Domowe ciasteczka owsiane to idealna przekąska do śniadaniówki, którą możecie przygotować sami. Idealna w domu jako podwieczorek lub drugie śniadanie załącznik do drugiego śniadania dla dzieci, jako słodka niespodzianka do śniadaniówki do szkoły,  pracy lub na wycieczce. Dziś propozycja na zdrowe owsiane ciasteczka bez cukru z bakaliami. Ciasteczka są pyszne i zdrowe, u nas znikają bardzo szybko. Jest to nasza domowa alternatywa dla kupnych batoników i ciastek.

Ciastka owsiane z bakaliami

Poniżej przepis na pełnowartościową przekąskę dla całej rodziny. Ciastka owsiane z tego przepisu zaraz po upieczeniu są bardzo chrupiące, pięknie pachną i są bardzo smaczne i sycące. Do ich przygotowania potrzebne są j: jajka, płatki owsiane, mąka owsiana zrobiona ze zmielonych płatków, lub inna mąka, dowolne bakalie, masło lub olej kokosowy (można zrobić wersję bez tłuszczu zastępując tłuszcz p. zmiksowanym bananem), wanilia, cynamon, proszek do pieczenie miód lub syrop z agawy. Jeżeli chodzi o bakalie, to można użyć dowolnych ulubionych bakalii np.: my często wkładamy suszone morele, daktyle, żurawinę, pestki dyni lub słonecznika, płatki kokosowe, figi, rodzynki, podprażone orzechy i migdały. W zależności co akurat mamy w domu.

przepis na ciasteczka osiane

Domowe ciasteczka owsiane – przepis

Domowe ciastka owsiane są proste i szybkie w przygotowaniu. Wyglądają bardzo apetycznie, i znikają migiem. Można je zrobić w wersji fit bez cukru i tłuszczu.

ile piec ciastka owsiane

Składniki na owsiane ciasteczka

  • 200 g płatków owsianych błyskawicznych lub zwykłych
  • 100 g mąki bezglutenowej owsianej lub innej ewentualnie zrobionej ze zmielonych płatków owsianych (ja ostatnio mieliłam płatki owsiane na miałko)
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego ewentualnie czystej wanilii
  • 1 całe jajko
  • 4 łyżki roztopionego masła lub oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy + ulubione bakalie (u nas były orzechy, migdały, morele, rodzynki, pestki dyni, płatki kokosowe).

Na podane wyżej proporcje mąki i płatków owsianych można dodać około 300-400 gram bakalii.

Domowe ciasteczka owsiane – zdrowa przekąska do śniadaniówki

 Ciastka owsiane – przygotowanie

Wszystkie suche składniki ze sobą łączymy i mieszamy. Roztapiamy masło lub olej kokosowy, do masy dodajemy jajko, miód i masło. Wyrabiamy na gładką masę i odstawiamy na około 30 minut. Następnie na blaszce wyłożonej papierem układamy owsiane kulki i rozpłaszczamy. Ja trochę podsypuję je mąką.

Ciastka owsiane - przygotowanie

Gotowe do upieczenia ciastka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (bez termoobiegu) na około 15-20min. Jak ciastka się lekko zarumienią wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. Po około 10 minut jak ciastka stwardnieją, można przekładać j do pudełka lub słoika.

Ciastka owsiane - przepis

Uwaga!

Jeżeli używamy orzechów lub migdałów przed dodaniem do pozostałych składników warto je podprażyć w piekarniku lub na patelni. Następnie odstawić do całkowitego wystudzenia. Ostudzone orzechy lub migdały posiekać i wymieszać z masą owsianą.

Domowe ciasteczka owsiane – zdrowa przekąska do śniadaniówki

To prosty i szybki przepis, polecam go wypróbować! Domowe ciastka to świetna alternatywa dla tych kupnych. Na blogu mamy inne zdrowe „słodkie” alternatywy przekąsek do pojemników na śniadanie, które wspólnie z dzieciakami możemy przygotować w domu. W naszej zakładce kulinarnej na blogu znajdziecie przepis na muffinki z borówkami, kruche ciasteczka, batoniki owsiane, babeczki marchewkowe.

Babeczki marchewkowe, przepis na zdrową przekąskę

A może zainteresują Was muffinki czekoladowe lub gofry czekoladowe ( po kliknięciu w nazwę zostaniecie przekserowani do konkretnego wpisu).

W trosce o zdrowie, odporność i prawidłowy rozwój, warto od małego uczyć nasze pociechy jak jeść mądrze i zdrowo. Tym bardziej, że domowe wypieki to częsty załącznik do szkolnej śniadaniówki Jasia.

Domowe ciasteczka owsiane – zdrowa przekąska do śniadaniówki

Domowe ciasteczka owsiane – zdrowa przekąska do śniadaniówki szkolnej

Śniadaniówki w różnych kolorach znajdziecie na stronie Lunch Munch.

Lubicie piec, co najczęściej wypiekacie?

25 thoughts on “Domowe ciasteczka owsiane – zdrowa przekąska do śniadaniówki”

  1. Bardzo lubię ciastka owsiane, w zasadzie podjadam w każdej możliwej wersji. Ostatnio jadłam np. z dodatkiem lawendy i żurawiny 🙂 Twoje wyglądają bardzo apetycznie!

  2. wyglądają obłędnie <3 Biorąc pod uwagę ze jestem na końcówce ciąży takie ciasteczka to super przekąska, gdy ma się ochotę na cos słodkiego 🙂

  3. Bardzo lubię ciasteczka owsiane, ale muszę przyznać, że już dawno ich nie piekłam. Koniecznie muszę je przygotować. Będę je zabierała do pracy. 🙂

  4. Zrobiłam sobie zrzut ekranu z Twojego przepisu na te ciasteczka. Rzeczywiście są ładne i łatwo je zrobic. W następnym tygodniu zabiorę się za ich zrobienie. Pozdrawiam serdecznie

  5. Przepis zachęca do wypróbowania. Kiedyś jadłam bardzo podobne ciasteczka owsiane i wiem, że te sklepowe się nawet do nich nie umywają. Aż ślinka cieknie na sam widok. 🙂

  6. Ależ apetycznie wyglądają! Moja mama zawsze nam takie piekła, nie tylko do szkoły, ale jako przekąskę na szybko, kiedy marudziliśmy że w domu nie ma nic słodkiego 🙂 A takie ciastka nie tylko są zdrowe, ale też sycące 🙂

  7. Wygląda pysznie i można je przyrządzić w wersji wege ♥️ a jak z konsystencją? Czy 3-latka pogryzie bez problemu? Ciastka z innego przepisu wychodziły nam twarde ?

  8. Kurcze a mi się nie chciała kleić masa i nie mogłam uformować ciasteczek, wszystko się rozpadało, wagowo robiłam zgodnie z przepisem tyle że użyłam mąki jaglanej , do masy dodałam ok 350g bakali. Czy powodem że ciasto się nie kleiło mogła być właśnie ta mąka jaglana?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *