Uwielbiam w domu zapach pieczonego ciasta, to zapach który kojarzy mi się z dzieciństwem. Dla tego zapachu nie  kupuję gotowych ciast, poza tym nie znam ich składu. Uwielbiam ciasta, które są lekko wilgotne, w tym moja ulubiona szarlotka. Moi chłopcy natomiast uwielbiają wszystko, co z czekoladą. Sprawdzony i bardzo szybki murzynek z bananami i bakaliami nieco nam się już znudził. Dlatego tez ostatnio na topie stało się u nas czekoladowe, pachnące ciasto z gruszkami i migdałami. Ciasto czekoladowe inaczej nazywane murzynkiem. Dziś zapraszam na szybki i sprawdzony przepis.

Gruszka w połączeniu z gorzką czekoladą i ciemnym kakao smakuje obłędnie. Dodatkowym atutem jest to, że jest mocno wilgotne i bardzo, ale to bardzo czekoladowe. Wracają też wspomnienia z dzieciństwa i zapach pieczonego domowego ciasta. Niezwykle pyszne połączenie pieczonych gruszek, chrupiącej ciemnej kruszonki i aromatycznej wanilii.

Ciasto czekoladowe z gruszką i migdałami inaczej murzynek

Składniki potrzebne do przygotowania czekoladowego ciasta z gruszkami:

  • 1/2 kostki masła lub margaryny, ceny masła są ostatnio zawrotne, więc dla oszczędnych  u mnie margaryna kasia sprawdza się idealnie,
  • 1/2 szklanki cukru brązowego, drobnego,
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 6 łyżek ciemnego kakao,
  • 4 łyżki oleju,
  • 6 jajek,
  • 2,5 szklanki mąki, może być pszenna lub tortowa, moje ostatnie odkrycie to mąki Młynomag, przywiezione z wyjazdu na Mazury „Smaki Mazurskiej Spiżarni
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody,
  • 4 średnie gruszki, polecam świeże, choć mogą być z puszki
  • 1/2 szklanki mleka,
  •  migdały w płatkach, ok.50 gr,
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (starta na tarce do ciasta).

 

Murzynek z gruszkami, jak zrobić?

Sposób przygotowania ciasta:

W rondelku rozpuszczamy margarynę, następnie odstawiamy do ostudzenia. Cukier, cukier waniliowy, ewentualnie wanilię, proszek do pieczenia, sodę i kakao mieszamy w oddzielnej misce. Następnie wlewamy margarynę i 1/2 szklanki mleka. Wszytko, mieszamy i odstawimy. Następnie, dodajemy (cały czas mieszając) kolejno po jednym żółtku i mąkę i 4 łyżki oleju. Na koniec dodajemy pianę ubitą z 6 białek.

Wypiekanie:

Do tortownicy, może być (forma kwadratowa lub prostokątna o śr. ok. 26 cm) przelewamy ciasto. Układamy na nim wcześniej obrane połówki gruszek (bez gniazd nasiennych), Tu zrobiłam ze skórką wcześniej sparzoną, ale polecam jednak obrać. Dociskamy lekko przekrojoną częścią do dołu. Następnie posypujemy migdałami, można z nich zrezygnować. Ciasto wypiekamy w temp. 180 st. ok. 50 minut bez termoobiegu. Po ostudzeniu możemy posypać wiórkami czekoladowymi.

Co można jeszcze zrobić z gruszek?

Gruszki to owoce pestkowe , których   właściwości i wartości odżywcze    są bardzo istotne dla naszego zdrowia. Jako jedne z nielicznych owoców, gruszki zawierają jod, który bardzo dobrze wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Oraz wiele innych cennych  składników mineralnych.

Z gruszek można przyrządzić nie tylko przetwory i desery. Są również idealnym dodatkiem do potraw mięsnych, np. pieczona  kaczka z gruszkami,  gruszka podawana z mięsem dodaje mu lekkiego aromatu i słodkiego smaku. Gruszki mogą być nadzieniem do mięs. Doskonale nadają się również jako składnik sałatek owocowych,  choć nie tylko. Uwielbiam sałatkę z gruszek, orzechów, koziego sera i rozmarynu.  Niebawem na blogu znajdziecie na nią przepis.

Jeżeli zdjęcia na tyle Was zachęciły i zechcielibyście spróbować tego czekoladowego, cuda zapraszam Was do wspólnego wypiekania. Przepis jest niezwykle łatwy do zrobienia.

Smacznego 🙂 

23 thoughts on “Ciasto czekoladowe z gruszką i migdałami inaczej murzynek”

  1. I teraz nie zasnę jak już się napatrzyłam na takie pyszności. Za gruszkami nie przepadam, ale tak apetycznie wyglądają na zdjęciach, że żal mi nie zrobić i nie spróbować 🙂

  2. Wyglądała wspaniale! Na pewno się zainspiruję 🙂 Nie wiedziałam, że gruszki zawierają jod, warto wesprzeć moją chorowitą tarczycę 😉

  3. przepiekne ciasto z gruszkami super a zeby bylo jeszcze piekniej prosze te gruszki pokrojic od grubszej czesci do ogonka poza polowa gruszki na grube plastry i lekko rozlozyc W 4 miejscach wyjdzie 5 kawalkow Casto pycha takie pieke

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *