenich są przyrządzane tylko raz w roku, co czyni je szczególnie wyjątkowymi. To będą inne niż dotychczas święta, z pewnością w mniejszym gronie niż dotychczas, choć będą to święta wyjątkowe, bo pierwsze z naszą maleńką córeczką. Mimo wszystko niech to będzie dla nas czas refleksji i zadumy. Warto zadbać o to by choć wirtualnie spotkać się z bliskimi. Przerabialiśmy to już podczas Świąt Wielkanocnych. Teraz liczyliśmy, że będzie normalnie, rodzinie i tak jak zawsze, okazuje się, że jednak nie. Nie powinniśmy jednak rezygnować z tradycji i pomimo przeciwności lodu, postarać się poczuć ich magię. Pomimo spotkań w mniejszym gronie w naszym domu z pewnością nie zabraknie świątecznych zapachów, wanilii, goździków, pieczonych pierników, cynamonu i świerku.
Jestem ciekawa bez jakich dań wigilijnych nie wyobrażacie sobie świąt? Napiszcie w komentarzach. 

9 thoughts on “Ryba po grecku (PRZEPIS) + Lista potraw wigilijnych, o których nie powinno się zapomnieć”

  1. Uwielbiam rybę po grecku 🙂 U mnie obowiązkowe składniki świątecznego menu to własnie ryba, karp, sałatka jarzynowa, barszcz z uszkami i pierogi z kapustą i grzybami. Z ciast – sernik i pierniczki 🙂

  2. U nas w domu nigdy nie było dwunastu potraw. Ale zawsze jest barszcz, grzybowa, pierogi, uszka. Tradycja musi być. Kompot obowiązkowo. Myślę, że wielu skorzysta z Twojego przepisu.

  3. Robię trochę inaczej rybę po grecku, ale Twój przepis również jest ciekawy 🙂 A do tego ta włoszczyzna w słupki – o ile więcej czasu można zaoszczędzić 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *