Różnego rodzaju sałatki z ryżem to świetne rozwiązanie na szybki, sycący lunch do pracy, obiad, kolację czy imprezową przekąskę. Jakiego rodzaju ryż najlepiej sprawdzi się do takiego dania? Jakie przysmaki można przygotować na jego bazie?

Długość ziaren ryżu

Wyróżnić można tutaj:

  • Ryż krótkoziarnisty – posiada prawie okrągłe ziarenka o długości około 5 milimetrów. Bardzo łatwo wchłania wodę, przez co po ugotowaniu ziarna są miękkie, tracą swój kształt i sklejają się. Taki ryż dobrze sprawdzi się do sushi, paelli czy risotto.
  • Ryż średnioziarnisty – długość jego ziaren wynosi około 6 milimetrów. Wykorzystuje się go do risotto oraz różnego rodzaju deserów.
  • Ryż długoziarnisty – jego ziarna mają około 7 milimetrów długości, są podłużne i zawierają niewielką ilość skrobi, przez co są bardziej sypkie niż ryż długoziarnisty. Po ugotowaniu nie sklejają się. Doskonale sprawdzą się podczas przygotowywania sałatki z ryżem.

Odmiany ryżu

  • Basamti – ma długie, białe lub brązowe ziarna i lekko orzechowy zapach i smak. Nie skleja się. Dobrze sprawdzi się do sałatki z ryżem oraz dań na bazie mięsa i ryb.
  • Parboiled – biały, długoziarnisty. Szybko się gotuje, nie klei się. Często wykorzystywany do przygotowywania sałatki z ryżem.
  • Jaśminowy – biały, o delikatnie słodkim posmaku i kwiatowym zapachów. Nie skleja się w trakcie gotowania. Świetny do  sałatki z ryżem, potraw rybnych, mięsnych i warzywnych oraz wszelkiego rodzaju deserów.
  • Arborio, loto, carnaroli – włoskie odmiany ryżu, których ziarna mają okrągły kształt. W czasie gotowania wydzielają duże ilości skrobi, co sprawia, że są bardzo kleiste. Wykorzystuje się je głównie do robienia risotto.
  • Kleisty – typowo japoński ryż, którego ziarna są krótkie, a po ugotowaniu sklejają się i mają słodki smak. Stanowi podstawę sushi.

Inspiracje do przygotowania sałatek z ryżem – https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/salatki/salatki-z-ryzem

Przepis na sałatkę z ryżem i szynką

Do jej przygotowania potrzebować będziemy:

  • 1 szklanki ryżu
  • 50 g szynki (w wersji wegetariańskiej można ją zastąpić wędzonym tofu)
  • 2 cebule
  • 4 łyżki majonezu
  • 50 g sera żółtego
  • Puszka kukurydzy
  • 2 papryki konserwowe
  • Garść poszatkowanej zielonej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka przypraw ziołowych
  • Sól i pieprz

Ryż gotujemy, cebulę obieramy, kroimy w plasterki i smażymy na złoty kolor. Szynkę lub tofu oraz ser żółty kroimy w kostkę. W misce mieszamy ciepły ryż z cebulą, szynką i serem, kukurydzą, pietruszką, papryką konserwową, majonezem, ziołami oraz solą i pieprzem. Gotowe!

Sałatka z ryżem i tuńczykiem

Niezbędne składniki to:

  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 2 puszki tuńczyka w oleju lub sosie własnym
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 jabłka
  • Kilka łyżek majonezu
  • Poszatkowana natka pietruszki
  • Sól i pieprz

Ryż gotujemy i studzimy. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę odcedzamy na sitku. W misce łączymy ze sobą ryż, tuńczyk, jabłko, kukurydzę, poszatkowaną natkę pietruszki, majonez oraz olej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

22 thoughts on “O czym pamiętać podczas robienia sałatki z ryżem?”

  1. Jestem beznadziejną panią domu. Na urodziny chciałam zrobić coś nowego – sałatkę z ryżem. Niestety rozgotowałam ryż ;( cała zasmucona mimo wszystko dokończyłam ją robić. Podałam na stół oczekując na surowy werdykt mamy. Siostra pierwsza spróbowała i… zawołała, że jest pycha! Ja zdziwiona, jakim cudem ta breja komuś smakuje. Śmiałyśmy się potem, że MAGICZNYM SKŁADNIKIEM jest właśnie ten rozgotowany ryż i teraz siostra zawsze mi przypomina, żebym rozgotowała ryż, jak szykuję sałatkę na imprezę 😀

  2. ja to ryż codziennie mogę szamać. Uwielbiam zarówno rozgotowaną papkę , jak i niedogotowany:) Przypomniały mi się od razu czasy studenckie i jajecznica z ryżem w moim wydaniu. Mega:P

  3. Uwielbiam, a nawet kocham ryż 🙂 🙂 :).
    Na ciepło jak najbardziej, ale na zimno właśnie jako dodatek do sałatki, też bardzo lubię.
    W sumie to już dawno nie jadłam :). Może zrobię tą z szynką 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *