Święta wielkanocne bez drożdżowej babki w moim przypadku nie istnieją. Do dziś pamiętam smak drożdżowej baby, którą wypiekała moja babcia, niestety ostatni raz jadłam ją, jak miałam 7 lat, ale do dziś pamiętam zapach, który roznosił się po całym domu. Muszą być i taki duże do krojenia i takie maleńkie do koszyczka. Dziś zapraszam na przepis na babkę wielkanocną, bez której Wielkanocy u nas nie ma.

Tradycyjna drożdżowa babka wielkanocna

Tradycyjna drożdżowa babka wielkanocna-przepis

Przygotowanie ciasta na babkę wielkanocną jest niezwykle proste. Lubię ten przepis za to, że nie zabiera dużo czasu, a jak sami wiecie, przed świętami wciąż jest go nam za mało. Wystarczy tylko wcześniej przygotować zaczyn, jak zacznie wyrastać, wtedy należy dodać wszystkie składniki i wyrobić na gładką masę. Gotowe babki możesz polukrować i ozdobić według własnego uznania. Zapraszam do wspólnego pieczenia tradycyjnej babki wielkanocnej!

Tradycyjna drożdżowa babka wielkanocna-przepis

Tradycyjna drożdżowa babka wielkanocna – przepis

Składniki na dużą babę wielkanocną (dla ok 10-15 osób):

  •  5 dag drożdży
  • 5-6 żółtek
  • 3 szklanki mąki tortowej
  •  pół kostki miękkiego masła ok.125 gr
  • pół szklanki drobnego cukru, może być trzcinowy
  • 200  ml ciepłego mleka (1 szklanka)
  • prawdziwa wanilia lub olejek migdałowy lub waniliowy, ok 1 łyżeczki
  •  1/2 łyżeczki soli
  • Bakalie według uznania jeżeli lubisz drożdżowe z dodatkami. Ja zawsze robię z rodzynkami, choć najmłodsze dziecię je potem wydłubuje. Można ododać żurawinę, orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Przygotowanie babki drożdżowej:

Na samym początku należy przygotować zaczyn przygotowania zaczynu z drożdży. Mieszamy mleko z cukrem, drożdżami i dodajemy do tego cztery łyżki mąki. Potem należy spokojnie poczekać, a w tym czasie możemy oddać się innym domowym obowiązkom. Gdy ciasto zacznie rosnąć, dodajemy resztę mąki, żółtka, ostudzone roztopione masło, sól i aromat do ciasta, a następnie całość mieszamy i zagniatamy. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrośnie.

Po wyrośnięciu wyrabiamy je jeszcze raz przez chwilę i przekładamy gotowe ciasto do blaszki, którą należy posmarować masłem i obsypać bułką tartą. (Ja piekę w blaszce ok. 25 cm i polecam do wypiekania użyć formy na babkę z kominkiem). Potem odstawiamy do dalszego wyrastania. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury ok. 180 stopni. Gdy widzimy, że ciasto prawie podwoiło swoja ilość, wkładamy go do piekarnika.

Tradycyjna drożdżowa babka wielkanocna-przepis

Tradycyjna drożdżowa babka wielkanocna-przepis

Tradycyjna drożdżowa babka wielkanocna-ile piec?

Pieczemy ok. 30-35 minut do suchego patyczka. Jeśli patyczek będzie suchy, to już czas, aby je wyjąć. Gdy ciasto wystygnie, można je zacząć dekorować i następnie wyczekiwać świąt i rozsmakować się nią.  Ja wypiekam jeszcze mini babeczki drożdżowe do koszyczka i dla Jaśkowego który je uwielbia, Wtedy czas wypiekania babeczek musimy skrócić o połowę. Pieczecie świąteczną babę sami czy raczej kupujecie lub prosicie mamę, babcie lub kogoś znajomego o upieczenie?

Tradycyjna drożdżowa babka wielkanocna-przepis

Tradycyjna drożdżowa babka wielkanocna-przepis

Do ciasta na tradycyjną babkę wielkanocną możemy dodać według uznania np. rodzynki, skórkę pomarańczową, orzechy lub żurawinę. Można ją ozdobić lukrem lub inną polewą według uznania. Ja zazwyczaj robię lukier z cukru pudru, soku z cytryny. Kto z Was lubi drożdzowe ciasto? Ja uwielbiam i po szarlotce dla mnie jest to najlepsze ciasto 🙂

Przepis na  bardzo szybki, łatwy, zawsze udany lukier  znajdziecie w przepisie na pierniczki przepis na lukier-klik.  Przed posypaniem cukrem pudreem lub polukrowaniem babka powinna być wystudzona.

Tradycyjna drożdżowa babka wielkanocna-przepis

Tradycyjna drożdżowa babka wielkanocna-przepis

Tradycyjna drożdżowa babka wielkanocna-przepis

Smacznego!

Mam nadzieję,  że Wy też już powoli szykujecie się do świąt?

22 thoughts on “Tradycyjna drożdżowa babka wielkanocna-przepis”

  1. Mogę się tylko pooblizywać na te smakowitości… Jestem po terminie porodu i niestety w sobotę kładę się do szpitala na wywołanie porodu więc wszystkie smakowitości świąteczne mnie ominą 🙁 No cóż, może nie zjedzą wszystkiego przez święta i coś dla mnie zostanie? 🙂

  2. Twoja babka wygląda przepysznie – już na pierwszy rzut oka widać, że jest pięknie wyrośnięta i puszysta, aż ślinka cieknie 🙂 My zazwyczaj kupujemy ciasta w sprawdzonej cukierni, bo pieczenie nie jest moją mocną stroną – tylko czasami zdarza mi się popełnić jakieś muffinki, ciasteczka owsiane albo bananowy chlebek 🙂

  3. Babka wyglada przepysznie. Zaraz zabieram sie do pieczenia, mam tylko jedno pytanie.
    Ile ważą 3 szklanki mąki? Niestety nie posiadam szklanek, a kubki pewnie za duże?
    Dziękuje za odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *