Dziś w naszej kuchni wraz z Jasiem zapraszamy Was na przepyszne i puszyste naleśniki. U nas zajadamy się tym przysmakiem, zarówno w lato jak i w zimę. W naleśnikach tak naprawdę najważniejsze jest zrobienie dobrego ciasta bez grudek. Takiego, które podczas smażenia się nie przywiera do patelni. Przepis na ciasto na puszyste naleśniki znajdziecie poniżej. Zapraszam do wspólnego gotowania z nami.

IMG_1838

Puszyste naleśniki z jagodami i twarożkiem – przepis

Składniki na 10-12 średnich naleśników:
– 2 szklanki mąki
– 2 łyżki oleju
– 2 szklanki mleka
– 2 jaja
– 1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej dolewam na sam koniec miksowania (są wtedy bardziej puszyste)
– odrobinę soli.

Puszyste naleśniki z jagodami i twarożkiem

Sposób przygotowania ciasta na naleśniki:

Puszyste naleśniki z jagodami i twarożkiem to tylko kilka minut pracy a tyle pyszności.   Wszystkie wyżej wymienione składniki miksuję ze sobą na jednolitą masę około 5 minut mikserem. Ciasto na naleśniki powinno mieć odpowiednią konsystencję, gęstej śmietany. Dlatego, jeśli uważasz, że jest za rzadkie, to należy dodać odrobinę mąki do całości, jeśli jest za gęste, to dodaj do ciasta odpowiednią ilość mleka lub wody gazowanej na sam koniec.

Ciasto naleśnikowe warto odstawić na półgodziny, by poleżało, jeśli jednak nie masz czasu, to można smażyć od razu. Gotowe ciasto na naleśniki wlewam na bardzo dobrze rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnię. Naleśniki należy smażyć do momentu, aż na powierzchni ciasta zaczną tworzyć się małe  pęcherzyki powietrza, po wysmażeniu jak naleśnik lekko się zarumieni obracam placek energicznym ruchem na drugą stronę. Naleśniki można podawać z dowolnymi składnikami. U nas dziś szaleństwo jagodowo-twarożkowe. Do naleśników polecam również: bitą śmietanę, świeże maliny lub borówki, konfiturę pomarańczową  domowej roboty  oraz inne owoce sezonowe.

IMG_1815

IMG_1810

IMG_1816

IMG_1817

IMG_1836

IMG_1838

IMG_1843

Zapraszam do wypiekania naleśników razem z nami. Podsyłam też doskonały przepis na ciasto na gofry z dodatkiem oleju kokosowego.    Polecam.

36 thoughts on “Puszyste naleśniki z jagodami i twarożkiem”

  1. Mm mój syn uwielbia jagody. Je niewiele rzeczy, ale jagody chyba by mogły mu zastąpić mleko? Jak myślisz czy z mlekiem roślinnym takie naleśniki też wyjdą dobre? Mamy jakieś problemy brzuszkowe po nabiale, a myśle, że takie naleśniki mogłyby mu posmakować?

  2. Na punkcie jagód mam po prostu małego „świra” 🙂 jeszcze niedawno zbieraliśmy je z mężem i już powoli wykorzystujemy na przetwory i jedzonko na bieżąco. Dziękuję serdecznie za przepis, z pewnością się przyda i to zapewne niebawem.

  3. Przepis ten sprawdza się mi zawsze. Też robiłam w podobnych proporcjach. Chciałoby się zjeść monitor. Wyglądają znakomicie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *