Sok z malin to super naturalny sposób na wzmocnienie i wspomaganie organizmu w czasie przeziębienia. W soku z malin znajduje się kwas salicylowy obecny w aspirynie, która jak sami wiemy działa napotnie i przeciwzapalnie. Picie soku wzmacnia organizm i pomaga łagodniej przejść przez infekcje wirusowe, bardzo wskazane w gorączce dziecka i przy anginach. W soku malinowy znajdziemy witamin, które wzmacniają układ odpornościowy. Są to takie witaminy jak (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz (potas, żelazo, magnez, wapń). W zimę pijemy herbatkę z sokiem malinowym, prosto z naszej spiżarni. W tym roku również zrobimy duży zapas soku na zimę. Zdecydowanie wszystkie ala soki sprzedawane w sklepach z zawartością soku z malin ok. 1-3 % nie mogą mu się równać. Więcej o naturalnych produktach których używam w naszej kuchni na odporność znajdziecie tu (klik).

malina-948663_1280

Sok z malin-przepis

Jakie właściwości mają maliny?

Maliny zawierają dużo cennych substancji, niezbędnych dla zdrowia. Syrop z malin stosuje się jako lek wzmacniający organizm, a napar z  liści używano kiedyś do kompresów i okładów przy schorzeniach skóry oraz do przyśpieszenia akcji porodowej. Maliny, są wykorzystywane w lecznictwie. Owoce malin zawierają pektyny, lotne związki zapachowe i kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy) oraz cukry. Natomiast liść maliny zawiera flawonoidy, garbniki i kwasy organiczne. Herbata z liści malin jest zalecana profilaktycznie dla każdego w okresie jesienno-zimowym.

Działanie prozdrowotne malin, liści malin i soku z malin

  • Jako środek przeciwgorączkowy i napotny,
  • działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie,
  • potas reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, idealne dla osób z chorobami nerek,
  • wspomagają układ odpornościowy,
  • zawarte w nich polifenole, silne antyoksydanty opóźniają starzenie się organizmu,
  • zawarty w nich kwas elagowy jest silnym antyoksydantem oraz wzmacnia odporność organizmu.

Przetwory z malin-co znajdziecie w naszej spiżarni?

U nas przeważa zdecydowanie sok malinowy, dżemy i konfitury oraz domowej roboty wino malinowe. Warto pokusić się o suszenie liści malin i potem pić je przez całą zimę w celu nabrania większej odporności.

Sok z malin-przepis

Składniki:

  • 4 kg malin
  • 2 kg cukru
  • Słoiki

Sposób przygotowania:

Maliny myję i odstawiam je na sitku by oddały wodę. Na dno wielkiego słoja wsypuję malin i przysypujemy je cukrem. Na 1 kg owoców malin dodaję ok. 500 gram cukru. Robię tak warstwami do czasu wyczerpania się malin. Potem przykrywam je gazą i zawiązuję je gumką. Odstawiam na 2-3 dni w ciepłe, słoneczne miejsce do czasu maliny zaczną puszczać sok. Należy je co dzień sprawdzać, by nie były winne. Potem przecedzam je przez sitko i podgrzewam na ogniu do czasu, aż sok będzie gorący, ale nie wrzący. Słoiczki, butelki i nakrętki wcześniej wyparzam wrzątkiem. Po kolei wlewam gotowy sok i zakręcam. Odstawiam do góry dnem, przykrywam ściereczką i czekam, aż ostygną. A potem już tylko do koszyka i do spiżarki. I gotowe.

IMG_8285

IMG_8290

IMG_8292

IMG_8299

IMG_8330

16 thoughts on “Sok z malin-przepis”

  1. Również robię soki co roku w sokowniku no i nie tylko soki zasypuje je cukrem i zsgotowuje w słoikach na zimę jak znalazł do herbaty,wtedy smakują wybornie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *