Uwielbiam lody pod każdą postacią, smakują mi  owocowe, jak i klasyczne mleczno-śmietankowe lub sormetowe. I nie wiem, czy znam ktoś, kto ich nie lubi. Do wyboru szaleństwo smaków po owocowe, sorbetowe, bakaliowe, śmietankowe, kawowe, i wiele innych w zależności od naszych upodobań. U mnie ostatnio najczęściej są robione lody śmietankowo-truskawkowe, choć Jasiek przepada również za sorbetem z bananów i kiwi. Przepis na lody z bananów i kiwi znajdziesz tu-klik. Dziś  zapraszam na klasyczne i pyszne połączenie 2 smaków. Domowe lody śmietankowo-truskawkowe, połączenie które osobiście uwielbiam. Truskawki i śmietana, plus dodatki to można jeść bez opamiętania. Sezon na truskawki za moment się skończy więc czemu by nie poszaleć.

Domowe lody śmietankowo-truskawkowe.

Od czego zacząć? Konieczne są foremki do lodów, kształty i rozmiary zależą od Was. Przygotuj foremki do lodów inne potrzebne składniki i do dzieła. Zaproś do zabawy dzieci.

IMG_1911

Składniki na ok. 6 lodów

  • 250g truskawek
  • 150-200 ml śmietanki 30%
  • 1/2 laski wanilii
  • 2 łyżeczki cukru pudru, słodzika  lub  tyle samo miodu, (ja ostatnio dodaję zarwno do lodów jak i innych deserów pyszny  miód pomarańczowy,   który nie tak dawno odkryłam w jednym ze sklepów). Dla zainteresowanych polecam Eko-sklep internetowy Biogo.  

IMG_1912

Domowe lody śmietankowo-truskawkowe

Przygotowanie

Do wysokiego naczynia wlej 200 ml schłodzonej, tłustej śmietanki. Ja zazwyczaj używam 30%. Z laski wanilii nożem delikatnie zeskrobać   do śmietany nasiona wanilii. Potem ubijaj śmietankę, jak zobaczysz, że śmietanka zaczyna gęstnieć, dodaj 1 łyżeczkę miodu lub cukru, całość jeszcze przez chwilę miksuj. Umyj truskawki, dodaj łyżeczkę cukru, słodzika lub miodu i zmiksuj je na gładką masę. Zostaw kilka truskawek do dekoracji.

IMG_1922

IMG_1924-crop

IMG_1941

IMG_1949

IMG_1950

IMG_1952

Ubita śmietana  ma być gęsta, ale nie za bardzo sztywna. Następnie do foremek nakładasz mus na zmianę ze śmietanką, w dowolnej konfiguracji. Do foremek kładziemy po łyżce przygotowanego musu z truskawek i śmietany na zmianę, jeżeli chcemy zrobić np. lody z kawałkami truskawek, to do ścianek foremek przyklejamy np. plasterki truskawek, lub możemy pokrojone w kostkę truskawki dołożyć do śmietanki. Nakładamy tak warstwowo do napełnienia foremek. Można też wymieszać część musu ze smietaną, wyjdzie Ci wtedy mieszanka sormetu ze śmietanką.

IMG_1921

IMG_1945

IMG_1920-crop

Na koniec zamykam foremki i wkładam na kilka godzin do zamrażarki. Po około 6 godzinach lody są gotowe.  Na blogu znajdziesz więcej przepisów  na dania i desery. Zapraszam do zakładki- „Ugotuj z nami-klik”. 

25 thoughts on “Domowe lody śmietankowo-truskawkowe”

  1. Też nie znam osoby,która nie lubi lodów. Ja coraz częściej nie mogę i się oprzeć. Te proponowane przez panią wyglądają bardzo apetycznie. Aż chce się je zrobić.
    Pozdrawiam
    Danuta

  2. Osobiście, nie przepadam za truskawkami (taki ze mnie wybryk natury), ale chętnie je zastąpię malinami, bo te kolei są moja miłością i nie odejdę od krzaka dopóki kilku nie skosztuje. Foremki akurat mam, na szczęście kupiłam, nie zapomniałam jak zawsze :). Świetny przepis, szybki i prosty :)!

  3. Kusicielka ja nie lubie lodów za to Lena tak. Wole musy cale owoce raczej nie czekamy na jagody ale chętnie zrobie z poziomkamo.

  4. Lody wyglądają obłędnie, ale zaskoczyłaś mnie tym miodem. Pierwszy raz widzę coś takiego. Zerknęłam na stronkę sklepu i mają tam naprawdę dużo ciekawych produktów. Dziś robimy lody co prawda bez tego miodu ale może się skuszę, bo uwielbiam miody.

  5. Odkąd pamiętam uwielbiałam lody truskawkowe, ale bez dodatku śmietanki 😉 Kiedyś były takie ze smokiem do kupienia. Ale póki sezon można się rzucić samemu na
    zrobienie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *