Smaki Chile, czyli awokado w innym wydaniu. Palta Reina zwana u nas awokado, jest mięciutkie, soczyste, zielone i bardzo smaczne. Uwielbiam jego smak, pod warunkiem, że jest odpowiednio podane. Zdarza się, że niektórym jego smak nie odpowiada, bo samo w sobie jest mdłe i nijakie. Być może dlatego, że nie próbowali go w takim wydaniu, jak ja dziś Wam proponuję.

Swoją miłość i bycie ze sobą powinniśmy celebrować codziennie, nie tylko od święta. Wspólne życie i każda chwila powininna być czymś wyjątkowym. Na co dzień powinniśmy dbać o swój związek i relacje z partnerem. Choć na co dzień zabiegani, każdy pochłonięty pracą, domem i rodziną nie zawsze znajduje odpowiednią ilość czasu, by nad tym pracować. Dziś proponuję przepis na wyszukaną kolację dla bliskiej osoby, na której chcemy zrobić duże wrażenie. Czasem tak przygotowana kolacja, spontaniczny spacer plus film wspólnie obejrzanych, potrafią zdziałać cuda i poprawić relacje między parą. Dziś proponuję Wam przepis na danie, po którym Wasza druga połówka doceni starania.

Awokado jak Afrodyzjak

IMG_8814

IMG_8810

Awocado to owoc przypominający kształtem naszą gruszkę, z tym, że w środku znajduje się wielka pestka. Jest doskonałym zamiennikiem tłuszczów zwierzęcych. Spożywać go można w postaci przystawek i przekąsek. Owoc szybko ciemnieje, więc aby zapobiec przebarwieniom, należy skropić go cytryną. Owoc ten znajduje różnorodne zastosowanie w kuchniach etnicznych. Awokado jest również wykorzystywane przy produkcji kosmetyków. Zawarte w owocach tłuszcze są równie łatwo przyswajalne przez organizm człowieka, poleca się je osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie ze względu na dużą zawartość nienasyconych tłuszczów.

IMG_8821

Afrodyzjaków wokół nas jest całe mnóstwo, a Avocado jest jednym z nich. Stąd też na kolację walentynkową proponuję „Awocado z rybą”. Przecież jak stare przysłowie mówi ”Przez żołądek do serca…” Afrodyzjaki znane są od najdawniejszych czasów, a ich nazwa pochodzi od greckiej bogini Afrodyty. Afrodyta to symbol miłości, płodności i pożądania. Nadal przypisuje się im magiczną moc i choć sami nie wiemy, czy mamy w to wierzyć i ile trzeba byłoby zjadać takich potraw, aby zadziałały, to chcemy wierzyć, że tak jest.

Awocado owoc miłości-smaki Chile

IMG_8832

IMG_8763

Na zbliżające się Walentynki polecam awokado, nadziewane dorszem gotowanym na parze lub usmażonym na maśle klarowanym podanym z musem z avocado, limonki ząbku czosnku i szalotki. Uwielbiam rybę smażoną, bez panierki na maśle klarowanym. Podczas smażenia wyczuwam delikatny zapach migdałów, uwielbiam ten zapach. Dla mieszkańców Chile to tylko przystawka a dla mnie idealne danie na szybką i delikatną kolację.

IMG_8768

Uwielbiam ten przepis, bo bardzo szybko się go robi, a wygląda i smakuje nieziemsko. Danie zdecydowanie szybkie do przygotowania i mało skomplikowane. Potrzebujemy tylko awokado, dobrej białej świeżej ryby, ja zazwyczaj wybieram dorsza, choć doskonale komponuje się również z innymi gatunkami ryb. Doskonale się komponuje, Podane z lampką  białego lekiego wina. I tu moje zaskoczenia, i odkryte jakiś czas temu wina marki Panul. Do delikatnego avocado polecam chilijskie wino Panul Reserve Chardonnay. Pomijając fakt, że świetnie komponuje się z lekkimi  daniami, rybą, warzywami to jest delikatne, lekko musujące i zupełnie nie smakuje jak wytrawne.  To wino jest wytrawne, jednak bardzo łagodne i delikatne.

Walentynkowa kolacja na ostatnią chwilę – Chilijskie smaki

IMG_8762

Ryba z musem z limonki i avocado, podane w skórce z awocado z oliwkami i pomidorkami koktajlowymi

Składniki dla 2 osób:

  • 2 dojrzałe mięciutkie awocado
  • 300 gram. dorsza lub innej dobrej białej ryby
  • Sól
  • Pieprz
  • Limonka, lub cytryna
  • Szalotka, lub białą delikatna cebulka
  • Pomidorki koktajlowe do dekoracji
  • Sałata na sałatkę
  • Czarne oliwki.

IMG_8829

Przygotowanie:

Rybę dzień wcześniej należy doprawić, pokropić cytryną lub limonką i odstawić do lodówki by przeszła przyprawami. Jeżli nie mamay czasu to wystarczy na godzine przed podaniem doprawić rybę i chwilę poczekać. Rybe smażymy na maśle klarowanym lub przygotowujemy na parze. Do ryby robimy mus z awocado, które kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżką delikatnie wyjmujemy miąższ, skórkę pozostawiamy nietkniętą, wkładamy do blendera, dokładamy ząbek czosnku, połówkę wyciskamy sok z połówki limonki, dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę lub białą cebulkę, dodajemy odrobinę soli i pieprzu i wszystko blendujemy na gładką masę. Skórki od awocado wypełniamy przygotowanym musem, na wierzchu układamy przygotowaną rybę i dekorujemy według własnego uznania.

IMG_8787

IMG_8793

IMG_8797

Awocado świetnie komponuje się z pomidorkami koktajlowymi. Jego delikatny miąższ i smak idealnie pasuje mi w takim zestawieniu. Dla mnie to idealny pomysł na szybkie i elegancie danie. Zaskocz drugą połówkę i zaproś na uroczystą kolację w domu. Przepis mojego autorstwa, inspirowany Chilijskim daniem, ale dostosowany pod moje kubki smakowe.

Uwielbiam kolacje przy świecach z lampką dobrego wina w towarzystwie mojego męża, do tego dobry film. Marzenie… i choć nie zdarza się nam to za często staramy się pielęgnowac nasze uczucie. Niestety, dom, dzieci, praca i wiele innych spraw do załatwienia. Jak pewnie sami wiecie, łatwo nie jest, ale raz na jakiś czas może warto ugotować coś wspólnie? Jak jest u Was, przyrządzacie sobie wspólne kolację, gotujecie razem, czy raczej wybieracie opcję restauracja lub wyjście na miasto?

33 thoughts on “Walentynkowa kolacja na ostatnią chwilę – Chilijskie smaki”

  1. Znam zalety awokado, ale tak jak piszesz, jego mdły smak mnie odrzuca. Zawsze poszukuję fajnych przepisów z jego wykorzystaniem. Ten na pewno wypróbuję.

  2. Z chęcią byśmy wpadli z Sebkiem bo nasz tatusiowy nie obchodzi walentynek……Ale kawałek mamy od siebie więc zapisujemy przepis i wykorzystamy przy innej okazji….rocznicy czy urodzinach.

  3. Mój luby walentynek nie uznaje, ale jeść lubimy obydwoje ?. Znam awokado jednak rzadko wykorzystuję.

  4. Ja uwielbiam awokado, ale najczęściej robię z niego mus z bananem i kakao albo pastę jajeczną. Ten przepis wydaje się smaczny, chociaż ciężko byłoby mi do niego przekonać męża.

  5. Uwielbiam awokado, ale zawsze jadłam w jakiejś prostej wersji, najbardziej lubię ze świeżym ogórkiem, wypróbuje ten przepis bo wygląda przepysznie.

  6. Awokado to moja miłość – tyle zdrowia w jednym! Używam go w sumie do wszystkiego – do koktajli, sałatek, dań głównych 🙂 Czuję się zainspirowana Twoim postem.

  7. O takim zestawieniu potrawy nawet nie pomyślałam 🙂 Zachęcająco wygląda, zatem zapisuję sobie do wypróbowania 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *