Olej kokosowy  to podobno najzdrowszy tłuszcz na świecie, który pobudza przemianę materii.  Stanowi on nieocenione źródło składników odżywczych z uwagi na zawartość takich witamin jak B1, B2, B3, B6, C, E, kwasu foliowego, potasu, fosforu, cynku, magnezu, wapnia i żelaza. Ja odkryłam go całkiem niedawno, ale już na stałe zagościł w naszej kuchni.

Trochę  informacji o  kokosie

Kokos wykazuje m.in. właściwości przeciwnowotworowe, antybakteryjne   wspomaga funkcjonowanie narządów wewnętrznych (pracę jelit, trzustki), chroni organizm przed miażdżycą tętnic i osteoporozą, reguluje poziom insuliny,  i cholesterolu, oraz poprawia ogólny wygląd skóry. Cały czas trwaja nad nim badania. Jedną z postaci, w jakiej możemy wykorzystywać cały szereg dobrodziejstw tej rośliny, jest olej kokosowy. Który może być wykorzystywany zarówno w naszej kuchni, ale również do pielęgnacji jako kosmetyk. Rewelacyjnie działą na suche końcówki włosów.

IMG_6180

IMG_6176

Tłuszcz kokosowy  w temperaturze poniżej 23-25°C struktura oleju przypomina ścięty, biały tłuszcz, przez co przypomina masło  kokosowe. Ja uzywam oleju kokosowego w tej postacji.  Pod wpływem ciepła tłuszcz kokosowy przekształca się w przezroczysty i bardzo ale to bardzo aromatyczny olej, pachnący kokosem. Uwielbiam ten zapach.

Dziś chciałam Was zaprosić do mojej kuchni  i pokazać  jakie cuda można z użyciem tego cudu natury zrobić.

Przepis na chrupiące gofry

Chrupiące gofry z olejem kokosowym.  Robi się je naprawdę błyskawiczne. U nas od jakiegoś czasu królują jako przekąska. Wystarczy wszystko wymieszać łyżka i wypiekać w dobrze rozgrzanej gofrownicy. Wyszły mi duże  4 gofry.

Składniki dla 4 osób:

  • 2 wiejskie  jajka
  • jogurt naturalny 150 gr,
  • szklanka  mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • łyżeczka brązowego cukru, może być bez cukru,
  • łyżka oleju kokosowego  (w formie stałej) należy go rozpuścić,
  • odrobina proszku do pieczenia lub sody.
 Przygotowanie:
Olej rozpuścić – ja robię to przez włożenie  go do  rondelka,  dosłownie chwilę podgrzewam  i czekam ok 2 minuty, aż olej całkowicie się rozpuści. Oj jak pachnie w całym domu. Uwielbiam ten zapach. . Pozostałe składniki wystarczy wsypać do miseczki, i na koniec dodać przestudzony olej. Bardzo energicznie wszystko wymieszać można użyć  miksera. Gofry  smażyć w dobrze rozgrzanej gofrownicy bez dodatkowego tłuszczu. Podawać z dodatkami jakie nam odpowiadają. Dziś  zajadaliśmy je z bita śmietaną malinami, jagodami i truskawkami z posypka czekoladową. Choć Jaś zdecydowanie woli suche gofry z pudrem. Polecam jako przekąskę,  dla nas jest to alternatywa dla kupnych ciastek. Uwielbiam kokosa a Wy? Gofry według tego przepisu  zawsze wychodzą bardzo chrupiące i pyszne.
IMG_6192
IMG_6222
IMG_6277
IMG_6241
IMG_6245
IMG_6288
 IMG_6285
IMG_6253
Zapraszam równiez po przepisy na inne smakołyki, które u nas ciesza się ogromnym powodzeniem oraz na przepyszne

33 thoughts on “Chrupiące gofry-przepis”

  1. Wierną czytelniczką bloga jestem od dawna ale nigdy nie mam czasu zostawić komentarz. Mój 5 miesięczny Jaś świata poza mamusią nie widzi ;-). Przepis na gofry na pewno wypróbuję bo jestem ich wielbicielką 😉 A o oleju kokosowym nigdy nie słyszałam ale przy tylu jego wlaściwościach muszę koniecznie go zakupić 😉

  2. A ile kosztuje? Slyszalam nie raz o nim. Kusi mnie jego zakup ale szczerze mowiac mysle czy jest na moja kieszen?!

  3. Olej kupiony! Czekamy aż do nas dotrze i będziemy robić gofry! A i czekamy na kolejny przepis z jego użyciem 🙂

      1. Niestety aktualnie brak jogurtu i oleju kokosowego 🙁
        Już dawno o nim słyszałam i miałam chęć kupić, tylko jego cena jest odstraszająca :/
        Będę musiała zrobić zamiennik zamiast oleju kokosowego/masło.

  4. Dużo słyszałam o tym oleju, też chcę go wypróbować, tylko szkoda, że jest trudno dostępny w normalnych sklepach, to chyba jego jedyna wada. Ps. Super zdjęcia, szczególnie te z małym Pomocnikiem 😉 Pozdrawiam 🙂
    Paulina Białowieżec

  5. Ja też jakiś czas temu odkryłam ten olej i od tamtej pory nie rozstaje się znim. Używam prawie do wszystkiego – choć do gofrów jeszcze nie próbowałam.
    Z innej beczki – polecam zamiast cukru wanilINowego widocznego na zdjęciu zrobić własny waniliowy – będzie zdrowszy 😉

  6. Pięknie wyglądają te Wasze goferki 🙂 Ja zamiast jogurtu dodaję mleko, ale o oleju kokosowym nawet nie pomyślałam. Dzięki za sugestię. Spróbuję zmienić tłuszcze i zobaczę, jak będą smakowały… ale coś mi się wydaje, że będą pyszne 🙂

  7. U mnie gofry wyprzedzają nawet szarlotkę czy sernik. Bardzo lubię je przygotowywać, od kiedy na urodziny dostałam nową gofrownicę Profi to piekę je dość często. Na słodko, słono, wytrawnie to zależy od humoru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *