Uwielbiam zupy krem z różnych warzyw, a  zupa krem z dyni z lubczykiem to obowiązkowe danie na koniec sierpnia i początek września.   Wtedy zawsze zaczyna się początek sezonu na dynie, śliwki, jabłka i inne smakowite produkty. Szarlotka nigdy nie smakuje lepiej niż we wrześniu. A kruche ciasto śliwkowe rozpływa się w ustach. Ale dziś będzie przepis na dynię, a konkretnie na zupę krem z dyni.

Bardzo ważne jest to, co podajemy naszym dzieciom do jedzenia, często produkty dla dzieci po przeczytaniu ich składu zasługują na to by wyrzucić je do kosza. Czytajmy etykiety, szczególnie, jeżeli jedzenie podajemy naprawdę małym dzieciom. Oczywiście nie twierdzę że moje dzieci nie jedzą słodyczy, czekolady czy lodów. Oczywiście, że jedzą, jedza sporadycznie ale wszystko pod kontrolą. Dziś zapraszam na bardzo pyszna smaczna i zdrowa zupę.

Zupa krem z dyni z lubczykiem – składniki

Lubię ten przepis za to, że jest prosty, a zupa jest obłędna.

Składniki na zupę krem z dyni z lubczykiem:

  • 2 dynie Hokkaido
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 1/3 pora ta część zielona
  • gałązka lubczyku (lub jak ktoś lubi to można dodać odrobinę imbiru) ja gotując dla dzieciaków robię ją bez imbiru.
  • sól, polecam różową sól himalajską
  • czarny lub biały pieprz

Zupa krem z dyni z lubczykiem –  sposób przygotowania

Przygotowanie zupy z dyni:

  1. Dynie obieram  ze skóry, wyjmuje pestki i kroję w kostkę lub kawałki.
  2. Cebule, ziemniaki i marchew obieram i kroję w dużą kostkę.
  3.  Do garnka wrzucam dynie, cebule, marchewkę, ziemniaki, dolewam około 2,5 litra wody. Gotuję pod przykryciem przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodaję jeszcze lubczyk i pora pokrojonego w paski.
  4. Zupę dyniową blenduję na jednolitą masę. Przed zblendowaniem solę i doprawiam pieprzem.
  5. Podaję ją zazwyczaj z groszkiem ptysiowym, którym u mnie w domu się zajadają. Dekoruje bazylią.

Zupa dyniowa-krem z lubczykiem

Zupa dyniowa-krem z lubczykiem

IMG_8911

Smacznego 🙂

31 thoughts on “Zupa krem z dyni z lubczykiem”

  1. Czyli dynię obiera się jak cukinię? Ze skóry, bez pestek i tak już można ścierać, gotowac czy co tam? Kurcze ja nigdy nie kupowałam, bo nie wiedziałam jak się do niej zabrać, ale chyba się skuszę, bo coś bym dyniowego zjadła 🙂

  2. Ja do tej pory nie przekonałam się do kremu z dyni, może to winna tego, że nikt nie umiał jej smacznie przyrządzić. Chętnie wypróbuje Twój przepis i zobaczymy może dynia stanie się nowym gościem w naszym domu 🙂

  3. Pięknie wygląda 🙂 Nie często robię taki krem bo nie często jestem zadowolona z jego smaku. Następnym razem wypróbuję Twój przepis , może będzie sprzałem w 10 :))))

  4. Mam mieszane uczucia w stosunku do zup dyniowych – nie przepadam za nimi. W zasadzie tylko raz trafiłam na taką, która była pyszna – chyba dla tego, że mało przypominała w smaku dynię.
    Za to dodatek lubczyku do zup uwielbiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *