Pyszne kruche ciasto ze śliwkami to doskonały sposób na jesienną handrę. Jesień to cudowna pora roku obfitująca w smakowite kąski. Skarby jesieni mamy dookoła nas i musimy je wykorzystywać w naszej kuchni. Śliwki, jabłka, dynia i inne smakołyki pod którymi uginają się stragany. Uwielbiam smak pieczonych jabłek i śliwek, uwielbiam smak świeżo upieczonej jeszcze gorącej szarlotki lub ciasta ze śliwkami. Może być podane z lodami, bitą śmietaną, posypane cynamonem, a do tego pyszna gorąca kawa z pianką. Dziś zatem proponuję super prosty i szybki przepis na kruche ciasto ze śliwkami. Zapraszam do wspólnego wypiekania z babcią Jadzią, od której ten przepis pochodzi.

Kruche ciasto ze śliwkami – składniki

Kruche ze śliwkami
Kruche ciasto ze śliwkami, przepis

Składniki na kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki drobnego cukru brązowego,
  • 250 g miękkiego masła, ale może być też margaryna,
  • 2-3 żółtka, nie daje białek, bo ciasto jest wtedy za twarde
  • laska wanilii lub cukier wanilinowy,
  • śliwki, dobrze jak są one mocno dojrzałe, ale nie za miękkie i mokre,
  • cynamon.

Przepis na kruche ciasto

kruche ciasto przepis doskonały

Przygotowanie kruchego ciasta:

  1. Wszystkie składniki wyżej wymienione na ciasto zagniatam.
  2. Masło kroję nożem, by łatwiej ją było wymieszać z cukrem, mąka i jajkiem.  Można użyć robota plenarnego, a potem resztę ugniatać ręką.
  3. Ciasto dzielę na 2 części: większą część około 2/3 ciasta rozwałkowuję i układam na dnie blachy, a pozostałą wkładam do woreczka foliowego i wkładam do zamrażalnika.
  4. Rozwałkowane ciasto wstawiam do piekarnika i podpiekam ok. 10minut, czekam aż się  lekko zarumieni.
  5. Potem wykładam na ciasto śliwki, które można przesypać mąką a na śliwki ścieram na tarce pozostała cześć ciasta.

szybki przepis na kruche ze śliwkami

Wkładam do piekarnika i piekę jeszcze ok. 40 minut w temp 180 stopni bez termo obiegu. Jeżeli chcemy piec z termioobiegiem to temperatura powinna być ustawiona na ok.165 stopni.

Przygotowanie owoców do ciasta:

Ok. 1 kg śliwek, myję i wydrążam pestki. Tak przygotowane śliwki układam na wcześniej podpieczonym ok 10 minut kruchym cieście i posypuję cynamonem i wanilią.

IMG_8905

przepis na ciasto kruche z owocami

Więcej naszych przepisów znajdziecie  w   zakładce  na blogu ugotuj z nami.

Smacznego:)

*wpis cieszy się powodzeniem od lat, postanowiłąm jednak dodać do niego nowe, bardziej apetyczne zdjęcia 🙂

44 thoughts on “Kruche ciasto ze śliwkami, przepis”

  1. Szukałam właśnie przepisu na ciasto ze śliwkami 🙂
    Dobrze trafiłam, oby tylko mały współpracował w pieczeniu 😉

  2. Ciasto ze śliwkami kojarzy mi się, z ciastem robionym przez moją babcię. I jakiego przepisu bym nie użyła nie udało mi się jeszcze zbliżyć do ciasta robionego przez nią 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *