Po raz kolejny zabieram się za wypiekanie pierniczków. Te pierniczki można upiec na ostatnią chwilę, co i ja będę robiła. Bo poprzednie zniknęły w niewyjaśnionych okolicznościach. Jeżeli i Wy nie macie jeszcze pierniczków na choinkę i na święta to ten przepis jest idealny. Pierniczki wychodzą dosyć miękkie i nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu. Z czasem mogą stwardnieć, ale jest na to sposób który Wam zdradzam na samym końcu. Są idealne jako pierniczki na choinkę.
Pierniki na choinkę
Sam przepis jest prosty i szybki w wykonaniu: ciasto wystarczy zagnieść, rozwałkować i już można wykrajać dowolne kształty. Pierniki na ostatnią chwilę-przepis
Składniki na około 40 sztuk mniejszych pierniczków:
- 350 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej, lub można zrobić tylko na pszennej wtedy 500 gr zwykłej mąki
- 100 g roztopionego masła, lekko przestudzonego
- 80 g łagodnego miodu, nie polecam gryczanego, bo będą miały za ostry smak
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej dla spulchnienia ciasta
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2-3 łyżeczki kakao
- Cukier puder i cytryna do zrobienia lukru.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem lub przy użyciu robota kuchennego). Ciasto powinno być ciut klejące i bardzo dobrze. Takie ma być i nie dodajemy więcej mąki. Następnie uformować kulę, przykryć ściereczką i wstawić na 24 godziny do lodówki. Następnego dnia rozwałkować i wyciąć foremkami różnych kształtów pierniczki. Mąką tylko podsypujemy stolnicę lub blat, by podczas wykrawania pierników się nie kleiły. Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Przy pomocy małych łapek wykrawać różne kształty pierniczków. Potem należy układać je na blachę, najlepiej wyłożonej silikonową podkładką do pieczenia lub papierem.
Czas pieczenia pierników :
Wykrojone pierniczki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i piec około 15 minut w temp. 170-180 stopni. W zależności, od grubości pierników, im grubsze, tym dłużej je należy piec, ale max 15 minut. Po upieczeniu należy je wyjąć i wystudzić. Potem można je pięknie udekorować, choć ja w tym roku pewnie tego nie zrobię.
Pierniki na choinkę
Przed pieczeniem pierniczków na choinkę należy w każdym ciastku zrobić dziurkę, by przewlec ją potem tasiemką lub sznureczkiem. U mnie idealnie przy tym sprawdził się Jaś. Pierniczki z powyższego przepisu pozostają miękkie przez kilka tygodni, ale nie ma gwarancji, że choć jeden się nam zostanie. Ostatnio przepadły bez wieści.
Na blogu mozecie zobaczyć jeszcze inne ozdoby choinkowe, które robiliśmy z Jasiem. Dla chętnych poniżej, wpis z przepisem na ozdoby z suchej porcelany. Wychodzą przepiękne. W sam raz na święta.
Masa porcelanowa-sucha porcelana. Jak przygotować ozdoby choinkowe?
W niedzielę piłam trzecim rzutm em, bo posiadali. Zrobiłam więcej ciasta i w czwartek robię domek, bo też już zjedzony.
My ostatnio piekły i zapomniałam Zrobic dziurki i zjedli ech no i nie my wiec przepis chyba dla nas dzięki
A z mąki orkiszowej można upiec? Jak wtedy będzie z ilością? Chciałabym jeszcze zrezygnować z cukru. Czy wtedy zwiększać ilość miodu?
Myślę ze wieksza ilość miodu spowoduje że będa za twarde, a co do mąki orkiszowej szczerze nie wiem nigdy nie robiłam. Ale zaciekawiłaś mnei pytaniem i poszukam odpowiedzi.
Muszę Ci powiedzieć, że wyglądają naprawdę smakowicie 🙂
I to, że to przepis na już/teraz to ogormny plus – może go wykorzystamy jeśli naprawdę zbiorę się do gotowania czegokolwiek …
(mam fory w tym roku!)
Super przepis dla zapominalskich, czyli dla mnie.
Śliczne zdjęcia 🙂
Nam, mimo paskudnych chorób, się udało ogarnąć temat w weekend. Ale w tym roku na spokojnie – pierniczków na dwie blachy. Okazuje się, że więcej radochy mamy z robieniem niż… z jedzeniem 😉 My to wolimy wielkanocne mazurki 😉 😉
Bo co to za święta bez pierniczkow!
Nie ma świąt bez pierników 🙂
Piękne te pierniczki 🙂 Mam nadzieję, że te które powstały u nas w zeszłą sobotę już do świąt nie zdążą zniknąć
Ja tez będę jeszcze dziś robić pierniki, bo wcześniejszych juz nie ma. Ciastka tak już mają ze szybko znikają 😉
Jutro pieczemy. A ja się cały dzień zastanawiałam jak zrobić dziurkę! Spadłaś mi z nieba 😀 nie wpadłabym na to, że grubą słomką. 🙂 Dzięki!
Jak zawsze jestem zauroczona. Zdjęcia przecudne. Przepis bardzo mi się przyda, bo zazwyczaj pierniki robimy na ostatnią chwilę. Widać, że Jaś świetnie się przy tym bawił. My z Antosiem dziś zasiądziemy do piernikowej zabawy.
Pozdrawiam cieplutko ?
Przepięknie spędzony razem czas. 🙂 A pierniczki pięknie prezentują się na choince. 🙂