Po raz kolejny zabieram się za wypiekanie pierniczków. Te pierniczki można upiec na ostatnią chwilę, co i ja będę robiła. Bo poprzednie zniknęły w niewyjaśnionych okolicznościach. Jeżeli i Wy nie macie jeszcze pierniczków na choinkę i na święta to ten przepis jest idealny. Pierniczki wychodzą dosyć miękkie i nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu. Z  czasem mogą stwardnieć, ale jest na to sposób który Wam zdradzam na samym końcu. Są idealne jako pierniczki na choinkę.

Pierniki na choinkę

IMG_6969

Sam przepis jest prosty i szybki w wykonaniu: ciasto wystarczy zagnieść, rozwałkować i już można wykrajać dowolne kształty. Pierniki na ostatnią chwilę-przepis

Składniki na około 40 sztuk mniejszych pierniczków:

  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej, lub można zrobić tylko na pszennej wtedy 500 gr zwykłej mąki
  • 100 g roztopionego masła, lekko przestudzonego
  • 80 g łagodnego miodu, nie polecam gryczanego, bo będą miały za ostry smak
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej dla spulchnienia ciasta
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2-3 łyżeczki kakao
  • Cukier puder i cytryna do zrobienia lukru.

IMG_6971

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem lub przy użyciu robota kuchennego).  Ciasto powinno być ciut klejące i bardzo dobrze. Takie ma być i nie dodajemy więcej mąki. Następnie uformować kulę, przykryć ściereczką i wstawić na 24 godziny do lodówki. Następnego dnia rozwałkować i wyciąć foremkami różnych kształtów pierniczki. Mąką tylko podsypujemy stolnicę lub blat, by podczas wykrawania pierników się nie kleiły. Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Przy pomocy małych łapek wykrawać różne kształty pierniczków. Potem należy układać je na blachę, najlepiej wyłożonej silikonową podkładką do pieczenia lub papierem.

Czas pieczenia pierników :

Wykrojone pierniczki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i piec  około  15 minut w temp. 170-180 stopni.   W zależności, od grubości pierników, im grubsze, tym dłużej je należy piec, ale max 15 minut. Po upieczeniu należy je wyjąć i wystudzić. Potem można je pięknie udekorować, choć ja w tym roku pewnie tego nie zrobię.

IMG_6935

IMG_6944

IMG_6942

Pierniki na choinkę

Przed pieczeniem pierniczków na choinkę należy w każdym ciastku zrobić dziurkę, by przewlec ją potem tasiemką lub sznureczkiem. U mnie idealnie przy tym sprawdził się Jaś. Pierniczki z powyższego przepisu pozostają miękkie przez kilka tygodni, ale nie ma gwarancji, że choć jeden się nam zostanie. Ostatnio przepadły bez wieści.

IMG_6977

IMG_6975

IMG_6979

IMG_6989

IMG_6986

IMG_6988

Na blogu mozecie zobaczyć jeszcze inne ozdoby choinkowe, które robiliśmy z Jasiem. Dla chętnych poniżej, wpis z przepisem na ozdoby z suchej porcelany. Wychodzą przepiękne.   W sam raz na święta.

Masa porcelanowa-sucha porcelana. Jak przygotować ozdoby choinkowe?

 

14 thoughts on “Pierniki na ostatnią chwilę-przepis”

  1. A z mąki orkiszowej można upiec? Jak wtedy będzie z ilością? Chciałabym jeszcze zrezygnować z cukru. Czy wtedy zwiększać ilość miodu?

    1. Myślę ze wieksza ilość miodu spowoduje że będa za twarde, a co do mąki orkiszowej szczerze nie wiem nigdy nie robiłam. Ale zaciekawiłaś mnei pytaniem i poszukam odpowiedzi.

  2. Muszę Ci powiedzieć, że wyglądają naprawdę smakowicie 🙂
    I to, że to przepis na już/teraz to ogormny plus – może go wykorzystamy jeśli naprawdę zbiorę się do gotowania czegokolwiek …
    (mam fory w tym roku!)

  3. Śliczne zdjęcia 🙂
    Nam, mimo paskudnych chorób, się udało ogarnąć temat w weekend. Ale w tym roku na spokojnie – pierniczków na dwie blachy. Okazuje się, że więcej radochy mamy z robieniem niż… z jedzeniem 😉 My to wolimy wielkanocne mazurki 😉 😉

  4. Jak zawsze jestem zauroczona. Zdjęcia przecudne. Przepis bardzo mi się przyda, bo zazwyczaj pierniki robimy na ostatnią chwilę. Widać, że Jaś świetnie się przy tym bawił. My z Antosiem dziś zasiądziemy do piernikowej zabawy.
    Pozdrawiam cieplutko ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *