Kuchnia meksykańska, zaraz po włoskiej i amerykańskiej, cieszy się ogromną popularnością wśród Polaków. Dania wyraziste w smaku, zachwycają także aromatem. Są przy tym łatwe w przygotowaniu, czego dowodem może być quesadilla. Typowe meksykańskie danie z łatwością przyrządzisz samodzielnie. Z dodatkiem szynki, będzie smakować nie tylko dorosłym, ale i dzieciom.

domowa quesadilla z szynką

Quesadilla to danie, które gości w menu każdej meksykańskiej restauracji. Z uwagi na coraz większą popularność, coraz częściej znaleźć ją można w menu wielu innych lokali gastronomicznych, takich jak np. Gruby Benek. Jej zaletą jest nie tylko wyborny smak, ale i szybkość przyrządzania. Na takie danie nie trzeba długo czekać – niezależnie od tego czy zamawiasz je w lokalu, czy przygotowujesz samodzielnie.

Quesadilla z szynką – pomysł na szybki i smaczny obiad

Quesadilla z szynką – pomysł na szybki i smaczny obiad

Nie masz pomysłu na obiad, który ucieszyłby podniebienia zarówno dorosłych, jak i dzieci? Dania rodem z Meksyku zawsze przychodzą z pomocą. Przygotuj quesadillę w wersji z szynką – połączenie sera i dobrej jakościowo wędliny sprawdza się zawsze.

Składniki (na dużych 6 porcji)

  • 6 dużych tortilli kukurydzianych
  • 200 g sera mozzarella lub innego szybko topiącego się
  • 6 plastrów dobrej jakościowo szynki
  • sos salsa
  • zioła.

Kukurydziany placek posmaruj sosem, posyp tartym serem i wyłóż plastry szynki. Ponownie posyp serem, oprósz przyprawami. Złóż tortillę na pół  gotowe. Quesadillę można podawać z innymi dodatkami takimi jak warzywa, kukurydza, oliwki, zioła itp.

Na rozgrzaną patelnię wyłóż tortillę i poczekaj aż ser się rozpuści. Możesz przewrócić na drugą stronę. Następnie przekrój na trójkąty (możesz użyć radełka do pizzy) i podawaj z sosem salsa – najlepiej przyrządzonego według sprawdzonego przepisu. Ze sprawdzonych moich  przepisów polecam   domową pizzę  na cienkim cieście.

Smacznego!

Quesadillę zamówisz także w dostawie

Nie masz czasu na gotowanie? A może znajomi wpadają z niezapowiedzianą wizytą? Chociaż przyrządzenie domowej quesadilli nie zajmuje wiele czasu, nie zawsze musisz mieć składniki pod ręką.

„Kuchenny pożar” pomoże ugasić m.in. lokal Gruby Benek oferujący jedzenie w dowozie pod wskazany adres. Wystarczy skorzystać z pośrednictwa serwisu gastronomicznego i określić swoją lokalizację. Potem nie pozostaje nic innego jak zdecydować się na menu konkretnej restauracji, a następnie złożyć zamówienie. Nie musisz przy tym ograniczać się tylko do quesadilli, ponieważ wybór dań z menu jest naprawdę ogromny.

Czy już wiesz, czym uraczysz swoją rodzinę lub gości?

17 thoughts on “Meksykańska kuchnia w polskiej wersji, czyli domowa quesadilla z szynką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *