Kasza jaglana jest bardzo zdrowa i warto ją wprowadzać do diety naszej i naszych dzieci. Dziś na blogu troszkę informacji o jej właściwościach leczniczych i wartościach odżywczych i przepis, który u nas robi furorę. Warstwowy pudding z kaszy jaglanej z musem gruszkowym uwielbiamy wszyscy.

Kasza jaglana i jej wartości odżywcze

IMG_3789

Kasza jaglana, którą otrzymuje się z nasion prosa, to jedna z najzdrowszych kasz, choć u nas jest ona zdecydowanie niedoceniana. Powinniśmy pamiętać, że jagły mają bowiem wiele cennych właściwości. A jakie wartości odżywcze ma kasza jaglana? I dlaczego warto zadbać o to, by znalazła się w naszej diecie? Kasza jaglana wraca powoli do łask, choć niektórym jej nieco gorzki smak może przeszkadzać. Jednak jeżeli przyrządzi się ją w odpowiedni sposób.

Jaglanka idealnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. I naprawdę warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze. Ma w sobie bardzo mało skrobi, lecz za to sporo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Kasza jaglana jest lekkostrawna i raczej nie uczula, bo nie zawiera glutenu i dlatego jest polecana dla alergików. Kasza jaglana jest zasadotwórcza, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu.

Warstwowy pudding z kaszy jaglanej z musem gruszkowym – Przepis

Warstwowy pudding z kaszy jaglanej z musem gruszkowym

Składniki:

  • 4-5 dojrzałych gruszek
  • sok z limetki
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta cynamonu
  • ¾ szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki przegotowanego mleka-można użyć mleka sojowego, kokosowego lub innego
  • duży jogurt naturalny

Przygotowanie:

Gruszki należy umyć i pokroić w kostkę, można je połączyć z brzoskwiniami pół na pół i włożyć do rondla, dolać 3 łyżki wody i zagotowaćdosypać odrobine cynamonu, osoby które nie lubią mogą zrobić bez niego. Potem całość studzimy i blend ujemy. Kaszę jaglaną należy ugotować. Gotujemy na wodzie, na pół szklanki kaszy wlewamy szklankę wody. Należy zagotować wodę i wsypać do niej wypłukaną wcześniej kaszę. Kaszę gotować do momentu, gdy już woda wsiąknie w ziarno (po około 12-15 minutach). Tak przygotowana kasza jaglana jest gotowa do spożycia. Potem do ugotowanej kaszy wlewam mleko z 2 łyżkami miodu i blenduję  na jednolitą masę, powinien powstać z tego taki kremowy pudding-budyń.

IMG_3802

IMG_3797

IMG_3800

IMG_3811

Na koniec przekładam warstwami jogurt, masę jaglaną i mus gruszkowy. Wszystko można udekorować owocami i posypać chrupiącym musli, prażonymi migdałami, lub orzechami.

IMG_3836

IMG_3828

 Całość warto włożyć do lodówki na ok godzinę, pudding podawać schłodzony. Czas przygotowania ok.30 minut plus chłodzenie. Można posypać wiórkami z kokosa:)

Więcej przepisów znajdziecie w zakładce

Ugotuj z dzieckiem-klik

38 thoughts on “Warstwowy pudding z kaszy jaglanej z musem gruszkowym”

  1. Coraz wiecej ostatnio spotykam słodkości wlasnie na bazie kaszy jaglanej. Ten deser wygląda pysznie. Jak myślisz czym można zastąpić jogurt? Syn ma uczulenie na nabiał i na razie go nie jemy

  2. Ach , uwielbiam to zdrowe i pyszne połączenie kaszy i musu z owoców. Jest tyle możliwości. Przygotowywanie takiego deseru lub jak kto woli śniadanka to fajna , kreatywna zabawa:) SUPER!

  3. Uwielbiam kaszę jaglaną na słodko! Kiedyś zawsze mnie to dziwiło, że jak to, jaglanka na słodko, ble, dopóki nie zrobiłam swojego pierwszego jaglanego budyniu – pycha. Ten przepis zachowuję i na pewno przetestuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *