Ryba po grecku czy śledzie? Grzybowa czy barszcz czerwony? Ryba smażona czy na parze? Krokiety z kapustą i grzybami, uszka czy pierogi? Zbliża się piękny czas, Świąt Bożego Narodzenia. W większości domów jest obyczaj podawania 12 tradycyjnych potraw wigilijnych, składania życzeń i łamania się opłatkiem. Choć te święta będa dla wielu z nas inne, przeżyjmy je pięknie. O symbolice potraw wigilijnych pisałam kiedyś w tym wpisie. Dziś przychodzę z przepisem na delikatna rybę po grecku.Nie tak dawno za nią nie przepadałam, teraz przygotowuję ją sama.
RYBA PO GRECKU (PRZEPIS)
SKŁADNIKI NA 4 OSOBY:
- 600 g filetów białej grubej ryby (np. dorsza, morszczuka)
- 500 kg marchewki
- 100 g pietruszki
- 100 g selera
- 1 duża cebula
- 1 mały por (biała część) i gałązka lubczyku jak macie,
- jeżeli nie masz świeżych jarzyn (może być włoszczyzna krojona w paski Hortex)
- 2,5 szklaki wody
- Przyprawy do smaku: około 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 4 ziela angielskie, 2 listki laurowe, po 1/2 łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki, można dodać odrobinę świeżego tymianku. Przyprawy dajemy tak naprawdę według własnego uznania. Ja lubię łagodną wersję ryby po grecku.
- 1 mały słoiczek lub puszka (100 g) koncentratu pomidorowego
- olej roślinny do smażenia
- cytryna do skropienia ryby
- natka pietruszki lub coś zielonego do dekoracji.
RYBA PO GRECKU PRZYGOTOWANIE:
- Filety ryb pokroić na kawałki, skropić cytryną, posypać solą, pieprzem i odłożyć. Można ja przygotować dzień wcześniej.
- Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce o grubych oczkach lub użyć włoszczyzny krojonej w paseczki.
- Całość przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą dodać liście laurowe i ziele angielskie.
- Gotować przez około 15 – 20 minut pod uchyloną pokrywą. Pod koniec dodać ziele angielskie, listek laurowy lubczyk i sól.
- W międzyczasie czasie można usmażyć rybę. Każdy kawałek obtoczyć w mące i usmażyć.
- Odlać pół szklanki wywaru z warzyw i wymieszać z koncentratem pomidorowym.
- Pora i cebulkę pokroić w plasterki i zeszklić na patelni. Do pora dodać pozostałe wcześniej ugotowane warzywa wraz z wywarem, dodać wymieszany koncentrat i zagotować.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką. Można użyć ziół do ryby.
- W naczyniu ułożyć usmażoną rybę, a na niej położyć gorące warzywa. Całość przykryć i schłodzić w lodówce.
- Potrawę najlepiej przygotować dzień wcześniej, tak by ryba przeszła sosem pomidorowym i warzywami. Przed podaniem można udekorować natką pietruszki.
Przepis na rybę po grecku zaczerpnęłam tu – lekko go zmodyfikowałam pod swoje kubki smakowe.
LISTA POTRAW WIGILIJNYCH
- Barszcz czerwony z uszkami (tu znajdziecie genialny przepis na czerwony barszcz wigilijny), zakwas z tego przepisu jest genialny
- Karp smażony i inne ryby w różnych postaciach
- Pulpeciki rybne (zobaczcie przepis)
- Kapusta z grzybami
- Biała fasolka na maśle
- Pierogi lub uszka z kapustą i grzybami
- Kluski z makiem lub kutia
- Kompot z suszonych owoców – (zobaczcie przepis)
- Makowiec, pierniczki i inne słodkości – koniecznie na stole musi się znaleźć coś z makiem
- Chleb lub inne pieczywo
- Zupa grzybowa wigilijna, u nas w tym roku będzie nowość zupa krem z grzybów.
Co dom – to inne preferencje kulinarne. Na naszym stole pojawi się rozgrzewająca zupa grzybowa. W tym roku mam zamiar zrobić zupę krem z grzybami (szybki przepis na zupę znajdziecie tu). Nie zabraknie pieczonego karpia i łososia oraz pulpecików rybnych. Będa też pierniczki, pierogi z grzybami i kapustą, kutia oraz makowiec na drożdżowym cieście. Z pewnością ugotuję kompot z suszu, którym właśnie się delektuję. Poza tradycyjnymi potrawami kojarzącymi się tylko z wigilią u nas dodatkowo przygotowywane są pierogi z serem dla dzieciaków i co roku jakiś nowy przepis kulinarny. W tym roku w planie „FLACZKI” z boczniaków.
ryba po krecku to moje ulubione danie, mogłabym je jeść codziennie, ale zawsze jakoś tak się składa, że jem je tylko podczas świąt 😉
Jak co roku, zdam się na moją babcię, której ryba po grecku przebija dania wszystkich najlepszych kucharzy świata 😀
Nie przepadam za rybami, ale tę włoszczyznę jadam cały czas. Dodaję do sosów i zup, jestem jej fanką.
Uwielbiam rybę po grecku 🙂 U mnie obowiązkowe składniki świątecznego menu to własnie ryba, karp, sałatka jarzynowa, barszcz z uszkami i pierogi z kapustą i grzybami. Z ciast – sernik i pierniczki 🙂
U nas w domu nigdy nie było dwunastu potraw. Ale zawsze jest barszcz, grzybowa, pierogi, uszka. Tradycja musi być. Kompot obowiązkowo. Myślę, że wielu skorzysta z Twojego przepisu.
Robię trochę inaczej rybę po grecku, ale Twój przepis również jest ciekawy 🙂 A do tego ta włoszczyzna w słupki – o ile więcej czasu można zaoszczędzić 🙂
Ja od lat mam ten sam zestaw potraw,które jem w święta: barszcz z uszkami,pierogi z kapustą i ziemniaki z sosem grzybowym. Reszta mogłaby dla mnie nie istnieć 😉
U mnie co rok jest barszcz czerwony z uszkami, ryba po grecku również! 🙂
Ciekawe przepisy na świąteczny stół. U mnie jednak nikt nie lubi ryby po grecku.
U nas w tym roku też była ryba po grecku, oprócz tego barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami (dla nas) i ruskie (dla dzieci), trzy rodzaje krokietów, sałatka jarzynowa, dwa ciasta… Coś jeszcze było, ale nie pamiętam 😉 Jak liczyliśmy, wychodziło 12 potraw, ale liczyliśmy np. barszcz i uszka osobno 😀
Zaintrygowała mnie ta książka, którą widać u Ciebie na zdjęciach! Kulinarny kalendarz adwentowy? Chciałabym mieć coś takiego 🙂
Akurat nie jestem wielką miłośniczką, ale rodzice dość często jedzą rybę po grecku. Pycha!