Batony zbożowe to świetny pomysł na zdrową i pożywną przekąskę, deser lub drugie śniadanie do szkoły. Jeśli brakuje Ci pomysłu na zdrowe słodkości ten, baton z pewnością skradnie twoje serce. Dodatkowym atutem jest to, że jego przygotowanie jest banalnie i zajmuje dosłownie pół godziny. Od czasu kiedy ja zrobiłam je po raz pierwszy, wciąż słyszę, „mamo, kiedy zrobisz batoniki”? Są idealne w podróży, ponieważ na długo zaspokajają głód i dodają energii.

Domowe batony owsiane — przepis

Domowe batony owsiane w łatwy i szybki sposób możesz przygotować w domu. Po raz pierwszy, takie domowe batony owsiane jadłam u mojej bardzo dobrej koleżanki i zakochałam się w ich smaku. Od tego czasu dość często robię je w domu. Domowe batony zbożowe są nie tylko smaczne, ale zdecydowanie znacznie zdrowsze od sklepowych. Można je robić nie tylko w klasycznej wersji z płatków owsianych i bakalii, mogą to być batony z bananów, dyni lub z fasoli, przepisy na nie pojawią się na już niedługo na moim blogu.

Domowe batony owsiano-bakaliowe — przepis

Jak upiec domowe batony owsiane

Składniki na około 12 batoników:

• 12 łyżek płatków owsianych (ja użyłam błyskawicznych),
• 12 łyżek otrębów,
• 1/2 łyżeczki cynamonu,
• 4 łyżki sezamu, może być siemię lniane,
• 4 łyżki żurawiny,
• 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
• 4 łyżki pestek dyni,
• 4 łyżki płatków migdałowych,
• 3 łyżki orzechów laskowych (posiekanych), mogą być włoskie,
• 6 moreli posiekanych w kostkę,
• ½ soku i skórki z cytryny,
• 8-10 łyżek miodu ( u mnie wielokwIatowy BIO),
• laska wanilii,
• 4 łyżki oleju kokosowego (jeżeli nie masz przekonania do oleju kokosowego, można z niego zrezygnować, wtedy trzeba dodać odrobinę więcej miodu).

Domowe batony owsiane, składniki

Jeżeli chodzi o dodatki do batonów czy ciastek owsianych to możemy dodać praktycznie każdy rodzaj bakali, wszystko  to co nam smakuje.

Przygotowanie  zdrowych batonów:

  1. Na patelni podpraż płatki owsiane i otręby. Trzymaj je na patelni do czasu, aż nabiorą złocistego koloru. Na koniec dodaj sezam, siemię lniane i orzechy i płatki migdałów. Całość trzymaj na ogniu przez około 1,5 minuty.
  2. Kiedy płatki migdałków lekko zbrązowieją, zawartość przesyp do dużej miski, a następnie dodaj pozostałe sypkie składniki (bakalie). Całość wymieszaj i skrop sokiem z połówki cytryny. Batony nabiorą lekko cytrusowego posmaku.
  3. Teraz dodaj rozgrzany miód i olej kokosowy. Miód i olej polecam rozgrzać w małym rondelku aż do rozgrzania się miodu i oleju, na koniec dodaj wanilię ewentualnie cukier z prawdziwą wanilią.
  4. Całość przelej do miski z suchymi składnikami i bardzo dokładnie wymieszaj, by składniki połączyły się ze sobą. Jeżeli masa będzie mało klejąca można dodać odrobinę miodu, jeżeli zbyt mokra można dołożyć bakalii lub płatków owsianych.
  5. Całość przełóż do płaskiej formy, najlepiej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, przed włożeniem do piekarnika całość dokładnie ugnieć.
  6. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około w temperaturze około 160º C, przez ok. 20-30 minut, aż wierzch masy bakaliowej lekko się przyrumieni.
  7. Odstaw do ostygnięcia by stężało. Jak baton dobrze wystygnie, wtedy możesz go pokroić, na mniejsze batoniki. Zdrowe batoniki owsiane przechowujemy w zamkniętej puszce.

prze[is na domowe batoniki

Co zrobić, żeby batony się nie kruszyły?

Po kilku próbach stwierdzam, że idealnie sprawdza się dodatkowe obciążenie blaszki z masą bakaliową, drugą taką samą blach ą i np. 1 kg cukru. Z pewnością znaczenie ma też bardzo dobre ubicie batoników przed pieczeniem, warto to zrobić, po to by barony się nie rozpadały. Choć mój Jasiek stwierdził, że okruszki smakują mu najbardziej. Dzięki tym zabiegom, upeieczone batony będą zwarte i podczas krojenia nie będą się rozpadać. Przepis został przeze mnie zmodyfikowany, oryginalny znalazłam w jednej z moich ukubionych książek z przepisami na zdrowe słodkości. „Zdrowe słodkości na każdą porę dnia” Katarzyna Maciejko-Zielińska.

domowe batoniki z płatkami owsianymi

domowe zdrowe batony owsiane przepis

Zdrową żywność w tym miody, bakalie, oliwy  z oliwek ,  najczęściej zamawiam z dostawą do domu w sprawdzonym przeze mnie sklepie – Delikatesyznatury. Dziś mam niespodziankę również dla Ciebie, na hasło: „jakoweklimaty” otrzymasz rabat w kwocie 15zł za zakupy za min. 100zł

jak upiec batony dla dzieci

*Uwaga – batoniki  kroimy, dopiero gdy całkowicie wystygną! Ciepłe będą się rozpadały.

Smacznego 🙂

 

10 thoughts on “Domowe batony owsiano-bakaliowe — przepis”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *